dilluns, 23 de març del 2015

STEIGLEDER, Johann Ulrich (1593-1635) - Choralvariationen 'Vater unser im Himmelreich'

Georg Flegel - Spanish iris, morning glory, and cherries (1630)
Obra de Georg Flegel (1566-1638), pintor alemany (1)



- Recordatori de Johann Ulrich Steigleder -
En el dia de la celebració del seu 422è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Georg Flegel (Olomouc, 1566 - Frankfurt del Main, 23 de març de 1638) va ser un pintor alemany conegut per ser un dels primers alemanys en realitzar natures mortes en el segle XVII. Va viatjar a Viena més o menys el 1580, on es va convertir en l'ajudant del pintor flamenc Lucas van Valckenborch. Quan Valckenborch es va traslladar el 1592 al seu taller a Frankfurt del Main, també ho va fer Flegel. El seu treball va consistir, principalment, a afegir flors o fruites als quadres del seu mestre. Allà va néixer el seu primer fill i va adquirir els drets de ciutadà de Frankfurt el 28 d'abril de 1597, gràcies al testimoni del mateix Van Valckenborch. A partir del 1600 va començar a dedicar-se a les natures mortes d'escenes de gènere, tipus d'obra que va néixer especialment als Països Baixos en aquell temps i que presentava una gran diversitat temàtica. Va tenir nombrosos alumnes, entre ells els seus dos fills Friedrich (1596/7-1616) i Jacob (1602-23), i Jacob Marrel. Es creu que Flegel va influir a Sebastian Stosskopf. En un període de 30 anys va realitzar 110 aquarel·les, sobretot de natures mortes i quadres de flors. Va morir a Frankfurt del Main el març de 1638.

Font: En català: Georg Flegel (1566-1638) En castellano: Georg Flegel (1566-1638) In english: Georg Flegel (1566-1638) - Altres: Georg Flegel (1566-1638)



Parlem de Música...

Johann Ulrich Steigleder (Schwäbisch Hall, 22 de març de 1593 - Stuttgart, 10 d'octubre de 1635) va ser un organista i compositor alemany. Fill d'Adam Steigleder, el seu pare va ser l'únic mestre que va tenir. El 1613 es va convertir en organista de la Stephanskirche de Lindau abans d'assolir el càrrec d'organista a l'església de l'Abadia de Stuttgart a partir del 1617 i el d'organista ducal el 1627. Els seus treballs més coneguts inclouen quatre peces vocals i instrumentals aïllades i dues col·leccions publicades a més de 15 obres litúrgiques anònimes per a orgue que posteriorment Hirtler les va atribuir a Steigleder. Juntament amb Scheidt, van introduir a Alemanya les cinc línies de notació musical en lloc de lletres. Va morir de pesta durant la Guerra dels Trenta Anys l'octubre de 1635 a Stuttgart.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Johann Ulrich Steigleder (1593-1635) - Altres: Johann Ulrich Steigleder (1593-1635)



Parlem amb veu pròpia...

L'escola d'orgue alemanya del segle XVII està, literalment, farcida d'històries, aventures i desventures de tota mena. I darrere, els artistes que en van ser protagonistes. Un d'ells, de qui en prou feines n'he trobat referències, va ser l'alemany Johann Ulrich Steigleder, el més conegut d'una família de músics iniciada per Utz Steigleder (c.1510-1581), l'organista de la Cort del duc Ulrich de Württemberg a Stuttgart, continuada per Adam Steigleder i finalitzada per Johann Ulrich, el més famós i el més proper en el temps (és un dir) de nosaltres. En aquella geografia, d'un espai-temps pretèrit i irrepetible, va néixer fa més de 400 anys aquest organista i compositor que, segons diuen algunes cròniques, va ser prou admirat i suficientment considerat com per assolir diversos càrrecs a Stuttgart abans de morir derrotat per la pesta durant la devastadora Guerra dels Trenta Anys. Abans de la tragèdia va viure la glòria escrivint considerable volum de música d'orgue, vocal i instrumental. Important remarcar lo de 'vocal i instrumental' ja que, a diferència de molts organistes del seu temps, Steigleder va rebre la influència d'autors anglesos que treballaven al servei de la Cort de Stuttgart i per tant va assumir un rol més instrumental en el sentit més ampli de la paraula. L'exemple, recuperat de la seva col·lecció Tabulatur Buch (Strasbourg, 1627), són les 40 Variacions del coral Vater unser per a orgue, veu i instruments. Cantus firmus, especialment en veu de tenor i baix, que s'alterna amb monodies d'orgue, polifonies i alguns esporàdics acompanyaments instrumentals. En certa forma, un primer antecedent, llunyà, de l'Orgel-Büchlein de Bach i que ens serveix per a celebrar amb dignitat i decència, fruit de la consistent interpretació, a l'alemany Steigleder!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

STEIGLEDER, J.U. - Livre d'orgue

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris: