divendres, 16 de maig del 2014

FLORIDIA, Pietro (1860-1932) - Sinfonia in d (1888)

Francesco Lojacono - Pescatorelli (c.1900)
Obra de Francesco Lojacono (1838-1915), pintor italià (1)





Parlem de Pintura...

Francesco Lojacono (Palerm, 16 de maig de 1838 - Palerm, 28 de febrer de 1915) va ser un dels pintors paisatgistes més importants del segle XIX a Itàlia. Locajono es va iniciar en la pintura amb el seu pare Luigi. Amb 18 anys, i una vegada après els rudiments de la seva professió, va marxar a Nàpols, on va perfeccionar el seu estil de la mà dels nombrosos paisatgistes que feien estada a la ciutat, i sobretot gràcies al seu ingrés a l'escola dels germans Giuseppe i Filippo Palizzi. Posteriorment, va marxar a Florència, on va conèixer l'escola dels Macchiaioli. Allà va entaular contacte amb Giuseppe Garibaldi formant part de la seva cèlebre Expedició dels Mil. El 1870 va exposar a Viena i a París La vall dell'Oreto i el 1874 els seus quadres es van exposar a Bordeus. Van ser anys d'èxit internacional, el que li va permetre fer amistat amb grans figures com Gabriele d'Annunzio. Gran part de la seva obra es preserva a les sales del Museu Cívic d'Agrigento.

Font: En català: No disponible En castellano: Francesco Lojacono (1838-1915) In english: Francesco Lojacono (1838-1915) - Altres: Francesco Lojacono (1838-1915)



Parlem de Música...

Pietro Floridia (Modica, 5 de maig 1860 - Nova York, 16 d'agost de 1932) va ser un compositor italià. Va néixer a Modica, una petita ciutat de Sicília tot i que la seva formació musical la va realitzar a Nàpols on va escriure Carlotta Clepier, la primera de les seves òperes. El 1888 va escriure la que seria la primera i única simfonia del seu repertori. Es va convertir en professor del Conservatori de Palerm i va escriure diverses òperes, entre elles, Maruzza (1894, Venècia) i La Colonia Libera (1899, Roma). El 1904 es va traslladar als Estats Units on es va guanyar la vida com a professor de l'Escola Superior de Música de Cincinnati abans d'instal·lar-se, definitivament, a Nova York. En aquest període va escriure algunes òperes més: Paoletta in Cincinnati (1910), The Scarlet Letter (c.1900) i Malia, la seva última òpera. A Nova York va ser el director de la Italian Symphony Orchestra. Va morir en aquesta ciutat l'agost de 1932. A banda d'òperes, també va compondre música instrumental incidental com la Oscar Wilde's A Florentine Tragedy, interpretada a Nova York el 1917. Altres treballs van ser l'Ouverture Festiva (1897), en honor a la celebració del centenari del naixement de Donizetti, Maruzza (1894), la Serenata Op. 1 (1895) i diverses cançons i peces per a piano.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Pietro Floridia (1860-1932) - Altres: Pietro Floridia (1860-1932)



Parlem amb veu pròpia...

Pietro Floridia va ser un compositor italià que va fer vida musical als Estats Units. Allà va treballar de professor al Conservatori de Cincinatti abans d'instal·lar-se a Nova York, la ciutat on va dirigir l'Orquestra Simfònica Italiana. Actualment, tot i que al seu temps va viure rodejat d'admiració i reconeixement, el seu nom malviu en l'oblit més absolut. A Itàlia, a banda del conegut segell discogràfic Tactus, existeixen diferents empreses musicals dedicades a recuperar i difondre repertori rar, oblidat i desconegut d'autors de tots els temps. Un d'aquests, de qui alguna vegada ja n'hem parlat, és el segell Bongiovanni el qual, tot i trobar-nos amb edicions de qualitat irregular, és una font de tresors important per a dimensionar, especialment, la música italiana. Doncs bé, una de les recuperacions fa referència a Floridia, un autor l'estil del qual hem de situar en el post-romanticisme. Autor de diverses òperes de més o menys ressò a la seva època, va escriure alguns testimonis instrumentals, entre ells, la grandiloqüent Simfonia en Re menor. Composta el 1888, in quattro tempi per grande orchestra, la va utilitzar per a presentar-se al concurs de la  Società del Quartetto di Milano l'any 1889, una Societat que actualment segueix activa i que celebra aquest any el 150è aniversari (web oficial). Doncs bé, no només va guanyar el concurs sinó que va rebre molt bones crítiques. El mateix Hans von Bulow va quedar gratament sorprès per aquest treball. Aquesta poderosa simfonia, en la seva concepció solemne i monumental, va decaure en l'oblit tot i l'èxit de la seva presentació pública. Dedicada a Lina Bickel, l'esposa del compositor, està escrita en els quatre moviments característics romàntics. La qualitat de la interpretació és millorable ja que possiblement erosiona i distorsiona les virtuts d'aquest gran treball simfònic. En qualsevol cas, aquesta és, de moment, la única edició disponible d'aquesta enigmàtica simfonia d'un autor italià que, literalment, va fer les amèriques!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Orchestra Sinfonica dell'Opera di Donetsk; Silvano Frontalini
AMAZON: Floridia: Compozioni per orchestra sinfonica

Floridia: Composizioni per orchestra sinfonica

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Dear Pau
    I cannot do more than repeating my THANKS, but this symphony is sooooo beautiful, I just have to let you know.
    I really wonder why not more people do comment, but this post proves one more time your good taste and your
    dedication to bring more gold among people. Why they're not more grateful is a really shame!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Forgot to post my name:
      Jan

      Elimina
    2. Dear Jan,

      The question about the comments is not important for me. My only interest is to share all music I can! People are free to comment or not. Anyway, I really appreciate comments like yours!

      Thank you so much!
      Greetings!
      Pau

      Elimina
  3. Thank you for this set of esoterica,

    ResponElimina
  4. Many thanks and regards from The Netherlands.
    Veel dank en groeten uiit Nederland.

    ResponElimina