dimecres, 28 de maig del 2014

MAGI, Fortunato (1839-1882) - Ecce Lux Nova

Hans Makart - Musikalische Unterhaltung (1874)
Obra d'Hans Makart (1840-1884), pintor austríac (1)



- Recordatori de Fortunato Magi -
En el dia de la commemoració del seu 132è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Hans Makart (Salzburg, 28 de maig de 1840 - Viena, 3 d'octubre de 1884) va ser un pintor austríac, anomenat "el príncep dels pintors" i considerat un dels autors més importants d'Àustria del segle XIX. Va iniciar els seus estudis a Viena i Salzburg, traslladant-se el 1859 a Munich on va continuar la seva formació fins el 1865. Allà va treballar en el taller de Karl Theodor von Piloty (1826-1886), especialista en temàtica històrica. Ja en aquests primers moments, l'artista considerava que la finalitat de la pintura no estava en el tema sinó en la màgia de les formes i dels colors. Dos dels seus quadres realitzats en aquesta època, La pesta a Florència i Amorets moderns, van assolir l'èxit immediatament, tant per part de la crítica com del públic, el que va motivar que fos triat per treballar en les nombroses obres de la Ringstrasse de Viena. El 1869 Makart es va traslladar a Viena, instal·lant-se en un sumptuós estudi sufragat per l'Estat que va esdevenir el centre artístic de la ciutat. En aquell temps va rebre molts visitants il·lustres i celebritats. El crític d'art, Ludwig Hevesi, es va referir a Makart com "un aristòcrata que nedava en or (...) va estar tota la seva vida engalanat, com en un conte de fades, com si Viena fos el seu Bagdad". Es va dedicar especialment al disseny d'interiors en els palaus de la Ringstrasse i a retratar els membres de l'alta societat. El 1879 se'l va nomenar acadèmic i va rebre alguns dels seus encàrrecs més importants, entre ells, La cavalcada commemorativa dels cinquanta anys en el poder de l'emperador Francesc Josep I. El següent encàrrec va ser la decoració de les escales del Kunsthistorisches Museum de Viena, realitzant les llunetes abans de la seva mort el 1884. La seva obra va influenciar la pintura de Gustav Klimt. Després de la mort de Makart, l'octubre de 1882, la seva fama va decaure ràpidament. 

Font: En català: No disponible En castellano: Hans Makart (1840-1884) In english: Hans Makart (1840-1884) - Altres: Hans Makart (1840-1884)



Parlem de Música...

Fortunato Maggi (Lucca, 6 d'octubre de 1839 - Venècia, 26 de maig de 1882) va ser un compositor italià, oncle de Giacomo Puccini. El 1849 es va matricular a l'escola de música de Lucca on va assistir a classes de cant, orgue, piano i violí així com de composició i contrapunt. El 1852 es va convertir en deixeble de Michele Puccini i el 1857 es va graduar en composició. Aquell mateix any va assolir el càrrec de professor d'harmonia i d'orgue així com el càrrec d'organista en diferents escoles musicals de Lucca. El 1863 es va convertir en membre honorari de la Società del quartetto di Lucca. En aquells anys la seva activitat com a pianista va ser molt intensa, especialment com a intèrpret i no tant com a compositor. Quan va morir Michele Puccini el 1864 el va substituir en el càrrec de professor de composició i contrapunt, en el de mestre de capella i en el d'organista de la Catedral de Lucca. El seu paper musical a la ciutat de Lucca va esdevenir molt destacat. Va rebre diverses condecoracions i va ser admès com a maestro esercente de l'Accademia di S. Cecilia de Roma. El 1871 es va convertir en el director de l'orquestra del Teatre del Giglio. El 1871 va tenir com a alumne al seu nebot Giacomo Puccini. El 1875 va entrar com a membre, també, de la prestigiosa Acadèmia Filharmònica de Bolonya. El 1877 va assolir el càrrec de professor de composició en el Liceu Musical B. Marcello de Venècia. Va morir en aquesta ciutat el maig de 1882. La seva música va ser principalment religiosa, amb nombroses misses, vespres, himnes i motets normalment a doble cor i gran orquestra. Instrumentalment va compondre diverses simfonies i obra de cambra, alguna d'ella per a nombrosa instrumentació de vent i percussió.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible Altres: Fortunato Magi (1839-1882)



Parlem amb veu pròpia...

Fortunato Magi és un autor que hem d'enllaçar geogràficament amb Lucca i la seva singularitat musical. En aquella ciutat i en contacte directe amb els Puccini, amb Michele especialment i amb el seu fill Giacomo Puccini nebot del mateix Fortunato, va viure la quasi totalitat de la seva vida. Afortunat o no, el cert és que Magi va desenvolupar una carrera polifacètica i en certa forma ben delimitada cronològicament. Pianista d'èxit durant la seva joventut i compositor i professor durant la seva maduresa. Va romandre en l'excel·lència acadèmica en l'àmbit local de Lucca i el seu entorn. Allà va ser on va desenvolupar la seva particular carrera com a compositor on va escriure, principalment, abundant música religiosa comprensible, per altra banda, tenint en compte el càrrec que ostentava a la Catedral de Lucca. Aquesta, sovint per a solistes, doble cor i gran orquestra i emmarcada en la plenitud del risorgimiento, és a dir, d'exuberància i pompositat. L'exemple, en aquest sentit, serà la Sinfonia a piena orchestra e banda, una partitura escrita en un únic moviment, inesperadament ben estructurada, festiva i de parafernàlia militar. Alhora, la interpretació és realment bona per la qual cosa el descobriment resulta encara més sorprenent. L'acompanyarà el motet religiós, Ecce Lux Nova, per a baríton, cor i orquestra on Magi desenvolupa una partitura vocal en què la lírica solista és tant o més important que la festivitat coral i orquestral. El segell Bongiovanni segueix proporcionant autèntiques joies i aquesta, no ho dubto, és una d'elles!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Magi: Sinfonia a piena orchestra e banda / Angeloni: Miserere

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: