dijous, 5 de març del 2015

HOTTETERRE, Jean (c.1666-1720) - La Noce Champetre

Hendrick ter Brugghen - Bagpipe Player (1624)
Obra d'Hendrick ter Brugghen (1588-1629), pintor holandès (1)



- Recordatori de Jean Hotteterre -
En el dia de la commemoració del seu 295è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Hendrick Jansz ter Brugghen, o Terbrugghen, (Deventer, c.1588 - Utrecht, 1 de novembre de 1629) va ser un pintor holandès i un dels més destacats seguidors neerlandesos de Caravaggio. Els seus inicis són poc coneguts. El 1590 se'l situa a Utrecht, la ciutat on va viure gran part de la seva vida. Aquí va començar a pintar, quan tenia 13 anys, amb Abraham Bloemaert. D'aquest, un pintor d'història manierista, va aprendre els elements bàsics del seu art. Al voltant del 1604, Ter Brugghen va viatjar a Itàlia per ampliar els seus coneixements. El 1604 va viatjar a Roma on possiblement va coincidir amb Caravaggio. Certament, va estudiar la seva obra, així com la dels seus seguidors, els caravaggistes italians com Orazio Gentileschi. L'obra de Caravaggio havia causat sensació a Itàlia. Els seus quadres tenien com a característica una marcada tècnica de clarobscur, el contrast produït per superfícies clares i brillants al costat d'altres seccions ombrívoles i fosques, però també pel realisme social dels seus models, d'una banda encantadors, d'altra xocants o directament vulgars. Altres pintors italians que van influir en Ter Brugghen durant la seva estada a Itàlia van ser Annibale CarracciDomenichino i Guido Reni. En tornar a Utrecht, va treballar amb Gerrit van Honthorst, un altre caravaggista holandès. Els temes favorits de Ter Brugghen van ser figures de mig cos de bevedors o músics, però també va produir imatges religioses a gran escala i retrats de grup. La influència de Caravaggio era evident i en les seves obres hi ha un dramàtic ús de la llum i l'ombra, així com personatges amb una gran càrrega emotiva. Encara que va morir jove, la seva obra va ser ben rebuda i va influenciar molts altres pintors. El seu tractament de temes religiosos pot veure's reflectit en l'obra de Rembrandt i elements del seu estil es poden trobar així mateix en els quadres de Frans Hals i Johannes VermeerRubens va descriure l'obra de Ter Brugghen com "...superior a la de tots els altres artistes d'Utrecht...". Ter Brugghen va morir a Utrecht el novembre de 1629.




Parlem de Música...

Jean Hotteterre (Paris? c.1666 - Paris, 5 de març de 1720) va ser un compositor francès, membre de la prominent família Hotteterre. Fill de Martin Hotteterre, va treballar a la hautbois et musettes de Poitou, un ensemble musical al servei de Lluís XIV. A la mort del seu pare el 1712, va heretar el taller que la família tenia a la Rue de Harlay de París. Només es coneixen una sèrie d'obres incloses en la seva col·lecció de Pièces pour la muzette publicades pel seu germà Jacques Hotteterre el 1722. Va morir a París el març de 1720.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Jean Hotteterre (c.1666-1720) - Altres: Jean Hotteterre (c.1666-1720)



Parlem amb veu pròpia...

Jean Hotteterre va formar part d'una de les famílies musicals més importants de França. I si avui viuen en certa forma més ignorats que celebrats és perquè la seva dedicació a la música fou, en termes generals, en un sentit més proper al de la fabricació d'instruments que al de la composició o interpretació. Amb matisos, evidentment, com en totes les grans famílies ja que alguns dels seus membres també van destacar en el gremi compositiu, especialment, el més conegut de tots ells, el parisenc Jacques Martin Hotteterre, de qui ja n'havíem parlat fa uns mesos. Precisament, en aquella ja llunyana entrada esmentàvem, de passada, al desconegut Jean, un autor especialitzat en l'artesania instrumental, de fet se'l considera el precursor de l'oboè. Complementàriament a les seves labors de fabricant, va ser conegut per formar part del grup musical hautbois et musettes de Poitou, fundat en el seu dia sota les ordres de Lluis XIII. Jean es va especialitzar en un instrument aleshores molt famós i d'arrel popular, la cornamusa (o sac de gemecs). Doncs bé, per aquest instrument, amb acompanyament de cordes, va compondre la única col·lecció Pièces pour la muzette (París, 1722) que fins ara s'ha recuperat del seu ínfim repertori. És dins d'aquest recopilatori on hi trobarem la curiosa i prou extensa La Noce Champetre ou L'Himen Pastoral. que avui simpàticament recuperarem per a descobrir un tipus de música característicament francès i de poca difusió espacial i temporal ja que són realment escassos els testimonis musicals en què la cornamusa n'és la destacada protagonista!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...
Hotteterre, Jean: La Noce Champetre Ou L'Himen Pastoral / Hotteterre: Sonata and Trio, No. 6

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

9 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Pity, the link is dead. It's my second request within 24 hours. Generally, is it a problem if I alarm you occasionally for dead links? I have notices that you generally update your posts...
    Thanks for all the exquisite posts in your marvelous blog!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thanks for the renewed link again..you are very kind:)
      And, once more, since I use to find many dead links (too many died because noone had downloaded from them) - can I inform you about them and request their renewal? Please let me know, if this bothers you....
      By the way, I spend more time exploring the painters that decorate your posts than searching in music within the posts :) Sometimes it's hard to decide which I like more:))
      Greetings....

      Elimina
    2. You're welcome John!
      Just insert a comment in the music you wish... I will solve as soon as possible. Please, don't exceed in your daily petitions. Thanks!

      Yeah, sometimes I prefer paintings than music... but anyway I think music and art are an interesting nexus. I love both of them!

      Enjoy!
      Greetings!
      Pau

      Elimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina