Obra de Sir Thomas Lawrence (1769-1830), pintor anglès (1)
Parlem de Pintura...
Sir Thomas Lawrence (Bristol, 4 de maig de 1769 - Londres, 7 de gener de 1830) és considerat com un dels millors retratistes anglesos de la seva generació. Va néixer a Bristol. Nen prodigi, va ser gairebé íntegrament autodidacte, tot i que va passar algun temps com alumne a la Royal Academy de Londres. Al 1789 Lawrence va obtenir un gran reconeixement pel seu retrat de l'actriu Miss Farren (1789, Metropolitan Museum of Art de Nova York). Va començar a ser molt sol·licitat i l'any 1792 va succeir a Sir Joshua Reynolds com el pintor principal de Jordi III del Regne Unit, que li va concedir el títol de Sir l'any 1815. Nomenat membre de la Royal Academy el 1794, des del 1820 fins a 1830 va ser president d'aquesta institució. Lawrence, artista de gran estil i domini tècnic, es va anticipar a la pintura romàntica amb la vitalitat, el cromatisme i les siluetes dramàtiques de les seves obres. Encara que de qualitat desigual, la seva obra artística, en el seu millor moment, es va caracteritzar per un gust i una elegància que van conferir distinció als retrats dels seus models. Lawrence va ser un dels primers pintors anglesos en assolir èxit en Europa. Junt a Reynolds i Thomas Gainsborough, representa la cimera de la pintura retratista anglesa. Va morir a Londres el gener de 1830.
Font: En català: Sir Thomas Lawrence (1769-1830) - En castellano: Sir Thomas Lawrence (1769-1830) - In english: Sir Thomas Lawrence (1769-1830) - Altres: Sir Thomas Lawrence (1769-1830)
Parlem de Música...
Font: En català: Anton Eberl (1765-1807) - En castellano: Anton Eberl (1765-1807) - In english: Anton Eberl (1765-1807) - Altres: Anton Eberl (1765-1807)
Parlem amb veu pròpia...
No en va, en el nostre espai ja comptem, amb aquesta, quatre entrades amb l'etiqueta Eberl. Personalment, ho celebro ja que la seva música clàssico-romàntica bé s'ho mereix. I en aquest primer dimarts de 2014, en parlarem en honor a una de les seves obres de cambra, el Gran Sextet en Mi bemoll major opus 47 per a fortepiano, violí, viola, violoncel, clarinet i trompa. De l'any 1800, sembla probable que Eberl va compondre l'obra des d'una visió pianística ja que aquest instrument gaudeix d'un elevat protagonisme. De quatre moviments, el treball comença amb una introducció adagio solemne que ràpidament obra la porta a la secció principal; l'Allegro vivace en què el tema principal ens recordarà vagament el minuet de la Simfonia Jupiter de Mozart. A continuació, un Andante molto melancòlic i trist en un tema i un conjunt de variacions. El tercer moviment és un breu Menuetto-trio. El despertar, enèrgic, ve a càrrec del Rondo-vivace, el colofó del sextet. Eberl, o el despertar del músico olvidado, en homenatge a un dels blocs i pares teòrics d'aquest espai, forma part clarament d'aquesta enorme generació de compositors dels no-llocs, és a dir, dels espais que existeixen però que sovint són transparents i traspuen les nostres emocions. Geogràficament, un no-lloc és una abstracció de l'espai per definir un lloc de trànsit, despersonalitzat i desvinculat d'un sentiment real. Molts compositors, al llarg de la història, han patit aquesta desconnexió entre l'emoció empírica de la seva música i la indiferència de qui la consumeix. Per sort, i amb el temps, no-llocs com els d'Eberl estant canviant i progressivament s'organitzen i es caracteritzen per tal que finalment els puguem identificar com el que són, llocs definits de l'espai-temps on hi sona, evidentment, música irrepetible!
Gaudiu i compartiu!
Informació addicional...
IMSLP: Anton Eberl (1765-1807)
CPDL: No disponible
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaEstimado Pau:
ResponEliminaEspero q hayas tenido buenas vacaciones/fiestas ! Gracias por Eberl, no le conocía y suena muy bien. Aparte de q me encanta toda la música de cámara de esa época, con sus audaces combinaciones de instrumentos.
Saludos Daniel, desde Madrid
Estimado Daniel,
EliminaMuchas gracias! A mi Eberl me encanta. Todo su repertorio es recomendable, desde sus sonatas de piano, sus conciertos de piano, sus sinfonías y toda su música de cámara! Así que ya tienes excusa para conocerlo! jeje
Salut!
Pau
Please throw off the link
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaUpdate Links Please
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaMuchas gracias
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina