dilluns, 9 de maig del 2016

RONTGEN, Julius (1855-1932) - Walzersymphonie (1930)

Laurits Andersen Ring - Fenced-in Pastures by a Farm with a Stork’s Nest on the Roof (1903)
Obra de Laurits Andersen Ring (1854-1933), pintor danès (1)


- Recordatori de Julius Röntgen -
En el dia de la celebració del seu 161è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Laurits Andersen Ring (Ring, 15 d'agost de 1854 - Skt. Jørgensbjerg, 10 de setembre de 1933) va ser un pintor danès. Fill d'un fuster, va néixer a la petita població de Ring en honor de la qual es va assignar, el 1881, el cognom Ring. Va ser alumne a l'Acadèmia Reial de Belles Arts de Copenhaguen abans de viatjar a París el 1889 i a Itàlia la dècada del 1890. Com a pintor va destacar per les escenes rurals amb una atmosfera a la vegada realista, romàntica i sovint simbòlica. El seu referent fou el seu coetani i pintor danès Vilhelm Hammershøi. Es va casar amb la pintora Sigrid Kähler, a qui va fer servir de model en una de les seves millors obres. Va morir a la localitat danesa de Skt. Jørgensbjerg el setembre de 1933.

Font: En català: No disponible En castellano: Laurits Andersen Ring (1854-1933) In english: Laurits Andersen Ring (1854-1933) - Altres: Laurits Andersen Ring (1854-1933) 



Parlem de Música...

Julius Röntgen (Leipzig, 9 de maig de 1855 - Bilthoven, 13 de setembre de 1932) va ser un pianista, director i compositor holandès. Fill d'Engelbert Röntgen, un violinista de la Gewandhaus de Leipzig, es va formar inicialment amb el seu pare abans d'estudiar composició amb Friedrich Lachner, harmonia i contrapunt amb Hauptmann i E.F. Richter i piano amb Louis Plaidy i Carl Reinecke. Als 9 anys va començar a compondre fent el seu debut el 1869 a la Niederrheinisches Musikfest de Düsseldorf amb un duet per a dos violins interpretat pel seu pare i Joseph Joachim. Després de realitzar nombrosos recitals, el 1870 va visitar Franz Liszt a Weimar abans d'instal·lar-se a Cannstatt (1873-1874). Més tard, es va traslladar a Àmsterdam on hi va viure entre els anys 1877 i 1925 i on va conèixer a Brahms. El 1880 es va casar amb la violinista Amanda Maier. Allà va treballar com a professor de piano de l'escola de música (oficialment conservatori el 1884) i entre els anys 1912 i 1924 en va ser el director. Com a pianista va ser notablement reconegut realitzant nombrosos recitals acompanyat sovint del baríton holandès Johannes Messchaert i del violoncel·lista català Pau Casals. Juntament amb els seus fills Julius Röntgen (1881-1951) i Engelbert Röntgen, va fundar el Röntgen Trio. El 1925 es va jubilar i es va traslladar a Bilthoven, on va viure la resta de la seva vida i on va morir el setembre de 1932.

OBRA:

Vocal secular: 

ops, incl. De lachende cavalier, Agnete;
choral works;
duets and solo songs

Instrumental:

Orch:
numerous works, incl. 21 syms.;
7 pf concs., 2 vn concs., 2 vc concs., other concerted works;
Toskanische Rispetti

Chbr:
Serenade, other works, wind;
Str Sextet; 3 pf qnts;
2 qnts, 2 vn, 2 va, vc;
2 pf qts;
19 str qts;
11 pf trios;
Trio, cl, vc, pf;
16 str trios;
Duo, 2 vn

Acc. inst and kbd:
5 vn sonatas;
2 va sonatas;
14 vc sonatas;
Ob Sonata;
other works, vn, pf and vc, pf;
works for pf solo, pf 4 hands, org

Arr.:
Boerenliedjes en contradansen;
works by Locatelli, P. Hellendaal

Font: En català: Julius Röntgen (1855-1932) En castellano: No disponible In english: Julius Röntgen (1855-1932) - Altres: Julius Röntgen (1855-1932)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Nuevo capítulo del ciclo sinfónico Röntgen emprendido por CPO que en esta ocasión, y a través de cuatro obras de muy diversa significación, hace hincapié en el temperamento poliédrico del universo sonoro del músico germano-holandés.  Así, la encantadora Sinfonietta humorística de 1922 incide en la faceta más burlona y desenfadada de su autor. El juego de citas y reminiscencias (Mendelssohn, Brahms, Chaikovski, Grieg, Mahler) y una orquestación repleta de guiños y sutilezas configuran una obra, en verdad, deliciosa. En parecida línea evoluciona la Sinfonía nº 10 o Walzersymphonie, compuesta en el fecundo año de 1930, en el que Röntgen concluyó seis sinfonías breves. En apenas 10 minutos el músico homenajea a este ritmo de danza con la ligereza y finura de trazo que le caracteriza, más cerca en esta ocasión de la sentimentalidad y la evocadora nostalgia del Rosenkavalier straussiano que de la negra y sarcástica mirada proyectada poco antes sobre el mismo motivo por Maurice Ravel.  Mucho más temprana, la Suite “Oud-Nederland”, fechada en 1907 y construida como una sinfonía en cuatro movimientos, ilustra el interés del autor por el antiguo folclore y los cantos populares de los Países Bajos. El vigor y la frescura, la elegancia y la brillantez de una orquestación que se asemeja a la cultivada por su gran amigo Grieg caracterizan a esta obra cuyas variaciones finales se articulan en torno al “Halewijnslied”, famoso tema medieval sobre el Barbazul holandés.  La cara más seria y rigurosa de Röntgen y, también, su suntuosa paleta tímbrica asoman finalmente a través de los Tres preludios y Fugas, orquestación efectuada en 1919 de unas piezas para piano fechadas un año antes. David Porcelijn es, como en las anteriores entregas de esta prometedora serie, el seguro, fiel y entregado traductor de unas obras dormidas en los archivos desde hace décadas.  

Jean Marie Viardot (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

8 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. pero,pero,suuuuuuuuuuuuuper gracias por estas sinfonias preciosas e inéditas,querido amigo catalán!!!!

    ResponElimina
  3. Hola Pau!
    Me alegra mucho que le hayas dedicado el post a Julius Röntgen. Creo que la posteridad no está siendo justa con su obra. La música de Röntgen, independientemente de cualquier otro tipo de consideración, es, cuando menos, un auténtico placer para el oyente. Hay que estarle agradecidos al sello cpo que ha hecho posible que sea accesible una buena representación de su producción.
    Muchas gracias!!!
    Un abrazo.
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Frantisek!

      Tenía el convencimiento que te gustaría! Fijate que he avanzado hasta 1930... todo un logro como bien sabes! Y la verdad, que tanto la breve Sinfonía No. 10 como la Sinfonieta Humoristica me han encantado! Las he disfrutado mucho!

      Tengo tanto por aprender aún.... uffff.... soy joven pero creo que necesitaré vidas adicionales para escuchar-lo todo!

      Por cierto, tengo pendiente varias cosas, ya tu sabes!
      Abrazoooo!
      Pau

      Elimina
  4. Sorpresas y más extraordinarias sorpresas... ¡Gracias, Pau!

    ResponElimina
  5. Thanks for this extraordinary symphony by a much underrated composer!

    ResponElimina
  6. Moltíssimes gràcies per les aportacions!

    ResponElimina