dissabte, 13 d’abril del 2019

ALBENIZ Y BASANTA, Pedro (1795-1855) - Fantasías & variaciones

Zacarías González Velázquez - Manuela González Velázquez, playing the piano (c.1820)
Obra de Zacarías González Velázquez (1763-1834), pintor espanyol (1)


- Recordatori de Pedro Albéniz y Basanta -
En el dia de la commemoració del seu 164è aniversari de decés
En el dia de la celebració del seu 224è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Zacarías González Velázquez (Madrid, 1763 - Madrid, 31 de gener de 1834) va ser un pintor espanyol. Va començar la seva formació a l'estudi de Mariano Salvador Maella i a l'Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, dirigida aleshores pel seu pare el pintor Antonio González Velázquez, va ser premiat els anys 1778 i 1781, respectivament. Com a decorador, va destacar amb els treballs que va realitzar pel Palau del Pardo i a la Casa del Labrador d'Aranjuez, amb representacions al·legòriques i mitològiques. Així mateix, va realitzar quadres religiosos per a particulars i també per a diverses institucions religioses com la Catedral de Jaén, la Catedral de Toledo o l'Oratori del Cavaller de Gràcia de Madrid. Va participar en la decoració per a les exèquies de la reina Maria Amàlia de Saxònia. També va destacar pel seu treball a la Reial Fàbrica de Tapissos de Santa Bàrbara, sobre esbossos de Mariano Salvador Maella, elaborant cartrons per a tapissos de temes marins, en els quals va mostrar el seu domini de la composició i on es va revelar com un gran colorista, sense oblidar els seus començaments acadèmics. Les seves obres es van emmarcar en la transició del barroc al neoclassicisme mostrant les més primerenques un predomini del dibuix sobre el color, mentre que en les seves darreres obres va mostrar un cromatisme més ric i un tractament més realista, especialment en els seus retrats. Va morir a Madrid el gener de 1834.



Parlem de Música...

Pedro Albéniz y Basanta (Logroño, 14 d'abril de 1795 - Madrid, 12 d'abril 1855) va ser un professor, pianista i compositor espanyol. Fill del també compositor i organista Mateo Pérez de Albéniz, es va formar inicialment amb el seu pare. Més tard, va viatjar a París on va rebre formació de piano amb Henri Herz i de composició amb Friedrich Kalkbrenner. També a París va conèixer a Rossini. Al seu retorn a Espanya, va assolir un primer càrrec d'organista de l'església de Santa Maria de Donostia i posteriorment de l'església de Santa Maria de la Redonda de Logroño. El 1830 va viatjar a Madrid, ciutat on el 17 de juny d'aquell mateix any va assolir un càrrec de professor del Conservatori de Madrid. També allà va assolir, el 1834, un càrrec d'organista de la Capella Reial i va treballar com a professor al servei de la reina Isabel II. Com a compositor, va ser autor d'obra per a gèneres diversos si bé la seva labor com a docent i teòric va eclipsar definitivament la seva producció musical. En aquest sentit, el seu Método completo para piano (1840) es va convertir en una de les edicions de referència del pla d'estudis musicals del Conservatori de Madrid. Pedro Albéniz, sense relació familiar amb el cèlebre Isaac Albéniz, va morir a Madrid l'abril de 1855.




Informació addicional... 

INTERPRETS: Valvanera Briz (piano); Juan Carlos Gómez & Gonzalo Cabrera (violines); Sviatoslav Belonogov (viola); Naomi Barron (violonchelo); Conrado Flores (contrabajo)
AMAZON: ALBENIZ P - Fantasías, variaciones y rondinos para piano y cuerdas
CPDL: No disponible
SPOTIFY: ALBENIZ P - Fantasías, variaciones y rondinos para piano y cuerdas



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada