diumenge, 22 de juliol del 2018

KNIZE, František Max (1784-1840) - Pastoral Messe

Vladimir Borovikovsky - Salvator Mundi
Obra de Vladímir Borovikovski (1757-1825), pintor ucraïnès (1)


- Recordatori de František Max Kníže -
En el dia de la commemoració del seu 178è aniversari de decés

Thanks to my friend Jan



Parlem de Pintura...

Vladímir Lukich Borovikovski (Влади́мир Луки́ч Боровико́вский) (Mýrhorod, 24 de juliol de 1757 - Sant Petersburg, 6 d'abril de 1825) va ser un pintor ucraïnès. El seu pare, Luka Borovik, va ser un cosac ucraïnès i pintor d'icones aficionat. D'acord amb la tradició familiar, va servir amb els seus tres germans en el regiment de Myrhorod, però Vladímir es va retirar aviat, després d'aconseguir el rang de porúchik i va dedicar la seva vida a l'art, en bona mesura pintant icones per a les esglésies locals. Borovikovski potser hagués passat la resta de la seva vida com un pintor aficionat en un poble provincial de no ser per un esdeveniment inesperat. El seu amic Vasili Kapnist estava preparant un allotjament per a l'emperadriu Caterina II de Rússia a Kremenchuk durant el seu viatge cap a la recentment conquerida Crimea. Kapnist li va encarregar dues pintures al·legòriques per a l'habitació de l'Emperadriu. Aquesta en va quedar encantada per la qual cosa va demanar al pintor que es mudés a Sant Petersburg. A partir del setembre de 1788, va viure a Sant Petersburg on va canviar el seu cognom del cosac "Borovik" a "Borovikovski", de connotació aristocràtica. Durant aquests primers anys a Sant Petersburg, va viure amb Nikolai Lvov, les idees de qui van influir en el seu art. Va estudiar amb Dmitri Levitski i després amb el pintor austríac Johann Baptist Lampi. El 1795 va ser nomenat academicista i va esdevenir un retratista popular, creant uns 500 retrats durant la seva vida. Com a professor, tot i no treballar a l'Acadèmia Imperial de les Arts, va tenir nombrosos alumnes els quals va acollir a casa seva. Entre aquests van destacar Alekséi Venetsiánov i Bugaievski-Blagodarny. Els darrers anys es va dedicar a pintar icones, incloent el iconòstasis de l'església del cementiri Smolenski i les icones de la Catedral de Kazan de Sant Petersburg. Vladímir Lukich Borovikovski va morir a Sant Petersburg l'abril de 1825.



Parlem de Música...

František Max Kníže (Drahelčice, 7 de setembre de 1784 - Praha, 23 de juliol de 1840) va ser un compositor bohemi. Es va formar a Praga amb Tomášek treballant, ben aviat, com a cantant, guitarrista i violinista. Professionalment, va iniciar la seva carrera com a intèrpret de fagot de l'orquestra del Teatre Estatal de Praga en el qual hi va treballar abans d'assolir, a l'entorn del 1830, càrrecs de direcció coral i composició en diverses esglésies de Praga. El 1839 va procurar accedir, sense èxit, en el càrrec de director musical de la Catedral de Praga vacant després de la mort de Jan August Vitásek. Com a compositor, va destacar especialment per les seves obres per a veu i guitarra, instrument pel qual va escriure, també, diverses compilacions de caràcter didàctic. Va ser autor, especialment els darrers anys de la seva vida, d'obra religiosa, destacant diverses misses. František Max Kníže va morir a Praga el juliol de 1840.

(Prague) Mala Strana S Ostrowa Kampy W Praz
Franz Rziwnatz - (Prague) Mala Strana S Ostrowa Kampy W Praz (1850) (2)

OBRA:
(selective list)
published in Prague, n.d., unless otherwise stated

Vocal secular:

Songs:
Gesänge (T. Körner), gui acc., op.12;
Lieder, op.17;
Patero písní [5 Songs], 1v, gui/fortepiano, op.18 (1819);
Patero českých písní [5 Czech Songs], 1v, gui/fortepiano, op.21;
Wanderlieder, op.22;
Šestero písní [6 Songs], 1v

Instrumental:

Guitar:
12 Ländler, op.6;
Divertimenti … dedicati a Madamigella Catarina Falge, op.8;
sets of variations

---

Pedagogical works:
Vollständige Gitarre Schule;
Fundamente für die Gitarre nebst praktischen Beispielen;
Charakteristische Singübungen;
14 bks of gui studies;



Informació addicional... 

INTERPRETS: Marta Fadljevičová (soprano); Hana Procházková (alt); Richard Sporka (tenor); Michael Pospíšil (bass); Vladimir Roubal (orgel); Mitglieder von Collegium 419; Kammerorchester Czech Virtuosi; Karel Mitáš (dirigent)
AMAZON: KNIZE - Pastoral messe
CPDL: No disponible
SPOTIFY: KNIZE - Pastoral messe



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: