dimarts, 3 de desembre del 2013

SOLER, Antoni (1729-1783) - Sonates de Clavicèmbal

John Sell Cotman - Drainage Mills in the Fens, Croyland, Lincolnshire
Obra de John Sell Cotman (1782-1842), pintor anglès (1)


- Recordatori d'Antoni Soler -
En el dia de la celebració del seu 284è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

John Sell Cotman (Norwick, 16 de maig de 1782 - Londres, 24 de juliol de 1842) fou un pintor de paisatges anglès. Contemporani de Joseph Mallord William Turner i destacat exponent de l'edat d’or de la aquarel·la britànica, John Sell Cotman va néixer a Norwick, i es va traslladar a Londres el 1798, amb 17 anys. Malgrat la seva aparent poca formació fins aquest moment, el 1800 se li atorgà el prestigiós premi "Paleta d’argent" de la Societat de les Arts i per aquell temps ja exposava paisatges a la Royal Academy. Reunia el material necessari per a elaborar les seves pintures en els seus viatges per realitzar esborranys; el més famós i productiu fou un viatge a Yorkshire, el 1805, on explora els magnífics boscos de "Rokeby Park" prop del riu Greta, i les consegüents aquarel·les representen alguns del més bells i originals assoliments del mitjà. Cotman també pintà a l'oli i es forjà una reputació com a gravador de temes arquitectònics amb sèries de gravats com Les Antiguitats arquitectòniques de Normandia (1822), per les que es guanyà el títol del "Piranesi Anglès". El 1823 tornà a la seva ciutat natal i es convertí en membre destacat de l'Escola de Norwick, important grup de paisatgistes que treballaven i exposaven en la ciutat. També formaven part d'aquest grup els fills de Cotman, Miles Edmund i John Joseph, la obra dels quals és semblant en aparença i en estil a la del seu pare. L'originalitat de Cotman radica en el seu talent per la composició pictòrica i en els seus progressos tècnics. Fou un dels primers artistes en aplicar aiguades pures sense capa de fons. Les seves personals obres es caracteritzen per les formes simples i allisades, així com per un sentit del dibuix que, a voltes, quasi sembla abstracte. Al final de la seva vida s'allunyà de les tonalitats fredes de la paleta de colors i experimentà amb colors més rics i aquarel·les texturades espassades amb pasta de farina.




Parlem de Música...

Antoni Soler i Ramos (Olot, 3 de desembre de 1729 - El Escorial, 20 de desembre de 1783), compositor i organista català, un dels màxims representants de la música per a teclat de la península ibèrica a finals del Barroc i principis del classicisme. També és conegut com a Pare Soler. Va néixer a Olot, Girona, i als 6 anys va entrar a l'Escolania de Montserrat on es va iniciar en els estudis musicals i d'orgue. Es va ordenar sacerdot el 1752 i va ocupar el càrrec d'organista i director del cor del monestir de l'Escorial després d'haver dirigit possiblement la capella de la Catedral de Lleida. Allà va estudiar amb José de Nebra i Scarlatti (llavors compositor de la cort espanyola ) i va ensenyar a membres de la família reial espanyola. La música de Soler mostra influències evidents de Domenico Scarlatti i de la música popular espanyola. Entre les més de 400 obres del seu repertori, hi trobem composicions religioses i teatrals així com abundant música per a orgue i clavicèmbal. També va ser autor d'un tractat de teoria: Clau de la modulació i antiguitats de la música (1762) llibre fonamental en el seu temps. Es conserven moltes obres de Soler, especialment una enorme quantitat de sonates en gran part descobertes i editades pel pianista nord-americà Frederick Marvin. També concerts per a instruments de corda, nombroses misses, nadales i música de teatre per a obres de Calderón de la Barca. Entre els seus deixebles hi ha el príncep Gabriel de Borbó, fill de Carles III. És el mestre més famós de l'escola clavecinista espanyola i la seva personalitat domina poderosament en el panorama de la música del segle XVIII al seu país, en un estil senzill i directe.

Font: En català: Antoni Soler (1729-1783) En castellano: Antoni Soler (1729-1783) In english: Antoni Soler (1729-1783) Altres: Antoni Soler (1729-1783)



Parlem amb veu pròpia...

Seguint en la inèrcia dels dos darrers dies, continuarem de ple en l'escola espanyola de música per a descobrir-hi, o més ben dit, per a tornar a parlar d'un dels més grans compositors de parla hispana del segle XVIII. Antoni Soler va ser, per mèrits propis, el més important clavecinista de la història de la música espanyola. La quantitat ingent de partitures en aquest sentit, amb clara sintonia formal, metodològica i temàtica amb el seu col·lega Domenico Scarlatti, així ens ho demostren. Però no serà el nombre absolut de partitures sinó més aviat i amb major consistència la gran qualitat de les mateixes. Per tant, en nom seu i en el dia de celebració del seu aniversari de naixement, serà interessant poder gaudir de la seva música per a clavecí, òbviament, la que defineix filosòficament el seu llegat. Tanmateix, i com a breu apunt, hem de dir en favor de Soler que també va escriure gran quantitat de música religiosa la qual, tot i no ser discogràficament abundant, és fidel als cànons de l'època tant d'autors com de Nebra com del català Francesc Valls. En qualsevol cas, avui ens centrarem, en exclusiva, en el seu univers instrumental i amb un clar protagonista en aquest sentit, el clavicèmbal. En nom d'aquest, escoltarem algunes de les tantes sonates que va escriure. Obres virtuoses, d'interpretació molt exigent i de melodies captivadores són alguns dels conceptes que les defineixen. Les que escoltarem són, per ordre, les sonates següents: Sonata No. 103 en Do menor, Sonata No. 84 en Re major, Sonata No. 4 en Sol major, Sonata No. 81 en Sol menor, Sonata No. 7 en Do majorSonata No. 88 en Re bemoll major. En definitiva, música característica de Soler i de la que, personalment, n'estic profundament enamorat. Tenint en compte que la seva condició de sacerdot l'obligava litúrgicament a ser fidel a l'església, el clavecí de Soler es contraposa a aquesta realitat ja que l'estil és efusivament clàssic i marcadament secular!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Gilbert Rowland (clavicèmbal)
RECICLASSICAT: SOLER, Antoni (1729-1783)
ALLMUSIC: Soler: Sonatas for Harpsichord
IMSLP: Antoni Soler (1729-1783)
CPDL: No disponible
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hola Pau !
    Espero q te encuentres mejor de tu gripe. Al menos no te impide seguir publicando en el blog...
    Genial post el del padre Soler. A mí me encanta desde los 15 años aprox., q me compré un LP (qué viejo soy...) de algunas de sus sonatas interpretadas por una tal Genoveva Gálvez... Primera vez q escuchaba un clave, primera ocasión q oía a G.G. y a Soler. Me enamoré perdidamente de las 3 cosas. El viejo LP de Hispavox aún lo tengo por ahí, pero claro sin tocadiscos... Desde entonces juro q me da miedo escuchar a otro tocando Soler, para q me desilusione de aquella deslumbrante interpretación. Así q te agradezco q me des la posibilidad de romper el tabú... Voy a escucharlo en versión de Rowland, a ver qué tal. Gracias de nuevo.
    Saludos, Daniel, desde Madrid.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Daniel!

      No deberías ser "miedica" en estos casos aunque, muy sinceramente, te comprendo bien. A mi me ha pasado con mucha obra de clave. Te acostumbras a un intérprete y luego cuesta "horrores" escuchar a otro... con Scarlatti, Bach, Galuppi, Haydn.... tantos y tantos ejemplos...

      Espero que te guste y sino siempre puedes ir a cualquier mercado de antiguedades, agenciarte un tocadiscos y disfrutar de Gálvez!

      Salut!
      Pau

      Elimina
  3. Que tal Paul.

    Solo pasaba por aquí para hacerte conocer mi blog, espero te guste. Por cierto, aludiendo a Fourcade, por ahí tengo un Cd de Genoveva G, espero en estos días postearlo.

    http://greatbaroquemusic.blogspot.mx/

    Saludos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Juno!

      Ahora veo tu blog, muchas gracias por compartirlo, no lo conocía!
      Ojala puedas subir este CD de Genoveva que dices!

      Muchas gracias!!

      Salut!
      Pau

      Elimina