dilluns, 19 de maig del 2014

STANLEY, John (1712-1786) - Six Organ Concertos Op.10

Francis Wheatley - Soldier with Country Women Selling Ribbons, near a Military Camp
Obra de Francis Wheatley (1747-1801), pintor anglès (1)



- Recordatori de John Stanley -
En el dia de la commemoració del seu 228è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Francis Wheatley (Londres, 1747 - 28 de juny de 1801) va ser un pintor anglès. Es va donar a conèixer a Londres com a pintor de petits retrats de grup realitzats a l'oli o en aquarel·la. En aquests reflectia ambients campestres o domèstics on els personatges apareixen conversant o realitzant alguna altra activitat pròpia del protocol de l'elegant societat del segle XVIII. En aquest gènere, la conversation piece, Wheatley va seguir l'estil dels mestres de l'època i sobretot va imitar la manera de Johann Zoffany. Resulten característics els seus foscos paisatges sobre els quals destaquen les pàl·lides figures de dames i cavallers. Entre els anys 1779 i 1783 va treballar a Dublín. Quan va tornar a Londres es va especialitzar en escenes de la vida rural o domèstica, un gènere on havia triomfat William Hogarth un segle abans, a les que va dotar de l'elegància pròpia del segle XVIII. El 1791 es va convertir en membre de la Royal Academy of Arts. El seu interès per les escenes populars el va portar a editar una sèrie de gravats, Els crits de Londres, on mostrava comerciants, lleteres, artesans, etc. Actualment, se'l recorda per aquesta obra gràfica de gran valor històric. 

Font: En català: No disponible En castellano: Francis Wheatley (1747-1801) In english: Francis Wheatley (1747-1801) - Altres: Francis Wheatley (1747-1801)



Parlem de Música...

John Stanley (London, 17 de gener de 1712 - London, 19 de maig de 1786) va ser un organista i compositor anglès. Degut a un accident domèstic va quedar cec quan tenia 2 anys. Amb 7 anys va començar a estudiar música sota la direcció de John Reading. Poc després va conèixer i estudiar amb Maurice Greene a la Catedral de Sant Pau. Amb 12 anys va ser nomenat organista a l'Església All Hallows Bread Street de Londres. A partir d'aleshores es va convertir en un cotitzat organista que va alternar diferents càrrecs en esglésies londinenques. Els seus voluntaris per a orgue el van fer famós i van atreure músics de la talla d'Händel. Com a violinista va interpretar, també, diversos concerts. El 1738 es va casar amb la filla gran d'Edward Arlond de la East India Company. Va heretar una fortuna de 7000 lliures angleses, una quantitat molt elevada en aquell temps. En general, Stanley va gaudir d'una vida plaent com a organista amb plena llibertat creativa. Durant la dècada del 1750 va dirigir diversos oratoris d'Händel juntament amb Thomas Linley. El 1770 se'l va nomenar governador de l'Hospital Foundling incentivant la música que s'hi representava, entre ella, El Messies d'Händel. El 1779 va succeir a William Boyce com a mestre de la King's Band of Musicians. Va morir el maig de 1786. A Stanley se'l recorda principalment pels seus tres grans grups de voluntaris per a orgue que si be es van publicar entre els anys 1748 i 1754, incloïen peces que daten de finals de la dècada del 1720 i del 1730. En la forma de dos moviments, reminiscència del seu mestre Greene, consten d'una introducció lenta per diapasons i un moviment ràpid. Cada volum finalitza amb tres o quatre preludis i fugues per orgue complet. La seva sèrie concertant també va gaudir d'ampli ressò per marcar la transició entre el model handelià i l'estil galant de Johann Christian Bach. Els Concerts Op. 2 se'ls considera un dels millors exemples del segle XVIII anglès. Els Concerts per a Orgue Op. 10 mostren un estil més clàssic on el compositor abandona les fugues en favor de moviments basats en el ritornello, balls i simetries elegants. També va compondre cantates (Opp. 3, 8 i 9), una òpera, Teraminta, 3 oratoris (Jephtha,1751; Zimr, 1760; i The Fall of Egypt, 1774) i nombrosa música religiosa entre himnes, odes i obres menors.

Font: En català: John Stanley (1712-1786) En castellano: No disponible In english: John Stanley (1712-1786) - Altres: John Stanley (1712-1786)



Parlem amb veu pròpia...

John Stanley va ser un dels compositors més importants del classicisme anglès. El seu estil primerenc situat entre la influent herència de Corelli i el domini d'Händel va marcar els seus primers anys de vida professional, una existència, recordem-ho, marcada pel greu accident que el va deixar cec quan tenia 2 anys. Aquesta circumstància, lluny d'intimidar-lo, el va ajudar, encara més, en la seva vocació per la música tot demostrant, amb les seves virtuoses interpretacions a l'orgue i al violí, que la seva desgràcia no el condicionaria. I així va ser. Ràpidament, el seu nom es va convertir en un imprescindible dels escenaris londinencs. Alhora, les seves composicions per a orgue i clavecí, en concert o en solitari, van assolir elevades quotes de popularitat. El 6 Concerts opus 10 per a orgue i orquestra, de 1775, s'emmarquen en l'estil galant que en aquell temps Johann Christian Bach havia importat a Anglaterra. Són concerts majoritàriament de dos moviments ràpids, a diferència de la forma dominant aleshores. De fet, el Concert No. 4 és l'únic que es presenta amb els tres moviments característics, amb un andante affetuoso realment virtuós i preciosista. També escoltarem el Concert en Mi major No.1 i el Concert en Do major No. 6. De Stanley ja n'havíem parlat en relació als Concerts Op. 2 per a clavecí. Si aleshores el model era Händel, en el seu opus 10 s'observa una clara evolució en un estil, ara sí, plenament clàssic!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Northern Sinfonia Orchestra; Gerald Gifford (organ & director)
RECICLASSICAT: STANLEY, John (1712-1786)
PRESTOCLASSICAL: Stanley, J: Organ Concertos Op. 10 Nos. 1-6

Stanley: Six Organ Concertos, Op. 10

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: