dijous, 2 de gener del 2014

BRIXI, František Xaver (1732-1771) - Organ concertos

Domenico Induno - Andacht (c.1865)
Obra de Domenico Induno (1815-1878), pintor italià (1) 


- Recordatori de Frantisek Xaver Brixi -
En el dia de la celebració del seu 281è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Domenico Induno (Milà, 14 de maig de 1815 - Milà, 5 de novembre de 1878) va ser un pintor italià, originalment orfebre. Va néixer i va morir a Milà, i va estudiar a l'Acadèmia de Belles Arts de Brera a Milà amb Luigi Sabatelli, i al costat de Cherubino Cornienti, Giuseppe Mongeri i Mauro Conconi. Més tard es va traslladar a Roma. El seu art va recorre indistintament el Neoclassicisme i el Romanticisme tot i que amb els anys va orientar la seva pintura a les escenes casuals i representatives de la vida popular de Milà i els seus habitants. El 1848 va participar en la Revolució i va haver d'exiliar-se a Suïssa. Des d'allà va passar a la Toscana i fins el 1859 no va tornar a Milà. El seu germà menor Gerolamo Induno també va ser pintor. Induno es va casar amb la germana del pintor suís Angelo Trezzini. Sovint va pintar llenços patriòtics, en un estil que ens recordarà a Ingres i a Francesco Hayez.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Domenico Induno (1815-1878) - Altres: Domenico Induno (1815-1878)



Parlem de Música...

František Xaver Brixi (Praga, 2 de gener de 1732 - 14 d'octubre de 1771) va ser un compositor i organista txec del període clàssic. Brixi va néixer a Praga, fill del compositor Simon Brixi. Va rebre la seva educació musical al Piarist Gymnasium a Kosmonosy. Entre els seus mestres cal destacar a Václav Kalous, compositor de rellevància al seu país. El 1749 abandona Kosmonosy i torna a Praga, on treballa com a organista a diverses esglésies. El 1759 va ser nomenat mestre de capella de la Catedral de Sant Guiu que constituïa, amb només 27 anys d'edat, el principal càrrec musical de la ciutat. Va mantenir aquest lloc fins a la seva mort. Va escriure al voltant de 290 composicions per a església, dels tipus més variats, incloent cantates, misses, oratoris i composicions orquestrals. Les seves obres més conegudes són, juntament amb les seves misses, els concerts per a orgue. L'estil de Brixi es distingeix dels seus contemporanis per les seves melodies fresques, ritmes vivaces i baixos molt lliures, a més a més de la seva simple però efectiva orquestració. Durant la seva vida les seves obres van tenir àmplia difusió a Bohèmia i a Moràvia.

Font: En català: No disponible En castellano: František Xaver Brixi (1732-1771) In english: František Xaver Brixi (1732-1771) - Altres: František Xaver Brixi (1732-1771)



Parlem amb veu pròpia...

Brixi, tot i néixer en una geografia llunyana, va ser un compositor prou conegut al segle XVIII. I especialment ho va ser per la seva música d'orgue la qual, cal dir-ho, ha estat recuperada convenientment al nostre temps. Doncs bé, en base a aquesta, de llenguatge clàssic absolut i de missatge transparent, escoltarem un Brixi que va néixer avui fa 281 anys, és a dir, en el segon dia de gener de 1732. Ha plogut des d'aleshores però la seva música segueix vigent, potser no al nostre país, però sí a Bohèmia on se'l pot escoltar amb relativa facilitat. Per tant i en nom de Brixi, a qui no confondrem amb el seu pare Simon de qui potser un dia també en parlaré, recuperarem alguns dels seus concerts d'orgue. Concretament, i d'entrada, el Concert en Do major per a orgue i orquestra. L'acompanyarà el Concert en Do major Nm XVIII F73 per a orgue i orquestra. Ambdós concerts, en la seva forma sonata característica, són de tres moviments amb estructura ràpid-lent-ràpid. De data desconeguda però que per context hauríem de situar a l'entorn de 1760, són concerts d'arquitectura definida, típicament clàssica i hereva de la tradició concertant per a orgue d'Händel, Corrette o del mateix Haydn. La interpretació és correcte i, en general, compleix el repte de fer d'aquests concerts un bon recordatori d'homenatge i celebració de František Xaver Brixi!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: