dimarts, 24 de març del 2015

BUZZOLLA, Antonio (1815-1871) - Sonata en Mi bemoll major opus 1

Anton Hansch - Blick auf den Gardasee (1844)
Obra d'Anton Hansch (1813-1876), pintor austríac (1)



- Recordatori d'Antonio Buzzolla -
En el marc de la celebració del seu 200è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Anton Hansch (Wien, 24 de març de 1813 - Salzburg, 8 de desembre de 1876) va ser un pintor austríac. Va néixer a Viena i es va format a l'Acadèmia de Belles Arts de Viena amb Josef Mössmer, un pintor paisatgista. Va fer nombroses viatges, sovint acompanyat de Friedrich Gauermann, per Itàlia, Alemanya, Bèlgica i Suïssa. El seu treball va ser principalment de temàtica paisatgística amb especial cura per la composició i el detall. El 1875 va viatjar a Salzburg, ciutat on va morir el desembre de l'any següent.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Anton Hansch (1813-1876) - Altres: Anton Hansch (1813-1876)



Parlem de Música...

Antonio Buzzolla (Adria, 2 de març de 1815 - Venècia, 20 de març de 1871) va ser un compositor i un director italià. Amb el seu pare Angelo, mestre de capella de la Cattedrale dei Santi Pietro e Paolo d'Adria i violinista, va aprendre a tocar nombrosos instruments. El 1832 va viatjar a Venècia on va estudiar a l'Escola d'Antonio Pizzolato abans d'unir-se a l'orquestra de La Fenice com a flautista i violinista. En aquell temps va ser molt sol·licitat com a acompanyant i com a compositor de barcaroles, arietes i canzonettas en dialecte venecià. De fet, moltes d'aquestes obres encara es poden considerar petites obres mestres del gènere per la seva gràcia melòdica i per la seva artesania refinada. El 3 de desembre de 1836 va estrenar, al Teatre S Benedetto i amb gran èxit, la seva primera òpera Il Ferramondo. Els anys 1837-39 va estudiar al Conservatori de Nàpols amb Donizetti i Mercadante. El 1839 va tornar a Venècia, on va estrenar dues òperes més. El 1843 va viatjar a Berlin on es va convertir en director de l'Opera Italiana i a on va treballar a la Cort de Frederic Guillem IV de Prússia. El 1847 es va traslladar a París on va ser director d'orquestra del Théâtre Italien. Allà va conèixer l'obra de Rossini. El 1848 va participar en la Revolució i va tornar a Venècia, on va estrenar dues òperes més. El 1855 va ser nomenat maestro primario effettivo de la Basílica de Sant Marc de Venècia. El 1867 va ser partícip de la fundació de la Società dei Concerti Benedetto Marcello que més tard es va convertir en el conservatori de la ciutat. Va morir precisament a Venècia el març de 1871.

OBRA:

Vocal secular:

Operas:
first performed in Venice unless otherwise stated
Il Ferramondo (os, 2), S Benedetto, 3 Dec 1836
Mastino I della Scala (op, G. Fontebasso), S Benedetto, 31 May 1841
Gli avventurieri (ob, 2, F. Romani), Fenice, 14 May 1842
Amleto (os, G. Peruzzini, after W. Shakespeare), Fenice, 24 Feb 1848
Elisabetta di Valois (F.M. Piave), Fenice, 16 Feb 1850
La puta onorata (after C. Goldoni), inc.

Others:
Songs, incl. Serate a Rialto; ariette veneziane

Vocal religiosa:

Messa a quattro parti e piena orchestra
Requiem a quattro (1846)
Requiem e Kyrie della Messa per Rossini
Miserere, a tre voci
altre composizioni per la Cappella Marciana rimaste inedite.

Instrumental: 

Syms., ovs., concs., pf pieces

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Antonio Buzzolla (1815-1871) - Altres: Antonio Buzzolla (1815-1871)



Parlem amb veu pròpia...

Qui més qui menys coneix el Rèquiem per a Rossini, una de les grans obres de Verdi en col·laboració amb 12 artistes més per a commemorar l'incommensurable Rossini. Doncs bé, un dels participants va ser precisament Antonio Buzzolla, un mestre italià format amb el seu pare Angelo Buzzolla (1778-1836), qui per cert va ser company d'orquestra de Giuseppe Antonio Rossini (1758-1839), el pare de Giocchino Rossini. Doncs bé, Buzzolla estudiant de Donizetti i Mercadante, va ser un italià que professionalment va assolir considerable èxit, ja fos a Itàlia amb les seves òperes o a Alemanya amb la seva direcció orquestral. Com a compositor, va destacar en el gènere teatral com dèiem però també en el religiós si bé aquest, fins a data d'avui, no s'ha recuperat. El menys conegut però que no obstant ha merescut una recuperació més decent ha estat, precisament, l'edició d'avui en què escoltarem la Sonata en Mi bemoll major opus 1 per a piano. Música de saló, en sintonia amb les seves cançons, elegant i sensible i situada a mig camí entre el classicisme i el romanticisme. Un testimoni fefaent de la filosofia musical de Buzzolla inevitablement propera a la d'un espai-temps en què l'òpera ho impregnava tot i que 200 anys després del seu naixement ens segueix captivant!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Aldo Fiorentin (piano)
TACTUS: BUZZOLLA, A. - Piano Music
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible

BUZZOLLA, A. - Piano Music

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: