divendres, 17 de gener del 2014

TELLER, Marcus (1668-1728) - Motetta Brevia de Tempore

Jan Victors - The Angel Taking Leave of Tobit and His Family (c.1649)
Obra de Jan Victors (1619-1679), pintor holandès (1)





Parlem de Pintura...

Jan Victors o Fictor (Amsterdam, 13 de juny de 1619 - 1679) va ser un pintor de l'Edat d'Or neerlandesa, que es va centrar principalment en temes de caràcter religiós. Victors va néixer a Amsterdam tot i que se'n coneix poc de la seva vida. Pel que sembla, anys més tard a Haarlem, en un antic catàleg de taxació d'art va aparèixer referenciat com a alumne de Rembrandt van Rijn. Un extrem no confirmat però que, no obstant, s'aprecia en les seves obres, especialment en la Noia jove en una finestra, on s'observen característiques d'estil pròpies del gran mestre holandès. Anys després del "Rampjaar", Victors va perdre notorietat i va haver d'abandonar la pintura per a dedicar-se al sacerdoci a la Companyia Neerlandesa de les Índies Orientals. Va morir el 1679 en terres indonèsies.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Jan Victors (1619-1679) - Altres: Jan Victors (1619-1679)



Parlem de Música...

Marcus Teller (Maastricht, 17 de desembre de 1668 - 22 d'octubre de 1728) va ser un compositor holandès. Fill d'una família noble de Maastricht, va estudiar música i cant en el cor de la Basílica de la Mare de Déu i va rebre una bona educació al col·legi dels Jesuïtes. Va estudiar Art a la Universitat de Lovaina. Anys més tard, concretament el 29 de gener de 1710, Teller és admès com a violinista de la capella musical de la Basílica de la Mare de Déu. Anys més tard, es consagraria com a sacerdot i dedicaria el seu temps a la música d'església. Es desconeix la magnitud del seu càrrec o de si, per exemple, era mestre de capella de ple dret. En qualsevol cas, la majoria de la seva música és per a l'ofici religiós. Tanmateix, alguns conflictes en el sí de la seva comunitat religiosa el van fer renunciar al servei eclesiàstic el 1727, anys després d'haver dedicat la seva vida al servei litúrgic. El 22 d'octubre de 1728 mor i és enterrat a l'església de Santa Catalina de Boschstraat. Les poques obres que han sobreviscut al pas del temps consten de dues edicions impreses i una sèrie de manuscrits. El 1726 es va publicar el seu opus 1, la col·lecció de Musica sacra stylo plane Italico & Cromatico. Una sèrie d'obres sacres dedicades a Arnold Jacinto Wynants, prebost de Sant Servant. La col·lecció inclou dues misses solemnes, la sèrie Motetta Brevia de Tempore i altres obres menors. El 1733 es va publicar l'opus 2 de Teller sota el mateix títol que la primera col·lecció. Inclou quatre misses, quatre motets i altres obres en manuscrit.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Marcus Teller (1668-1728) - Altres: Marcus Teller (1668-1728)



Parlem amb veu pròpia...

Certament la vida de Teller, compositor que va viure de ple l'edat d'or de la cultura neerlandesa, és enigmàtica. D'entrada, és un autor de qui en prou feines n'existeixen referències. Tampoc coneixem amb detall la seva formació musical com a violinista i compositor. En aquest sentit, la seva artesania compositiva suggereix una sòlida i consistent formació la qual, potser, va adquirir amb el jesuïtes. Alhora, la seva realitat ens dibuixa un paisatge poc conegut i relativament fosc de la història dels Països Baixos, el de la seva música. Willem de Fesch o Johannes Schenck són dels pocs compositors de renom internacional nascuts a Holanda i contemporanis de Teller. Com bé sabem, Holanda va viure un rebombori artístic de primera magnitud en relació amb la pintura ara bé i pel que fa a la música, aquesta no té grans noms ni grans partitures relacionades amb aquell període cultural tant creatiu. Un greuge que a molt petita escala Teller ens ajudarà a posar-hi llum. De fet, el seu llenguatge musical es restringeix a la litúrgia tot i que al seu temps va participar activament en orquestres com a violinista. No així les seves composicions, si més no les que s'han recuperat fins ara, ja que totes elles són de música sacra. Obres vocals, en forma de misses o motets i amb un estil proper al de l'escola alemanya. Àries, recitatius i passatges corals revelen un llenguatge harmònic ric, ple de matisos i de perfecta arquitectura. Els Motetta Brevia de Tempore, extrets de la seva primera publicació del 1726, són una sèrie de motets, desvinculats del calendari catòlic i perfectes per a interpretar-se en diferents celebracions de l'any litúrgic. Exemples d'un art virtuós, d'un autèntic desconegut però que, tanmateix, ens resultaran agradablement familiars. Personalment, un dels tants descobriments que el 2013 m'ha regalat. L'edició, tan per la interpretació com per la rigorosa cerca històrica de tots els que l'han fet possible, és realment bona. La història de Teller, lligada a la seva ciutat natal de Maastricht, comença a fer-se realitat i ens permet actualitzar la cartografia musical dels Països Baixos. I ja que parlem de mapes el d'avui, sense saber-ho, amagava un gran tresor!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Hans Leenders; Studium Chorale 
CHANDOS: Motetta Brevia de tempore - Marcus Teller
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Teller is a phantastic composer! Dear Pau, could you reupload the link please?

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Dear Pau, many thanks! It's really a super CD

    ResponElimina