dimarts, 5 de novembre del 2013

GUILLEMAIN, Louis-Gabriel (1705-1770) - Amusements

Christoph Ludwig Agricola - A river landscape with figures constructing an aqueduct beside waterfalls, oriental figures and camels nearby
Obra de Christoph Ludwig Agricola (1665-1724), pintor alemany (1)


- Recordatori de Louis-Gabriel Guillemain -
En el dia de la celebració del seu 308è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Christoph Ludwig Agricola (Ratisbona, 5 de novembre de 1667 - 8 d'agost de 1719) va ser un pintor paisatgista alemany. Va passar viatjant la major part de la seva vida, visitant Anglaterra, els Països Baixos i França i residint per un període considerable a Nàpols. Els seus nombrosos paisatges, majoritàriament pintures de quart o gabinet, són notables pel seu realisme i especialment per la seva hàbil representació de les diferents estacions. En la composició seu estil mostra la influència de Nicolas Poussin, mentre que la il·luminació i el color imita a Claudio de Lorena. El museu de Brunswick conserva un Autoretrat amb paleta i pinzell, localitzant-se la major part de la seva producció en col·leccions privades.

Font: En català: No disponible En castellano: Christoph Ludwig Agricola (1665-1724) In english: Christoph Ludwig Agricola (1665-1724) - Altres: Christoph Ludwig Agricola (1665-1724)



Parlem de Música...

Louis-Gabriel Guillemain (París, 5 de novembre de 1705 - París, 1 d'octubre de 1770) va ser un compositor i violinista francès. Gràcies al suport del Comte de Rochechouart, Guillemain va aprendre violí. Per completar-ne els seus estudis se'n va anar a Itàlia. Va ser alumne de Giovanni Battista Somis i Jean-Marie Leclair i va tenir llocs importants a la cort reial de Versalles. El 1729 es va convertir en violinista de l'òpera de Lió i el 29 de març de 1734 va ser nomenat primer violí a la Reial Acadèmia de Dijon. Se'n va anar a París on va compondre una àmplia gamma de sonates mentre seguia com a violinista. El 1757 es va casar amb Catherine Langlais i el 1759 va entrar al servei del rei Lluís XV com a violinista. Les seves últimes composicions daten de 1762. En el seu camí a Versailles, i segons apunten les cròniques de l'època, es va suïcidar.

Font: En català: No disponible En castellano: Louis-Gabriel Guillemain (1705-1770) In english: Louis-Gabriel Guillemain (1705-1770) Altres: Louis-Gabriel Guillemain (1705-1770)



Parlem amb veu pròpia...

Fa pocs dies, per caramboles quàntiques, vaig conèixer a Guillemain i, com tantes altres vegades, va resultar ser una inesperada sorpresa plàcidament agradable. Al no tenir referències ni el mínim coneixement relatiu al seu particular cosmos em centraré en la música la qual, de tradició francesa barroca i refinada i del gust del rei francès de l'època, és simplement deliciosa. Sota el nom genèric en francès d'Amusements (divertiments), va escriure una sèrie d'obres de cambra per a violí sol o amb acompanyament de flautes i clavecí. Per tant, avui escoltarem alguns d'aquests delicats amusements, concretament, el Premier amusement à la mode pour deux violons ou flûtes et basse Op. 8, les Pièces de clavecin en sonates avec accompagnement de violon en sol, Op. 13 on el clavecí sona meravellosament i el Deuxième divertissement de simphonies en trio, Op. 15 amb una deliciosa xacona final. Pels enamorats del barroc francès, és un regal que gustosament podreu ampliar ja que, en el seu cas, existeixen edicions monogràfiques al seu nom. Pel plaer natural i immediat de la seva música, no ens quedarà més remei que alçar l'esperit, mirar el cel blau i somriure!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Aliquando ensemble
AMAZON: Louis-Gabriel Guillemain: Amusements
CPDL: No disponible

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hola Pau!

    Confieso que estaba intrigado desde tu respuesta del otro día y puedo afirmar que mis expectativas no se han visto defraudadas. Me encuentro absolutamente anonadado por la belleza de la música de este músico francés. Ha sido lo que se dice un auténtico "flechazo". La deuda de gratitud que tengo contraída contigo no hace sino aumentar... lo realmente fastidioso es que me temo que nunca podré pagarte je,je,je
    En serio, muchísimas gracias!!!!
    Cambiando de tema, hace poco descubrí un músico austriaco, Benedicto A. AUFSCHNAITER (1665-1742) que, según parece, compuso abundante música eclesiástica. No obstante, únicamente he podido escuchar su "Concors Discordia" Op. II , obra "profana" para orquesta con un "acusado carácter francés".
    Salut!
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Frantisek!

      Realmente me alegra haberte sorprendido. Estaba seguro que te gustaría aunque de hecho, escuchándola, se hace difícil creer que esta música pueda desagradar a alguien, simplemente es preciosa!
      En relación a Benedikt Anton Aufschnaiter, solo he encontrado dos ediciones monográficas a su nombre:

      http://www.allmusic.com/performance/concors-discordia-6-orchestral-suites-op-2-mq0000775198
      http://www.amazon.es/Aufschnaiter-Dulcis-Fidium-Benedikt-Anton/dp/B0028YW356

      No tengo más información, en su biografía sale, como bien comentas, música religiosa (entre ella un réquiem de 1738... quién lo tuviera) y música profana. Seguiremos investigando... lo pondré en la lista de pendientes de publicar (si vieras la descomunal lista que tengo, no darías crédito).

      De nuevo, muchas gracias! Seguiremos trabajando, con música, arte y universo!

      Salut!
      Pau

      Elimina
  3. Gracias Pau!
    Y no me cuesta ningún esfuerzo imaginar que se te "amontone" la faena. En lo que a mi respecta y teniendo en cuenta que, aunque me sienta como un treintañero, ya tengo una edad, me voy resignando, no sin cierta tristeza, a la idea de que indefectiblemente me va a faltar tiempo para tanta Música. Lo más "gracioso" del caso es que pasé 30 años escuchando la obra de apenas un centenar de músicos (en profundidad y los "más grandes", eso sí) y ahora resulta que la "Galaxia Música" tiene miles de estrellas!!, muchas más de las que jamás hubiese podido imaginar (perdona por utilizar una imagen de las tuyas).
    Salut!
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. En parte, es mejor abarcar poco para conocer más. Me explico, ciertamente ahora tenemos una variedad escandalosa de compositores (en mi haber tengo música de más de 950 compositores de los siglos XVII, XVIII i XIX principalmente) pero en cambio, en mi contra, debo decir que eso me genera una dispersión crítica ya que a menudo no profundizo en su obra (exceptuando autores que creo que ya conoces).. en fin, mi pasión es descubrir tesoros escondidos y por suerte hay muchos!

      En mi caso con 31 años también creo que me faltaran muchas vidas adicionales para disfrutar de tanta música!
      Mejor darse prisa y hacer lo que podamos de mientras jejeje!

      Gracias!
      Salut!
      Pau

      Elimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina