dimecres, 20 de juliol del 2016

RAUCH, Johann Georg (1658-1710) - Novae sirenes sacrae harmoniae

Jean-Baptiste Monnoyer - Holy Family within the Garland of Flowers
Obra de Jean-Baptiste Monnoyer (1636-1699), pintor francès (1)


- Recordatori de Johann Georg Rauch -
En el dia de la commemoració del seu 306è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Jean-Baptiste Monnoyer (Lille, 19 de juliol de 1636 - London, 16 de febrer de 1699) va ser un pintor francès. Sobre la seva formació es tenen poques dades si bé es pensa que va estudiar a la ciutat flamenca d'Anvers. Allà va conèixer l'obra de Davidsz. d'Heem, Fyt i Hieronymus Galle. A partir del 1650 està documentat a París treballant a l'Hotel Lambert. Entre les seves primeres decoracions amb flors es troba la de l'Hotel de Lauzun a Anjou. Des del 1658 va estar associat a l'equip de Le Brun, protector de l'artista. El 1665, i gràcies a l'èxit de la seva pintura, va ingressar a l'Acadèmia de Belles Arts de la qual en va ser nomenat conseller el 1679. Des del 1666 va col·laborar amb regularitat en els Gobelins, dibuixant garlandes i vores per cartrons en col·laboració amb el seu cunyat, Jean-Baptiste Belin, i en la de Beauvais, amb Jean Bérain. El 1690, tot i la bona clientela que tenia a França, va viatjar a Londres per ocupar-se de la decoració de la residència de Ralph Montagu. Dos anys més tard va tornar a la capital britànica realitzant pintures per, entre altres, la Burlington House, el Kensington Palace (Charles Beauclerk) i Hampton Court. A Anglaterra va passar els últims anys de la seva vida morint a Londres el febrer de 1699.

Font: En català: No disponible En castellano: Jean-Baptiste Monnoyer (1636-1699) In english: Jean-Baptiste Monnoyer (1636-1699) - Altres: Jean-Baptiste Monnoyer (1636-1699)



Parlem de Música...

Johann Georg Rauch (Sulz, 1658 - Strasbourg, 21 de juliol de 1710) va ser un organista i compositor alemany. La primera constància documental de Rauch va aparèixer el 1687 quan va ser nomenat organista de la Catedral de Strasbourg en un any en què també va publicar la seva primera col·lecció per títol Novae sirenes sacrae harmoniae (Augsburg, 1687). A Strasbourg va procurar accedir fins en tres ocasions diferents al càrrec de mestre de capella, si bé mai ho va assolir. Com a compositor va publicar principalment obra religiosa. Va morir a Strasbourg el juliol de 1710.

OBRA:

Novae sirenes sacrae harmoniae, motets, 2–8vv, insts, op.1 (Augsburg, 1687)
Novae sirenes sacrae harmoniae, motets, 3–7vv, insts (Strasbourg, 1690)
Harmonicus missarum concentus, masses, 4–8vv, 5 inst pts, op.3 (Strasbourg, 1692)
Cithara Orphei duodecim sonatorum, 4 pts (Strasbourg, 1697), lost

Font: En català: Johann Georg Rauch (1658-1710) En castellano: No disponible In english: Johann Georg Rauch (1658-1710) - Altres: No disponible



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Curiosament en aquest espai ja havíem fet referència al cognom Rauch (escoltar aquí) si bé en aquella ocasió el protagonista poc o gens tenia a veure amb el nostre convidat d'avui, un tal Johann Georg Rauch que va viure i treballar quasi íntegrament a Estrasbourg, ciutat on va procurar per activa i passiva accedir, sense èxit, al sol·licitat càrrec de mestre de capella (primer sobrepassat per Sebastian de Brossard i posteriorment per Thomas Bourgeois). Tot i l'infortuni, Rauch no va desistir de treballar com a compositor des de la seva posició d'organista a la Catedral d'Estrasbourg. Allà va compondre un mínim de tres col·leccions, una de misses, una de motets i una de sonates. Abans, però, havia publicat una primera col·lecció de motets a Augsburg (1687). Precisament avui seran alguns d'aquests motets, del llibre Novae sirenes sacrae harmoniae, i algunes de les seves sonates del llibre Cithara Orphei duodecim sonatorum, les que podrem escoltar en una edició monogràfica i prou interessant a l'entorn del seu univers. Recordarem, per tal de situar-lo en context, que Rauch va ser el primer d'una família de músics alemanys que va tenir continuïtat en els seus fills Joseph Michel Rauch (c.1685-1738), organista i compositor, i Johann Georg Rauch (1702-1779), també organista i compositor. Finalment, hi trobarem un desconegut Johann Baptist Rauch (actiu 1779-1796) de qui en prou feines se'n coneixen detalls més enllà de la seva relació amb Johann Georg Rauch Jr. i de la seva condició d'organista a la mateixa Catedral d'Estrasbourg. En conseqüència, i musicalment parlant, queda clar que a Estrasbourg, i potser al seu entorn, i durant ben bé un segle, el cognom Rauch va gaudir d'una certa consideració tenint en compte la llarguíssima trajectòria dels seus membres a la ciutat. Pel que fa pròpiament a la música que escoltarem, Rauch va mostrar una familiaritat amb els estils contemporanis del seu temps, com per exemple el duo melòdic o l'estil concertant cerimonial, i una evident influència de les formes italianes. I possiblement el secret més ben guardat d'aquesta edició rau pròpiament en el segell discogràfic que l'edita ja que són, atenció (!), els hereus dels amics extraordinaris de K617, probablement un dels millors editors de música inèdita de tots els temps... Irresistible!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Dulcis Melodia
AMAZON: RAUCH, J.G. - Musiques pour la Cathedrale de Strasbourg
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: RAUCH, J.G. - Musiques pour la Cathedrale de Strasbourg



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Hola Pau!
    De vuelta al mundo real, me estoy poniendo al día y el entusiasmo va en aumento con cada nuevo post que escucho. Me han encantado RAUCH y KRIEGER. Pero qué decir de VENEZIANO. En fin, fantásticos todos. Es absolutamente increíble todo lo que puedes llegar a descubrirnos.
    Muchísimas gracias!!!
    Un abrazo.
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!

      Espero que hayas tenido un viaje espléndido! Aqui como habrás comprobado el calor es asfixiante... jeje! Pero bueno con una cervecita, un gazpacho y un helado se lleva mejor! Pronto me desapareceré durante un tiempo... disfruta de la música que como puedes ver no dejará nunca de sorprendernos!

      Super abrazo!
      Pau

      Elimina
    2. Espero que la desaparición sea motivada por unas merecidas vacaciones y que las mismas resulten tan satisfactorias como lo han sido las mías. Por mi parte, intentaré no sucumbir al calor ayudado por tu magnífica receta a la que me voy permitir añadir, aun a riesgo de no resultar muy ecológico, grandes dosis de aire acondicionado.
      Muchas gracias por todo Pau.
      Disfruta.

      Elimina
    3. Si no hay sorpresas de última hora, efectivamente mi silencio vendrá motivado por mis vacaciones!
      Y ante el paisaje de destrucción y desesperación que nos rodea, por favor, música!

      Abrazooo!
      Pau

      Elimina