diumenge, 15 de juliol del 2018

BENAUT, Josse-François-Joseph (c.1743-1794) - Messe en ut majeur (c.1774)

Jacques Louis David - Le couronnement de l'Empereur et de l'Impératrice, 2 décembre 1804
Obra de Jacques-Louis David (1748-1825), pintor francès (1)


- Recordatori de Josse-François-Joseph Benaut -
En el dia de la commemoració del seu 224è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Jacques-Louis David (Paris, 30 d'agost de 1748 - Brussel, 29 de desembre de 1825) va ser un pintor francès. Va estudiar a l'Acadèmia Reial de Pintura i Escultura amb Joseph-Marie Vien. El 1774 va guanyar el Premi de Roma i va viatjar a Itàlia on va rebre la influència de l'art clàssic i de l'obra del pintor Nicolas Poussin, de sòlida inspiració neoclàssica. Va ser a Itàlia on ràpidament va desenvolupar la seva pròpia línia neoclassicista, extraient els seus temes de fonts antigues i basant-se en les formes i la gestualitat de l'escultura romana. El seu famós Jurament dels Horacis (1784) va ser concebut per proclamar el sorgiment del neoclassicisme, i en ell destaquen el dramatisme en la utilització de la llum, les formes idealitzades i la claredat gestual. L'obra presentava una temàtica d'un elevat moralisme i, per tant, de patriotisme que la va convertir en el model de la pintura històrica dels revolucionaris. A partir del 1789 va adoptar un estil més realista per tal de registrar les escenes del seu temps relacionades amb la Revolució Francesa, com en l'obra de gran dramatisme La mort de Marat (1793). Entre els anys 1799 i 1815 va ser el pintor oficial de Napoleó Bonaparte i va registrar les cròniques del seu regnat en obres de gran format, com en la Coronació de Napoleó i Josefina (c.1806). Després de la caiguda de Napoleó, es va exiliar a Brussel·les, on hi va viure els darrers anys. Durant aquests últims anys va retornar als temes inspirats en la mitologia grega i romana, que va pintar recorrent a una major teatralitat. Com a retratista, va realitzar composicions de dimensions més petites i d'una humanitat més recollida que les seves obres de gran format. Els seus retrats, com el de Madame Récamier (1800), van mostrar un gran mestratge en la tècnica i anàlisi de caràcters. La seva carrera artística va representar la transició del rococó del segle XVIII al realisme del segle XIX. El seu neoclassicisme va exercir una gran influència sobre els seus deixebles Antoine-Jean Gros i Jean Auguste Dominique Ingres, i els seus temes heroics i patriòtics van preparar el camí per al romanticisme. Jacques-Louis David, considerat un dels pintors francesos més importants, va morir a Brussel·les el desembre de 1825.



Parlem de Música...

Josse-François-Joseph Benaut (Gullegem, 30 de setembre de 1741 - Paris, 13 de juliol de 1794) va ser un organista i compositor flamenc. Fill de l'organista Charles Benaut, es va formar inicialment amb el seu pare abans de traslladar-se a París, ciutat on va començar a treballar com a professor de clavecí i on el 1771 es va casar amb la filla d'un comerciant d'origen flamenc. A partir del 1772 va començar a compondre amb regularitat en una activitat que va mantenir de forma sistemàtica fins el 1784. En aquest sentit, i pel fet de no treballar al servei de cap mecenes o institució, el 1776 va crear una empresa d'edició, publicació i subscripció de les seves obres. També va realitzar nombrosos arranjaments d'obres d'autors diversos i va treballar activament com a professor de clavecí, orgue i composició per a diverses comunitats religioses per les quals, sovint, va compondre música religiosa adhoc talment com misses, motets, salms o peces d'orgue. A partir del 1783 va treballar a l'Hotel de Soubise probablement sota protecció del príncep de Soubise. El 1790 va entrar com a pastor a Saint-Cyr, en una església on va establir la seva residència oficial. No obstant, durant el Regnat del Terror, va ser acusat de col·laboració amb els rebels de la Vendée i va ser condemnat a la guillotina, morint executat el juliol de 1794 a París.



Informació addicional... 

INTERPRETS: Chantal de Zeeuw (orgue)
AMAZON: Fastes & Triomphe de l'Orgue Francais de la Revolution
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Fastes & Triomphe de l'Orgue Francais de la Revolution



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Estimado Pau:

    Este link está dañado o contiene un error. ¿Puedes revisarlo, por favor?
    Saludos afectuosos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Perdón por mi error. Está funcionando correctamente. Aprovecho la oportunidad de felicitarte y agradecerte por esta música maravillosa.

      Elimina
  3. Dear Pau, could you please repost the link?

    ResponElimina