dimecres, 13 de juliol del 2016

BENATTI, Vincenzo (1767-1797) - Opera per tastiera

Pietro Fabris - Villagers Preparing to Depart for the festival of the Madonna Dell'arco (1773)
Obra de Pietro Fabris (c.1740-1792), pintor italià (1)




Parlem de Pintura...

Pietro Fabris (Napoli, c.1740 - 1792) va ser un pintor italià. Com a artista, a petició del geòleg i diplomàtic Sir William Hamilton, va destacar especialment per la representació i l'observació geològica de l'entorn dels volcans del Vesuvi i l'Etna. Va compartir amistat amb el també pintor italià Antonio Joli l'estil del qual va adaptar a la seva obra. Va recopilar la seva obra en nombroses edicions com "Observations on Mount Vesuvius, Mount Etna, &c.," (London, 1774); i "Campi Phlegraei: Observations on the Volcanoes of the Two Sicilies," (Naples, 1776). A banda de la seva observació més científica, va practicar pintura de gènere i fins i tot va ser autor d'una pintura amb un jove Mozart al clavicordi, possiblement quan aquest va visitar Itàlia. Les seves pintures i dibuixos van ser exhibits el 1768 a la London Free Society i el 1772 a la London Society of Artists of Great Britain. Va morir en una ciutat desconeguda el 1792.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Pietro Fabris (c.1740-1792) - Altres: Pietro Fabris (c.1740-1792) 



Parlem de Música...

Vincenzo Benatti (1767 - Mantova?, 1797) va ser un organista i compositor italià. Es desconeix bona part de la vida i formació de Benatti qui es creu que va ser organista a Mantova, població on va compondre nombrosa obra per a orgue i on va morir el 1797.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: No disponible



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

He de reconèixer que Vincenzo Benatti m'agafa a contrapeu i en plena desconnexió prèvia a les ànsiades vacances d'estiu. No obstant i personalment la sorpresa ha esdevingut majúscula principalment per tres raons. Una per la raresa del compositor, un tal Benatti de qui en prou feines en podem ensumar la seva existència i que probablement va néixer, viure i treballar els breus 30 anys de vida a la ciutat italiana de Màntova, ja que ha estat allà on s'ha recuperat aquest interessantíssim repertori d'orgue i clavecí. La segona, la derivada de la interpretació, espectacular tot i ser conscients que l'edició prové del segell Bongiovanni, les recuperacions del qual sovint no són gaire satisfactòries pel que fa a la qualitat del so i/o intèrprets. Afortunadament, avui no és el cas. La tercera és la inherent del repertori recuperat, obra per a orgue i clavecí en què ràpidament establirem un enllaç, en positiu, amb els estimadíssims amics Da Bergamo, Morandi, et al. Regal, per tant, d'un gran desconegut italià que farà les delícies de tots aquells a qui l'orgue ens emociona intensament. I mentre en gaudim, deixeu-me citar altres mestres italians a qui encara hem de descobrir com per exemple, i entre molts altres, Ignazio Spergher, Paolo Altieri (1746-1820), Giuseppe Gherardeschi, Niccolò MorettiBartolomeo Franzosini, Girolamo Barbieri o Giovanni Battista Candotti. Queda clar, evidentment, que la feina serà llarga però en qualsevol cas musicalment divertida!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Carlo Benatti (organ)
JPC: BENATTI, V. - Maestri d'organo e compositori a Mantova
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: BENATTI, V. - Maestri d'organo e compositori a Mantova



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada