dimarts, 31 de desembre del 2013

MESSAGER, André (1853-1929) - Symphonie en La

Gustave Courbet - The Waterspout (c.1866)
Obra de Gustave Courbet (1819-1877), pintor francès


- Recordatori d'André Messager -
En el dia de la celebració del seu 160è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Gustave Courbet (10 de juny de 1819, Ornans - 31 de desembre de 1877, La Tour-de-Peilz) pintor francès, fundador i màxim representant del realisme, i compromès activista democràtic. Va néixer a un poble pròxim a Besançon, el paisatge del qual reflecteix als seus quadres. Va estudiar a Besançon i després a París (1840). Va viatjar als Països Baixos (1846) i Alemanya (1853). Va ser amic de Baudelaire, i es relacionà amb Corot i Daumier. Fou seleccionat per a la Comuna de París de 1871. D'ell, Proudhon, va voler fer un pintor proletari. Creia que l'art podria resoldre les contradiccions socials. De perfil entre assiri i hongarès, gran bevedor, d'una truculència que entretenia a una societat de la qual s'afligia Baudelaire, no plasmava gens d'això en les seves pintures, de caire més subtils i elegants, on començava amb llenç obscur, com un mestre clàssic. Va rebutjar la Legió d'Honor que li volia concedir Napoleó III i durant la Comuna se li va encarregar l'administració dels museus de París. Després de la Comuna, el govern predecessor el va responsabilitzar de la destrucció de la columna Vendôme. Un consell de guerra el va condemnar a 6 mesos de presó i a pagar 300.000 francs. Després d'aquests 6 mesos va escapar a Suïssa (1873) per a evitar que l'estat l'obligués a pagar la multa. Va morir a La Tour du Peilz, localitat pròxima a Vevey, víctima d'una cirrosi produïda pel seu consum abusiu d'alcohol. Va influenciar a pintors catalans com Ramon Martí Alsina. Entre el 8 d'abril i el 10 de juliol del 2011 es va presentar una mostra al Museu Nacional d'Art de Catalunya, sota el títol Realisme(s). L'empremta de Courbet, que intentava resseguir l'empremta del pintor a en la pintura catalana del moment, a partir d'obres de pintors com Ramon Martí Alsina, però mostrant també pintors de referència com Bartolomé Esteban Murillo, Velázquez i fins i tot artistes contemporanis com Antoni Tàpies. En un primer moment, va pintar el paisatge, especialment els boscos de Fontainebleau i retrats, amb alguns trets romàntics. Però a partir de 1849 es va tornar decididament realista. Courbet va ser el gran innovador d'aquest gènere. Va escollir temes i personatges de la realitat quotidiana. La seva tècnica és rigorosa amb el pinzell, amb el pinzell pla i amb l'espàtula. Les seves referències són els mestres del passat com Velázquez, Zurbarán o Rembrandt. El seu realisme es converteix en model d'expressió de molts pintors, contribuint a enriquir l'obra de Cézanne.

Font: En català: Gustave Courbet (1819-1877) En castellano: Gustave Courbet (1819-1877) In english: Gustave Courbet (1819-1877) - Altres: Gustave Courbet (1819-1877)



Parlem de Música...

André Charles Prosper Messager (Montluçon, 30 de desembre de 1853 - 24 de febrer de 1929) va ser un compositor i director d'orquestra francès. Va néixer a Montluçon, va estudiar a París i va ser durant un temps alumne de Saint-Saëns a l'École Niedermeyer. El 1874 va ser nomenat organista a St. Sulpice. El 1876, va obtenir la medalla d'or de la Société donis Compositeurs amb una simfonia. El 1880 va ser nomenat director musical a Sta. Marie-des-BatignollesMessager va compondre 45 obres escèniques, de les quals vuit són ballets. També va compondre una simfonia el 1875 i nombroses cançons i obres instrumentals. El 1883 va acabar l'òpera còmica de Firmin Bernicat François des bas bleus, i el 1885 va presentar les seves pròpies operetes, La Fauvette du tremp i La Béarnaise, sent l'última presentada a Londres el 1886. El seu ballet Les Deux Pigeons va ser presentat pel Ballet de l'Òpera de París el 1886. L'òpera còmica de Messager La Basoche va ser produïda el 1890 a l'Opéra Comique a París (una versió en anglès va ser produïda a Londres el 1891 per Richard D'Oyly Carte) i li va donar ja una certa reputació. Després aquesta va augmentar amb òpera lleugeres melodioses i accessibles com ara Madame Chrysanthème (1893), Mirette (1894, produïda per la D'Oyly Carte Opera Company al Teatre Savoy), la reeixida Les p'tites Michu (1897) de la que es van oferir un total de 401 representacions en el Daly's Theatre a Londres el 1905 i l'opereta Véronique (1898), la seva òpera còmica més reeixida a Anglaterra (1904-1905). Véronique va gaudir d'un total de 496 representacions al West EndMessager va morir el 1929 i va ser enterrat en el Cementiri de Passy.

Font: En català: André Messager (1853-1929) En castellano: André Messager (1853-1929) In english: André Messager (1853-1929) Altres: André Messager (1853-1929)



Parlem amb veu pròpia...

André Messager va ser, a més d'un popular compositor d'operetes i de ballets, un músic seriós que va ser director al Covent Garden i va dirigir l'estrena de "Pelléas et Mélisande" de Claude Debussy. Alhora, va ser un bon amic i col·laborador de Faure. I si bé en el nostre dia a dia el seu nom ja forma part de la llarga llista de compositors oblidats, el cert és que Messager encara té moltes coses a dir-nos i molta música per descobrir-nos. Una de les seves rareses rau en la seva Simfonia en La de 1876, escrita quan només tenia 22 anys i amb la que va guanyar una medalla d'or. La sorpresa, positiva, radica en la seva escriptura, propera a l'essència alemanya romàntica de noms com Schumann o fins i tot Beethoven. El treball, enregistrat en una interpretació en directe de fa uns quants anys, ens captivarà des de la primera nota. Indicat per tots aquells enamorats de la simfonia romàntica i, especialment, de tots aquells compositors que només van escriure una simfonia, la de Messager, sense ser molt extensa, passeja per les melodies franceses sense perdre de vista els referents en què s'emmiralla, com deia, els de l'escola alemanya. Tanmateix, la secció d'instruments de vent, destacada, s'allunya dels convencionalismes germànics i s'introdueix, de ple, a la forma francesa. Música preciosa i agradable i sorprenentment desconeguda que ens servirà d'excusa per a dos aniversaris, el de Messager pròpiament i el del pintor contemporani Courbet, un dels mestres realistes romàntics francesos. De la conjunció d'ambdós arts en naixerà la poesia necessària per a desitjar-vos, amb èmfasi i il·lusió, una feliç entrada d'any 2014!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Orchestre Symphonique du Mans Orchestra; Jose-Andre Gendille (conductor)
PRESTOMUSIC: MESSAGER, A.: Symphony in A major

12 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Dear Pau
    A collective THANK YOU for day to day new discoveries of VERY interesting music. And the Messager Symphony couldn't be a better proof of your excellent taste. You are enriching so many people's life with your nice posts and I can also just say a collective sorry for not commenting more, it's just sometimes difficult to find words.... Maybe I must rather send you a photo instead showing me with ears and mouth open because I am so overwhelmed! I wish you a good start into 2014 and that all your wishes come true, as you make so many other people's wishes come true. Please keep it up!!
    Hugs and Greetings from South Africa
    Jan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Jan,

      I really appreciate your words. Thank you!! Actually, Messager symphony is a great discovering!
      My only wish is people enjoy music and painting just like I do everyday! I always say... Music is life!
      I desire you the best for new year!

      Pau

      Elimina
  3. Nice art cover! =) Do you know who is the painter of that painting?

    ResponElimina
    Respostes
    1. It is a Edgar Degas painting. You can see in high resolution here:

      http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edgar_Degas_-_The_Orchestra_at_the_Opera_-_Google_Art_Project.jpg

      Greetings!
      Pau

      Elimina
  4. Respostes
    1. Gràcies Joan! El mateix per tu!!

      Molta salut, amor i música!

      Elimina
  5. Dear Pau,

    Messager's Symphony is a great discovery indeed, never even heard of the Man. You are repairing step by step the gaps in our collective Memory.
    BTW that's an interesting story about Gustave Courbet.

    I wish You all the best for 2014 !!!!

    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Peter,

      Nice to see you again! Messager have been a treasure for me, also! His symphony is really impressive... I can't understand why is not known in our days.

      I wish the best for you! With music, love and health!
      Thank you Peter!

      Pau

      Elimina
  6. hi Pau, would you be so kind as to re-upload this, please? Kind regards, Craig

    ResponElimina
  7. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. thanks very much, Pau. Kind regards, Craig

    ResponElimina