dijous, 15 de maig del 2014

BALFE, Michael William (1808-1870) - Songs and Ballads

Richard Rothwell - Unknown man, formerly known as Michael William Balfe
Obra de Richard Rothwell (1800-1868), pintor irlandès (1)



- Recordatori de Michael William Balfe -
En el dia de la celebració del seu 206è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Richard Rothwell (AthloneIrlanda, 20 de novembre de 1800 - Roma, 13 de setembre de 1868). El 1814 va ingressar a l'Escola d'Arts de Dublín i va estudiar durant cinc anys abans d'iniciar el seu camí independent en la pintura, el dibuix i especialment en el retrat. El 1824 va entrar a la Royal Hibernian Academy i es va convertir en membre de ple dret el 1826. Va exposar-hi les seves obres regularment fins el 1829, any que es va traslladar a Londres. Allà va rebre diversos encàrrecs de l'aristocràcia i la reialesa. El 1831 es va traslladar a Itàlia on va conèixer i estudiar els grans mestres renaixentistes i barrocs. El seu retorn a Londres no va ser fàcil i va haver de diversificar els gèneres de treball. Va tornar a Irlanda el 1847 abans de tornar a Londres el 1852. El 1854 va viatjar als Estats Units abans d'instal·lar-se, havent caigut en l'oblit, a Roma, la ciutat on va morir el 1868.

Font: En català: No disponible En castellano: Richard Rothwell (1800-1868) In english: Richard Rothwell (1800-1868) - Altres: Richard Rothwell (1800-1868)



Parlem de Música...

Michael Williams Balfe (Limerick, 15 de maig de 1808 - Dublín, 20 d'octubre de 1870) va ser un baríton i compositor irlandès. Balfe va iniciar la formació amb el seu pare, un violinista i mestre de ball, i amb el compositor William Rooke. Quan el seu pare va morir el gener de 1823, se'n va anar a Londres on va continuar la formació amb Charles Frederick Horn. Aquells primers temps van ser difícils abans d'explotar la seva bona veu de baríton en els escenaris. La seva primera actuació en l'òpera Der Freischütz va ser prou bona com per començar una carrera de cantant. El 1825 es va traslladar a Roma on va estudiar composició amb Paer, i després a Milà per estudiar contrapunt amb Francesco Federici i cant amb Filippo Galli. Aquell mateix any va publicar la primera de les seves obres, el pantomim seriós Il naufragio di La Pérouse. Els següents anys Balfe va continuar la seva carrera de cantant d'òpera. Va viatjar a París on va conèixer a Cherubini i a Rossini. Aquest va quedar fascinat per la seva veu i el va recomanar a diversos teatres italians. El 1827 va debutar a París, en el paper de Figaro de l'òpera Il Barbiere di Siviglia de Rossini. El 1829 va tornar a Itàlia on va interpretar diversos papers en òperes de Bellini. En un viatge a Bergamo va conèixer la que seria la seva esposa, la cantant Lina Roser. El 1831 va rebre l'encàrrec d'escriure una farsa giocosa per nom Un avvertimento ai gelosi. María Malibrán amb qui mantenia una bona amistat el va convèncer de tornar a Anglaterra el 1835.

Aquells anys Balfe va viure l'èxit i la popularitat a Londres gràcies a la seva òpera The Siege of Rochelle (1835), representada fins a 73 vegades en la seva primera temporada. Aquesta dual carrera de compositor i cantant el va situar a un nivell professional quasi únic per la seva singularitat. El 1838 va interpretar el paper de Papageno en l'estrena en anglès de Die Zauberflöte, de Mozart. A partir d'aquí la seva carrera com a empresari va decaure fruit d'una ambició personal sense èxit, la de convertir-se en mànager de sí mateix tot llogant grans escenaris per a representar les seves pròpies obres. Va fracassar en l'intent tot i assolir èxits parcials amb la seva òpera Këolanthé (1841). Desanimat, va provar fortuna a París. Allà, tot i algun revés inesperat, va assolir la fama amb l'òpera còmica Le puits d’amour (1843). El gran triomf, no obstant, va produir-se el 27 de novembre de 1843 amb l'estrena de l'òpera The Bohemian Girl, una de les òperes més internacionals del repertori anglès. El furor fou de tal magnitud que es va representar més de 100 vegades en la seva primera edició. Va continuar escrivint òperes si bé mai va tornar a assolir l'èxit de The Bohemian Girl. L'òpera The Rose of Castille (1857) el va situar de nou en escena tot i trobar a un Balfe progressivament més envellit. El 1864 es va retirar a una petita finca a Hertfordshire. Encara va tenir forces d'escriure uns primers passatges de l'òpera The Knight of the Leopard (estrenada pòstumament el 1874) tot i que no la va poder finalitzar. Va morir a l'octubre de 1870.

Font: En català: Michael William Balfe (1808-1870) En castellano: Michael William Balfe (1808-1870) In english: Michael William Balfe (1808-1870) - Altres: Michael William Balfe (1808-1870)



Parlem amb veu pròpia...

Michael William Balfe va ser un dels compositors irlandesos més internacionals juntament amb John Field Charles Villiers Stanford. Avui dia conegut per la seva admirada òpera The Bohemian Girl, basada en part en una novel·la de Cervantes, Balfe va compaginar un espectacular paper de cantant (interpretava per Rossini o Bellini entre altres) i de compositor, amb òperes, com dèiem, internacionalment conegudes. En total va escriure 28 òperes, més de 250 cançons i altres obres vocals menors. També va escriure alguns tractats teòrics com The Italian School of Singing (1850); Indispensable Studies for a Soprano Voice (1851); Indispensable Studies for a Bass Voice (1851); i A New Universal Method of Singing, without the use of Solfeggi (1857). L'edició d'avui, dedicada íntegrament a Balfe, explora algunes de les seves cançons i balades per a soprano i piano. D'aquestes escoltarem cançons com Le Crépuscule, I'm a merry Zingara, A home in the heart o Old friends, entre altres. La qualitat de l'escriptura així com la delicadesa de la interpretació les converteixen en obres meravelloses, que immediatament captiven per una aparent simplicitat que, no obstant, amaga una deliciosa bellesa tant per la sensibilitat de la veu com per la impecable interpretació en el piano. Absolutament recomanables en aquest dia de recordatori d'un gran mestre i cantant!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Michael William Balfe - Songs and Ballads Rediscovered

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Dear Pau
    Thank you for this wonderful disk. Balfe was a highly gifted composer and I wonder why only so little of his works ever get published on CD, while every day there a new recordings of Vivaldi Four Seasons produced....You really do wonderful work!
    Jan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Jan,
      I love Vivaldi too, but I perfectly understand your argument! I hope on future we can talk about Balfe again!
      Thank you so much!

      Greetings!
      Pau

      Elimina