divendres, 17 de maig del 2013

BENDIX, Victor Emanuel (1851-1926) - 4 Songs, Op.3

Harald Slott-Møller - Danish Landscape (1891)
Obra d'Harald Slott-Møller (1864-1937), pintor danès.


- En record del 162è aniversari del naixement de Victor Emanuel Bendix -



Victor Emanuel Bendix (1851-1926) compositor i pianista danès nascut a Copenhaguen. La nostra curiositat, insaciable, ens convida amablement a descobrir nous i amagats paisatges musicals. Avui, un d'aquests tindrà per protagonista un petit país nòrdic, silenciós i acollidor que, musicalment parlant, no navega en l'abundància artística. No obstant, avui descobrirem un dels seus actors romàntics més importants per trajectòria i per arguments de Dinamarca, una petita mina de tresors. De família de músics, no en va els seus germans eren intèrprets de piano i de violoncel, va començar els estudis des de ben petit amb professors de marcat perfil propi com Gade i Hartmann hereus d'una tradició romàntica més nòrdica i més allunyada de la potent escola germànica del segle XIX. No obstant, aquesta també la va conèixer de primera mà gràcies al temps que va compartir coneixements amb Franz Lizst a Alemanya. El seu caràcter polifacètic el va ajudar a compaginar la interpretació pianística, la composició, la direcció orquestral i teatral i els viatges a diferents geografies europees i a Rússia. Per tant, comprensible entendre el perquè el seu repertori és relativament curt d'existències però incisiu en produccions de consistència. De fet i en aquest sentit, són remarcables les quatre simfonies i el concert de piano que avui, com aquell qui no vol la cosa, recuperarem i situarem al bell mig de les entranyables cançons d'amor daneses. Hem de tenir present que, tot i el profund desconeixement que en tenim, al seu temps va ser un compositor, pianista i director d'orquestra summament respectat i sol·licitat. A cavall del romanticisme europeu i nòrdic, les seves obres estan impregnades d'un tarannà propi i difícil d'encabir en un o altre mètode formal. En qualsevol cas, viu i s'organitza a l'entorn del romanticisme musical i amb relativa aprensió als grans discursos més moderns i postromàntics. 


Vista de Copenhaguen l'any 1868, obra d'Heinrich Hansen (1821-1890), pintor danès.

En honor seu i en aquest dia de celebració del seu aniversari, recuperarem una sèrie de quatre cançons del seu opus 3. Bendix va ser un prolífic compositor en el gènere Lied si bé, i encara, no trobarem una edició en condicions i monotemàtica del seu llegat en aquest sentit. Però ja que hi som i en parlem, les seves cançons per a piano i tenor són delicades, poètiques i romàntiques de cap a peus. Aprofitant la oportunitat, i com a excusa, recuperaré també el seu monumental i solemne Concert de piano en Sol menor opus 17. Bon motiu perquè el concert és una autèntica obra mestra i una de les referències imprescindibles de la música danesa. De tres moviments, fou escrit l'any 1880 i se'ns presenta amb un discurs temàtic molt extens. El primer moviment allegro moderato ens recordarà l'eco de Brahms. L'intermezzo, lent, suau i rapsòdic, és un entreacte tranquil per a introduir-nos contundentment a l'allegro vivace final ple de ritmes, ressonàncies i melodies canviants. Fascinant i addicte en conjunt i incomprensible pensar que aquesta obra havia caigut en l'oblit pocs anys després de la mort del seu creador. Música romàntica d'un trencaclosques immens i brutalment complex on les peces romanen perdudes per la immensitat del nostre planeta. Una d'elles, la de Bendix, complementa aquella porció referida a Dinamarca i als seus compositors. En general, a Catalunya viuen en la més recòndita foscor i sense gaires possibilitats de veure la llum en properes edicions. Haurem de tirar del repertori internacional per a trobar, en bones condicions, tresors com els d'avui que ens ajudin a festejar amb alegria que avui, 162 anys després, va néixer Victor Emanuel Bendix. I ja que és divendres, celebrem-ho com déu mana. Avui al Palau de la Música sessió golfa de la seva música... o potser això era en un dels meus somnis impossibles... deliris a banda, i sigui com sigui, felicitats!

A la interpretació de les cançons el tenor Peder Severin i el pianista Dorte Kirkeskov.

El concert de piano ens l'interpreta la Aalborg Symphony Orchestra, amb el pianista Oleg Marshev i la direcció de Matthias Aeschbacher.

Gaudiu i compartiu!



Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):

CPDL: No disponible.

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Hola Pau!
    Absolutamente encantado con la música de hoy. Unicamente comentar que, en mi opinión, la música danesa, al menos durante el siglo XIX, cuenta con una producción nada desdeñable. Además de los Hartmann (padre e hijo), Kuhlau (danés en la práctica), Weyse y Bendix, con cuya música nos has obsequiado tan generosamente en este blog, pueden añadirse muchos otros nombres. Voy a relacionar, por si algún día tienes tiempo, unos cuantos compositores de los que he podido escuchar alguna de sus obras y que me han resultado interesantes:
    Hakon Borresen (1876-1954), del que ya te había hablado, Asger Hamerik (1843-1923),Peter Arnold Heise (1830-1879),Carl Adolph Helsted (1818-1904),Ludolf Nielsen (1876-1939),August Winding (1835-1899), y por supuesto, los mejor conocidos Niels W. Gade (1817-1890)así como el extraordinario Carl Nielsen (1865-1931).
    La verdad es que hasta la entrada en mi vida de internet no conocía a la mitad de ellos pero su descubrimiento ha resultado muy gratificante.
    Muchísimas gracias por Bendix, y por todos los demás, así como por tu generosísimo esfuerzo diario.
    Buen "finde"
    Salut amigo Pau!
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Frantisek!

      Tienes toda la razón, imagínate lo que me queda por conocer aún! No doy abasto a tanta música. Sin duda, tanto de Gade como de Nielsen debo empezar a conocerlos porqué creo no haber escuchado, aún, nada de su abundante repertorio! Que desastre, no tendré vida suficiente para escuchar y conocer todo lo que quiero!
      Rezaré porqué en la próxima vida, aunque sea en otro universo, de color y propiedades físicas distintas, la música siga existiendo y con ella todas las obras de nuestro tiempo!

      Buen fin de semana!
      Gracias!!

      Salut!
      Pau

      Elimina