Obra de Sebastian Vranckx (1573-1647), pintor flamenc (1)
- Recordatori de Fabian Ximeno -
En el dia de la commemoració del seu 362è aniversari de decés
Parlem de Pintura...
Sebastian Vranckx (Antwerpen, 22 de gener de 1573 - Antwerpen, 19 de maig de 1647) va ser un pintor flamenc. Va ser aprenent al taller d'Adam van Noort, qui també havia format a molts pintors il·lustres com Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens i Hendrik van Balen. També va visitar el taller del pintor Paul Brill a Roma al voltant de l'any 1600. Posteriorment, va desenvolupar tota la seva activitat artística a Anvers. La temàtica de les seves obres va ser variada ja que va incloure paisatges, escenes religioses, al·legòriques, entre altres. No obstant, el gènere pel qual es va fer més conegut va ser el de la representació de batalles. Aquests quadres van mostrar alguns esdeveniments històrics concrets però generalment van ser escenes imaginades d'enfrontaments entre exèrcits en les quals el pintor va mostrar gran atenció pels detalls. En aquest sentit va ser l'iniciador d'aquest gènere als Països Baixos i el primer a representar els combats de cavalleria. Les seves obres van ser molt difoses a través de còpies i gravats i van influir en altres pintors flamencs. Va morir a Anvers el maig de 1647.
Font: En català: Sebastian Vrancx (1573-1647) - En castellano: Sebastian Vrancx (1573-1647) - In english: Sebastian Vrancx (1573-1647) - Altres: Sebastian Vrancx (1573-1647)
Parlem de Música...
Fabian Ximeno (Linares de Mora, bap. 21 de gener de 1587 - México D.F., 17 d'abril de 1654) va ser un organista i compositor espanyol. A partir del 1622 va ocupar el càrrec de segon organista de la Catedral de Mèxic, assolint el lloc de primer organista el novembre de 1642. Després de la mort de Luis Coronado (c.1580-1648), va ser nomenat mestre de capella el 31 de març de 1648 tenint com assistent a Juan Coronado. Aquest càrrec el va mantenir la resta de la seva vida, on també va treballar com a professor, entre altres, del seu nebot i compositor Francisco Vidales (1632-1702) qui més tard assoliria el càrrec d'organista i compositor de la Catedral de Puebla. Sota influència de l'espanyol Juan Gutiérrez de Padilla, Ximeno es va especialitzar principalment en música religiosa policoral. Com a compositor va escriure bàsicament música d'església (misses, salms, motets, etc.) i una sèrie de villancets de Nadal (com per exemple, Ay, ay, galeguiños ay que lo veyo) escrits en galego motiu que fa pensar que els seus orígens van ser gallecs. Fabian Ximeno va morir a Mèxic l'abril de 1654 sent el seu successor Francisco López Capillas.
Font: En català: No disponible - En castellano: No disponible - In english: Fabian Ximeno (1587-1654) - Altres: Fabian Ximeno (1587-1654)
Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...
A primera vista resulta también sorprendente el caso de Fabián Pérez Ximeno, nacido en Linares (arzobispado de Zaragoza) en 1587, que en 1622 dejó su puesto de organista en el importante Convento de La Encarnación de Madrid, muy relacionado con la Corte, para marchar como organista a la Catedral de Ciudad de México. El abuelo y el padre del músico (Jaime Pérez Mayor y Jaime Pérez «Segundo») habían ocupado diversos cargos administrativos en Linares. Fabián Pérez Ximeno vivió siendo niño en Valencia, Zaragoza, Cuenca y Madrid. En esta última villa alcanzó la edad adulta y fue el primer organista que tuvo el convento de La Encarnación, cargo que ejerció más de siete años (ca. 1615-1622), hasta que «fue llamado con mil pesos de salario para el mismo ministerio de organista a la Santa Yglesia Metropolitana de México». El salario que se le ofrecía debía de ser muy alto para la época y, de hecho, la catedral mexicana tuvo problemas para podérselo pagar. En 1636 Pérez Ximeno solicitó al cabildo mexicano que le concediera una ración cuando quedara alguna vacante para asegurarse así ingresos regulares y poder renunciar al elevado salario que tenía asignado, que no le llegaba con puntualidad.
LA MÚSICA Y EL ATLÁNTICO - Relaciones musicales entre España y Latinoamérica (source/font: aquí)
Gaudiu i compartiu!
Informació addicional...
JPC: XIMENO, F. - Missa de Batalla
IMSLP: Fabian Ximeno (1587-1654)
CPDL: No disponible
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina