dimecres, 22 de juny del 2016

DE SYLVA, Johann Elias (1716-1798) - Missa Solemnis (c.1760)

Joseph-Marie Vien - Saint Thibaut offrant à Saint Louis et Marguerite de Provence un lys à onze branches
Obra de Joseph-Marie Vien (1716-1809), pintor francès (1)


- Recordatori de Johann Elias de Sylva -
En el dia de la celebració del seu 300è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Joseph-Marie Vien (Montpellier, 18 de juny de 1716 - Paris, 27 de març de 1809) va ser un pintor francès. Protegit pel Comte de Caylus, es va formar inicialment a l’estudi de Natoire. El 1745 va obtenir el Prix de Roma i va viatjar a Itàlia on va viure i estudiar a l’Acadèmia Francesa de Roma. De tornada a París va presentar la seva obra Daedalus i Icarus provocant l’admiració però també el rebuig, especialment de François Boucher. El 1776 va ser nomenat director de l’Escola de França a Roma on va desistir de rebre com a alumne a Jacques-Louis David. Va ser un dels darrers pintors en tenir el títol de Premier peintre du Roi, càrrec que va exercir entre els anys 1789 i 1791. Poc després Napoleó el va nomenar senador. Com a professor va tenir molts alumnes entre els que van destacar François-André Vincent, Jean-Antoine-Théodore Giroust i Jean-Baptiste Regnault. Va morir a París el març de 1809.




Parlem de Música...

Johann Ferdinand [Elias] de Sylva (Innsbruck, 21 de juny de 1716 - Innsbruck, 8 de maig de 1798) va ser un organista i compositor austríac. Es va formar com a cantant d’un cor del Königlichen Damenstift on el seu mestre va ser el seu oncle Elias de Sylva. L’admiració que va mostrar pel seu mestre va motivar el canvi de cognom de Ferdinand per el d’Elias. Més tard va rebre la influència, a través del seu oncle, del compositor Johann Jakob Walther. Poc després va entrar al Seminari de Teologia sent ordenat sacerdot el 1741 si bé professionalment es va dedicar la resta de la seva vida a la música. En aquest sentit va treballar com a violinista, professor i organista de la cort d’Innsbruck. Com a compositor va escriure abundant obra religiosa però també nombrosos simfonies les quals van formar part dels oficis litúrgics. A partir del 1748 va treballar com a músic de la Pfarrkirche per assolir, el 1759, el nomenament de mestre de capella i del cor en un càrrec que va mantenir fins el 1798, l’any de la seva mort.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Johann Elias de Sylva (1716-1798)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

La regió del Tirol austríac va ser un important nucli de creació musical el qual actualment es preserva i divulga amb envejosa naturalitat. I en aquest sentit i per fortuna dels seus vilatans, allà des de fa anys i sistemàticament estant recuperant noms i més noms que van formar part de la brillant cultura musical dels segles XVII, XVIII i XIX. Un d’ells va ser un desconegut, que aquest any mereix festa grossa, Johann Elias de Sylva qui va dedicar la seva vida a dues devocions, la fe catòlica i la música. Complementades, van motivar un repertori carregat de paraules sagrades però també de simpàtiques melodies musicals les quals van sovint adornar el seu treball, clarament emmarcat en el context clàssic vienès. Autor de simfonies i obra de cambra, i segurament d’excel·lent manufactura, De Sylva va ser conegut en bona part gràcies al seu treball a la Pfarrkirche d’Innsbruck, ciutat de la qual en prou feines va moure’s al llarg de la seva vida. Allà, plàcidament instal·lat, va escriure a l’entorn del 1760, les dues misses solemnes que recupera aquesta edició i de les quals n’escoltarem la segona. La Missa solemne en Re major per a solistes, cor i orquestra, preservada als arxius del Monestir de Stams, s’ha de situar en plena efervescència musical clàssica i de clara connotació festiva tot i l’evident solemnitat amb què es presenta palpable des del primer compàs del Kyrie, amb una breu i 'oboista' introducció instrumental, fins al Sanctus final ja que ambdues misses prescindeixen, desconec per què, del Benedictus i Agnus dei. Treballs inèdits, i en primeres gravacions, que tot i patir certs desajustos d'afinació en alguns instruments de corda, se'ns presenten amb notable dignitat, suficient per a dimensionar l'obra del misteriós Johann Elias de Sylva!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Kammerchor des Ferdinandeums; Kammerorchester des Ferdinandeums; Josef Wetzinger
TIROLER: De Sylva - Sakralwerke
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Thanx a lot ! If you have other cds from Tyroler Landesmuseum, don't hesitate to post them !

    Pulzuzu

    ResponElimina