dimarts, 10 de març del 2015

KAYSER, Philipp Christoph (1755-1823) - Sonata No.2 for piano, violin & 2 horns in E flat major

Louis Hersent - Portrait of a young lady (1830)
Obra de Louis Hersent (1777-1860), pintor francès (1)



- Recordatori de Philipp Christoph Kayser -
En el dia de la celebració del seu 260è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Louis Hersent (Paris, 10 de març de 1777 - París, 2 d'octubre de 1860) va ser un pintor francès. Es va convertir en un alumne de David abans d'obtenir el Premi de Roma el 1797. Al Saló del 1802 va exposar Metamorfosi de Narcís, i va continuar exhibint amb breus interrupcions fins el 1831. Es va casar amb Louise-Marie-Jeanne Mauduit el 1821. La seva pintura, exponent del classicisme francès, va gaudir de notable ressò i de l'admiració pública. Algunes de les seves obres van ser premiades amb medalles d'honor. Va ser condecorat amb la Legió d'Honor. Va substituir a Gerard van Spaendonck a l'Académie des Beaux-Arts. Allà va tenir nombrosos alumnes tot i que també va seguir treballant al servei de Carles X. A partir del 1831, la seva activitat va decaure dedicant-se més a la docència que a la pintura pròpiament. Hersent va morir a París l'octubre de 1860.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Louis Hersent (1777-1860) - Altres: Louis Hersent (1777-1860)



Parlem de Música...

Philipp Christoph Kayser (Frankfurt, 10 de març de 1755 - Oberstrass, 24 de desembre de 1823) va ser un pianista, professor i compositor alemany que va treballar principalment a Suïssa. Fill d'organista, va estudiar amb el seu pare i amb Georg Andreas Sorge abans d'establir-se, el 1775, a Zurich on va començar a treballar com a professor de música. Allà va rebre la visita, el 1779, de Goethe, enamorat de les cançons de Kayser, demanant-li música pel seu singspiel Jery und Bätely. Tot i que Kayser no va satisfer les demandes de Goethe, el va visitar assíduament els anys 1787 i 1788. Les negatives de Kayser al final van erosionar la relació d'ambdós i finalment Goethe va desistir de la seva demanda. Kayser no va destacar com a compositor i la seva labor fou més teòrica que pràctica. Tot i així, va ser autor de diverses obres, principalment d'un centenar de cançons, moltes d'elles amb la lletra poètica de Goethe. Va morir a Oberstrass el desembre de 1823.

OBRA:

Vocal secular:

Songs:
[25] Vermischte Lieder mit Melodien aufs Clavier (Winterthur, 1775)
[19] Gesänge mit Begleitung des Claviers (Leipzig and Winterthur, 1777), incl. 4 songs from Erwin und Elmire: Ein Schauspiel für Götter; Ein Veilchen auf der Wiese stand, F ii, facs. in ‘Goethe, Johann Wolfgang’, MGG1; Ihr verblühet, süsse Rosen, F i; Sieh mich, Heilger, wie ich bin, F ii; also Warum siehst du mich unwiderstehlich (J.W. von Goethe), ed. in Friedlaender (1902)
Um Friede (Der du von dem Himmel bist) (Goethe), in Pfenninger’s Christliches Magazin, iii/1 (Zürich, 1780), F i; 4 others in Pfenninger’s Christliches Magazin (1779) and his Ausgewählte Gesänge mit Melodien (Zürich, 1792)
71 songs in Goethe’s Notenheft of 1778, D-WRgm, incl. 38 previously pubd and 7 more Goethe songs: Füllest wieder’s liebe Tal, F i; Hab oft ein dummen, düst’ren Sinn; Herz, mein Herz, was soll das geben; Ich muss, ich muss ihn sehen [duet from Erwin und Elmire]; Im Felde schleich ich still und wild, F i; In allen guten Stunden; Liebliches Kind, kannst du mir sagen [from Claudine von Villa Bella]

Other works
Scherz, List und Rache (Goethe), 1785–6, 1st version, CH-Zz, 2nd version, D-WRgm; 1 song, 1 scene, F i–ii

Vocal religiosa:

Weihnachtskantate, 2vv, str (Zürich, 1780)

Instrumental:

Egmont (incid music, Goethe), c1786–8, lost
2 sonates en symphonie, hpd, acc. vn, 2 hn (Zürich, c1784)

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Philipp Christoph Kayser (1755-1823)



Parlem amb veu pròpia...

Avui dia a Kayser no se'l coneix ni tant sols per la seva profunda amistat amb Goethe, el primer músic a qui va decidir confiar la música dels seus singspiels tot i que Kayser, reticent, s'hi va negar. Anys més tard Goethe cansat d'insistir va desistir de les seves demandes, no obstant, no va deixar d'admirar el seu col·lega alemany en relació amb les seves nombroses cançons, de les que en va produir més d'un centenar. L'edició del dia recupera per primera vegada aquest compositor alemany que va viure la major part de la seva vida a Zurich. I ho fa amb una diversitat d'obres realment curiosa; cançons, una cantata de Nadal i dues sonates (simfonies) per a piano, violí i 2 trompes. Serà precisament una d'aquestes sonates, la Sonata No.2 en Mi bemoll major, la que escoltarem. Publicada a Zurich a l'entorn del 1785, de fet la totalitat de la seva obra es preserva a la Zentralbibliothek de Zurich, es presenta en la característica forma clàssica tot i que amb la particularitat d'estar escoltant una 'simfonia' en una més que interessant reducció per a piano, violí i dues trompes. La seva dedicació com a compositor fou més esporàdica que sistemàtica ja que la seva vocació, si més no aparent, fou la docència. Sens dubte, la seva música no passarà a la història però personalment he gaudit escoltant-lo. L'edició, tenint en compte que parlem del segell Guild, és immillorable i aquesta circumstància, en un autor absolutament inèdit, és i haurà de ser sempre un motiu pertinent de celebració!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Roy Howat (piano); Oliver Lewis (violin); Dave Lee & Chris Davies (horn)
AMAZON: Goethe Lieder & Chamber Works by Philipp Christoph Kayser
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible

Goethe Lieder & Chamber Works by Philipp Christoph Kayser

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Many thanks and regards from The Netherlands.
    Veel dank en groeten uit Nederland.

    ResponElimina