divendres, 29 d’abril del 2016

ALEXANDER, C.F. (1818-1895) & RIDLEY, F. (1836-1879) - The Hymns

Gari Melchers - Sunday Mass
Obra de Gari Melchers (1860-1932), pintor nord-americà (1)




Parlem de Pintura...

Julius Garibaldi Melchers (Detroit, 11 d'agost de 1860 - Fredericksburg, 30 de novembre de 1932) va ser un pintor nord-americà. Fill de l'escultor alemany Julius Theodore Melchers, va estudiar a l'Acadèmia de Belles Arts de Düsseldorf, on també va ser membre de l'Escola de Pintors de la ciutat, a l'Académie Julian i a l'Escola de Belles Arts de París. Va ser també professor a l'Escola de la Saxònia Ducal de Weimar. Defensor del naturalisme va ser guardonat el 1932 amb la Medalla d'Or de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Lletres. Va morir a Fredericksburg el novembre de 1895.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Gari Melchers (1860-1932) - Altres: Gari Melchers (1860-1932)



Parlem de Música...

Cecil Frances Alexander (Dublin, abril de 1818 - Derry, 12 d'octubre de 1895) va ser una poeta i compositora d'himnes anglesa. Filla de John Humphreys i d'Elizabeth Frances Reed, va mostrar un talent innat per la poesia des de ben jove. No obstant, es desconeix la formació que va seguir. El 1848 va publicar els Hymns for Little Children, una col·lecció on va incloure alguns dels himnes que posteriorment la van fer coneguda com "Once in Royal David's City", "All Things Bright and Beautiful" i "There is a Green Hill Far Away". Aquests poemes van arribar a mans de Charles Gounod qui entusiasmat va decidir arranjar-los musicalment. El 1850 es va casar amb William Alexander, qui posteriorment es va convertir en el bisbe de la ciutat. Cecil Frances va continuar escrivint himnes (a l'entorn d'un centenar) i treballant en la comunitat religiosa de Derry, ciutat on va viure a la residència del bisbe, propera a la St Columba's Cathedral. Va ser en aquesta ciutat on va morir l'octubre de 1895.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Cecil Frances Alexander (1818-1895) - Altres: Cecil Frances Alexander (1818-1895)

---

Frances Ridley (Astley, 14 de desembre de 1836 - Caswell Bay. 3 de juny de 1879) va ser una poeta i compositora d'himnes anglesa. Va néixer en el sí d'una família anglicana. El seu pare, William Henry Havergal, era un clergue, escriptor, compositor i autor d'himnes i el seu germà, Henry Medi Havergal, va ser un sacerdot de l'església anglicana i un organista. Els anys 1852 i 1853 va estudiar al Louisenschule de Düsseldorf i a Oberkassel. De salut fràgil tota la seva vida, va realitzar alguns viatges a Suïssa abans de treballar com a missionera de l'església. Com a poeta va escriure uns 200 himnes molts dels quals van ser arranjats musicalment. Va morir a Caswell Bay el juny de 1879.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Frances Ridley (1836-1879) - Altres: Frances Ridley (1836-1879)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Una de les singularitats d'aquest espai és la que fa referència a la recuperació dels compositors, o compositores, d'himnes. A tal efecte i si mirem en retrospectiva, observarem com de forma esporàdica però sistemàtica, hem anat descobrint autors que essencialment es van caracteritzar per l'escriptura de poètica religiosa. Des de d'Isaac Watts o Charles Wesley, passant per William Billings o James Montgomery i fins a Fanny Crosby, han estat protagonistes, juntament amb altres compositors més coneguts, d'aquest peculiar gènere, sovint per a orgue i cor però també per a solistes o cor a capella. Per tant, quan parlem dels 'The Hymn Makers' no ens haurà de semblar estrany sinó més aviat una quotidianitat per nosaltres. I això es deu a què personalment em desperten una irrefrenable atracció potser motivada per la notable qualitat amb què es recuperen i per les delicioses melodies amb què es presenten. I avui novament no serà l'excepció en veu dual de Cecil Frances Alexander i Frances Ridley, dues ciutadanes fidelment compromeses i estretament relacionades amb l'església anglicana. Himnes com Who Is on the Lord's Side? (1877) o Take My Life and Let It Be (1874), entre altres, són els que escoltarem i que fàcilment ens demostraran un impecable poder de convicció. I potser no tant per la lletra adoctrinadora, sinó més aviat per una música preciosa i inherentment fascinant!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

1 comentari: