dissabte, 4 de juny del 2016

OLEY, Johann Christoph (1738-1789) - Orgelwerke

Pietro Rotari - Een jonge vrouw met een boek
Obra de Pietro Antonio Rotari (1707-1762), pintor italià (1)


- Recordatori de Johann Christoph Oley -
En el dia de la celebració del seu 278è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Pietro Antonio Rotari (Verona, 30 de setembre de 1707 - Санкт-Петербург, 31 d'agost de 1762) va ser un pintor italià. Inicialment va ser alumne del gravador Robert van Audenaerde abans d'entrar a l'escola del pintor veronès Antonio Balestra el taller de qui va freqüentar en companyia de Giambettino Cignaroli. Entre els anys 1725 i 1727 es va traslladar a Venècia on va entrar en contacte amb Giovanni Battista Piazzetta i el pintor suec Johan Richter. El 1727 es va mudar a Roma, a l'escola de Francesco Trevisani, on hi va romandre fins el 1732 any que va marxar a Nàpols on va treballar amb Francesco Solimena fins el 1734. Poc temps després va tornar a Verona on va obrir el seu taller si bé ràpidament fou sol·licitat a ciutats com Viena, Dresden i Mònaco, on va pintar nombrosos retrats. Des de Verona, on va pintar les peces d'altar dels Quatre màrtirs (1745) per a l'església de l'Ospedale di San Giacomo, es va mudar a Sant Petersburg on es va convertir en pintor oficial de la cort i on va morir l'agost de 1762.

Font: En català: No disponible En castellano: Pietro Antonio Rotari (1707-1762) In english: Pietro Antonio Rotari (1707-1762) - Altres: Pietro Antonio Rotari (1707-1762) 



Parlem de Música...

Johann Christoph Oley (Bernburg, bap. 3 de juny de 1738 - Aschersleben, 20 de gener de 1789) va ser un organista i compositor alemany. Existeixen algunes evidències que va estudiar, poc temps, amb Bach a l'entorn del 1749 si bé Oley no va tenir cap relació, si més no documentada, amb la Thomasschule. El 1755 va accedir al càrrec d'organista d'una església de Bernburg si bé el gener de 1762 es va traslladar a l'església de Sant Esteve d'Aschersleben. Va romandre en aquella ciutat la resta de la seva vida treballant com a organista, compositor i assistent de mestre d'escola. 

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Johann Christoph Oley (1738-1789) - Altres: No disponible



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

D’ençà del temps transcorregut, se’ns farà progressivament més difícil el cartografiar amb precisió i detall el nombre i noms dels alumnes de Johann Sebastian Bach. I pel que sembla, tot i que possiblement de passada i testimonialment, Johann Christoph Oley va ser un d’aquests alumnes enigmàtics a qui recentment hem redescobert. Lloat al seu temps per la seva destresa al clavecí i orgue, les seves composicions ens recordaran a J.F. Agricola, un altre dels deixebles de Bach de qui espero poder-ne parlar properament. No obstant i en relació a Oley, alguna cosa no va quadrar del tot quan J. Beckmann, en una revisió de 1778, va criticar les febleses compositives d’Oley, específicament en relació a la seva harmonia, la qual cosa fa pensar, i també en base a l’afirmació de Gerber, que Oley havia estat principalment un compositor autodidacta i per tant la influència de Bach va ser, essencialment, insignificant. I si bé es va especular que Oley havia tingut una relació estreta amb Bach, el cert i el més probable és que no fos així i el seu nom no destaqués més enllà del seu temps i del seu espai de la ciutat d’Aschersleben, on va treballar la major part de la seva vida. En tot cas i gràcies a una singular virtut del nostre temps, la d’explorar i descobrir sense descans nous actors musicals, avui el presentarem per a celebrar el seu naixement 278 anys després. I ho farem amb una edició monogràfica en què es recuperen algunes de les seves obres per a orgue ja que, de fet, el seu repertori va ser quasi en exclusiva per aquest instrument. Partitures podríem dir que poc avesades a grans discursos o laberíntiques invencions però que mostren alguns detalls interessants i suggerents com la seva afició pel cànon estricte en sintonia amb passatges més expressius. Obres de tonalitat continguda i de cromatisme agradable en què l'organista, amb la solvència que demostra, sap com presentar-nos l'obra d'aquest enigmàtic i desconegut alemany!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Jan van Mol (organ)
AMAZON: OLEY, J.C. - Orgelwerke
CPDL: No disponible
SPOTIFY: OLEY, J.C. - Orgelwerke



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: