divendres, 27 de juliol del 2018

GAZ, Josep (1656-1713) - Música religiosa

Paolo de Matteis - Allegory of the Consequences of the Peace of Utrecht
Obra de Paolo de Matteis (1662-1728), pintor italià (1)




Parlem de Pintura...

Paolo de Matteis (Piano Vetrale, 9 de febrer de 1662 - Napoli, 26 de juliol de 1728) va ser un pintor italià. Des de ben jove es va establir a Nàpols on va rebre formació de Francesco di Maria i Luca Giordano. El 1682 es va traslladar a Roma on va finalitzar la seva formació amb Giovanni Maria Morandi, i on va rebre la influència de Carlo Maratta. També a Roma va establir contacte amb l'ambaixador espanyol, Gaspar de Haro i Guzmán, qui el va acompanyar en el seu retorn a Nàpols. Gràcies al valuós contacte amb De Haro, va poder desenvolupar el seu treball amb gran autonomia a Nàpols, ciutat on va realitzar diverses comissions per esglésies. També a Nàpols va rebre encàrrecs des de l'estranger, principalment des d'Espanya. A partir del 1703 va treballar a París sota la protecció de Lluís XIV si bé les obres d'aquell període es van perdre. El 1714 es va establir a Viena sota protecció de la cort dels Habsburg. Finalment, a l'entorn del 1720 va tornar definitivament a Itàlia. Com a professor, van destacar els seus alumnes Giovanni Sarnelli i Antonio Sarnelli. Paolo de Matteis va morir a Nàpols el juliol de 1728.



Parlem de Música...

Josep Gaz (Martorell, 1656 - Girona, 27 de desembre de 1713) va ser un compositor català. Es va formar amb Lluís Vicenç Gargallo a l'escolania de la Catedral de Barcelona des d'on va promocionar, el 1675, pel càrrec de mestre de capella de la Basílica de Santa Maria de Mataró. Des d'allà va tornar a Barcelona on va treballar fins a l'entorn del 1690 a la Basílica de Santa Maria del Mar. El 1690 va guanyar unes oposicions de mestre de capella de la Catedral de Girona en un càrrec que va preservar fins el 1711, l'any de la seva jubilació. Com a compositor, va ser autor principalment de música religiosa la qual va gaudir de notable ressò, especialment a Girona, ciutat on va morir el desembre de 1713.

Sieur de Beaulieu - Girone en Catalogne (1659)
Sieur de Beaulieu (c.1612-1674) - Girone en Catalogne (1659) (2)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Música Antiga de Girona
MAGIRONA: El barroc de la catedral de Girona: el mestre de capella Josep Gaz (1690-1713)
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Just incredible ! Have got other cd from this serie ?

    Pulzuzu

    ResponElimina
  3. Excelente joya amigo Pau, feliz verano !!!
    Un abrazo !!
    Yehu

    ResponElimina
  4. Sóc gironí i t'estic molt agraït que m'hagis prporcionat aquesta música.
    he tingut molts problemes per baixar-la. Suposo que degut a interferències externes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un plaer Lluís!
      Girona i la seva catedral van ser un punt de notable activitat musical durant els segles XVII i XVIII. LLàstima que els seus músics encara siguin poc coneguts!
      Salut,
      Pau

      Elimina