dimecres, 20 de desembre del 2017

CAPLLONCH ROTGER, Miquel (1861-1935) - Lieder

Tito Cittadini - San Vicente (Mallorca)
Obra de Tito Cittadini (1886-1960), pintor argentí (1)


- Recordatori de Miquel Capllonch Rotger -
En el dia de la commemoració del seu 82è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Tito Cittadini Podesta (Buenos Aires, 18 de setembre de 1886 - Pollença, 12 de juliol de 1960) va ser un pintor argentí. Fill del periodista immigrat Basilio Cittadini, es desconeix la seva formació inicial. Es creu va iniciar la seva carrera a l'entorn del 1900 atret per les noves corrents pictòriques de l'època. En una data indeterminada de la dècada de 1900 es va traslladar a París on juntament amb el pintor Raúl Mazza va estudiar al taller d'Hermenegildo Anglada Camarasa. El 1915 es va traslladar juntament amb Anglada Camarasa a Mallorca on va assolir el càrrec de co-director de l'Escola de Pintura de Pollença. Allà es va especialitzar en pintura de paisatges i en escenes de gènere de la vida i costums de les Illes Balears. El seu estil, sota influència del seu mestre, va mostrar un predomini dels colors clars i càlids, un ús subtil de les figuracions i una geometria elegant. D'aparent simplicitat, les seves obres van ser elaborades després d'un minuciós estudi previ d'allò que el pintor volia representar. El 1950 va participar a l'Exposició Internacional de Pittsburgh i al seu retorn a les Illes Balears va fundar el Grup d'aquarel·listes balears. També va realitzar una extensa labor literària, principalment tractats i pensaments sobre pintura. Tito Cittadini va morir a Pollensa el juliol de 1960.



Parlem de Música...

Miquel Capllonch i Rotger (Pollença, 14 de gener de 1861 - Palma, 21 de desembre de 1935) va ser un pianista i compositor espanyol. Es va formar a Palma en piano i composició amb Guillem Massot i Beltran. Més tard es va traslladar a Madrid on va rebre formació de Ruperto Chapí, Tebaldo Power, Rafael Hernando i José Tragó. El 1884, i després de rebre una beca del govern balear, es va traslladar a Berlín, ciutat on va rebre formació en piano de Karl-Heinrich Barth i Ernst Rudorff i en composició d'Herzogenberg, qui al seu torn el va introduir al cercle de Brahms. Precisament allà va fer amistat amb Anton Rubinstein i Clara Schumann. Consolidat a Berlín, va assolir un càrrec de professor i intèrpret d'alguns dels salons aristocràtics de la ciutat. Com a compositor va escriure un total de 94 obres, entre les quals van destacar dos quartets de corda, una serenata per a violí i piano i 30 lieder. Com a docent va tenir nombrosos alumnes, entre ells el pianista Artur Rubinstein. El 1912 va tornar a Espanya residint a Madrid, Barcelona i a partir del 1920 a Palma, ciutat on va morir el desembre de 1935.

Francisco Boronat y Satorre - Islas Baleares dedicado al Excmo Sr. Dn. Fernando Cotoner y Chacon, marqués de la Cénia (1875)
Francisco Boronat y Satorre - Islas Baleares dedicado al Excmo Sr. Dn. Fernando Cotoner y Chacon, marqués de la Cénia (1875) (2)

OBRA:
(selective list)

Vocal secular:

3 Lieder, op.2, 1v, pf;
Zum Abschied, op.5/4, 1v, pf;
5 Lieder, op.10, 1v, pf;
5 Lieder, op.11, 1v, pf;
3 Gedichte von Carmen Sylva, op.14, 1v, pf;
2 Lieder, op.16, 1v, pf;
Abendlied, 1v, pf;
3 Lieder für Männerstimme, op.15;

Vocal religiosa:

Ps cxxi, chorus, org/hmn;
Ps cxxx, chorus, org/hmn;
Salve, chorus, org/hmn

Instrumental:

Chbr:
Adagio and Presto, str qt, unpubd;
Scherzino, str qt, unpubd;
Serenata, vn, pf, unpubd

Kbd:
Vals de salón, pf;
Nocturne, A , pf;
Thema und Variationen, op.8, pf;
Träumerei, pf;
Klavierstücke op.17: Sehnsucht, Zwiegesprach, Humoresca, pf;
Idilio, pf;
Noche estival, pf;
Ofertori, op.19/1, org;
Marxa Pontifical, org



Informació addicional... 

INTERPRETS: Joan Cabero (tenor); Bartomeu Jaume (piano)
AMAZON: CAPLLONCH, M. - Lieder
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: CAPLLONCH, M. - Lieder



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada