dilluns, 4 de novembre del 2013

MENDELSSOHN, Felix (1809-1847) - Symphony No. 4, "Italian"

Károly Markó der Ältere - Italian Landscapes at Sunset (c.1851)
Obra de Károly Markó "el vell" (1793-1860), pintor hongarès (1)


- Recordatori de Felix Mendelssohn -
En el dia de la commemoració del seu 166è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Károly Marko el Vell (1791-1860) va ser un dels més grans paisatgistes hongaresos de la primera meitat del segle XIX. El 1822, va entrar a estudiar a l'Acadèmia de Viena. Al voltant de 1830, va pintar diversos paisatges, en un marcat estil neoclàssic, de les regions hongareses: Un d'ells, la Vista de Visegrád és el més conegut de la seva obra. Amb l'ajuda del banquer Geymüller va poder viatjar a Itàlia el 1832, on va passar la resta de la seva vida. Va treballar a Roma, Pisa i Florència. En aquell ambient es va especialitzar en el subgènere del paisatge heroic. Va pintar paisatges idealitzats amb figures mitològiques o folklòriques. Els pescadors i la regió de Tivoli són els exemples més típics d'aquest estil. La Puszta (Gran Plana Hongaresa) és un record de la seva visita a Hongria el 1853 i, alhora, un exemple d'un estil que havia evolucionat cap el nou Romanticisme.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Károly Marko el Vell (1791-1860) - Altres: Károly Marko el Vell (1791-1860)



Parlem de Música...

Felix Mendelssohn Bartholdy (Hamburg, 3 de febrer de 1809 - Leipzig, 4 de novembre de 1847) fou un compositor alemany, pianista i director d'orquestra del primer període romàntic. Nasqué en una família jueva notable que més tard es convertiria al luteranisme. La seva obra inclou simfonies, concerts, oratoris, piano i música de cambra. Després d'un llarg període de relativa denigració a causa dels canvis dels gusts musicals i l'antisemitisme de finals del XIX i principis del XX, la seva originalitat creativa s'està reconeixent actualment i es revalua fins a arribar a ser un dels compositors més populars del Romanticisme. va nàixer a Hamburg, fill d'un banquer i nét del famós filòsof Moses Mendelssohn. El seu nom complet és Jacob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy. Quan tenia tres anys, la seva família es va traslladar a Berlín. Mendelssohn era un infant prodigi, que tocava el piano amb mestria i componia peces musicals. Va tenir una professora de piano formada a París i un professor de composició de Berlín. Als nou anys va fer la seva primera aparició en públic, en participar a un concert de música de cambra. Als 13 anys va compondre la seva primera obra publicada, un quartet per a piano. En una trobada amb Goethe, el famós escriptor va quedar impressionat de la forma en què Mendelssohn tocava el piano i li va dir que si algun dia estava trist, li agradaria que Mendelssohn acudís a visitar-lo amb la seva música. Entre 1821 i 1823, quan tenia entre 12 i 14 anys va compondre un conjunt de 12 simfonies per a orquestra de corda, i als 17 la seva obertura "Somni d'una nit d'estiu", basada en l'obra del mateix nom de Shakespeare, i probablement l'obra més coneguda de la seva adolescència. Un any més tard es va representar per primera vegada una òpera seva, encara que ja n'havia compost d'altres amb anterioritat.

Felix Mendelssohn - Der klyne Groenmarkt (The Haque c.1836)
Obra de Felix Mendelssohn (1809-1847), pintor, músic, pianista... alemany (2)

En 1830 va escriure l'obertura Les Hèbrides, que continua sent interpretada regularment en l'actualitat. La música està inspirada en temes escocesos, país que havia visitat uns anys abans. Aquesta mateixa música va influir en la seva tercera simfonia, denominada Escocesa, que Mendelssohn va escriure de manera intermitent entre 1830 i 1842. Un dels seus nombrosos viatges per Europa va portar-lo a Itàlia, on es va inspirar per a la seva quarta simfonia anomenada Italiana, una de les seves obres més conegudes. En total va escriure cinc simfonies. Mendelssohn va compondre també dos concerts per a piano que gaudeixen d'una gran acceptació, i un concert per a violí que és una de les obres mestres de la música romàntica. També va escriure música de cambra, entre les que es troba el seu conegut octet per a corda, obres per a piano, i dos grans oratoris. En aquests últims s'aprecia una gran influència de Bach, la música del qual Mendelssohn va popularitzar davant d'un públic encara poc coneixedor de la música barroca. El 1842 Mendelssohn va compondre música per a determinats passatges de l'obra de Shakespeare Somni d'una nit d'estiu, per a la que ja havia escrit l'obertura. Una de les peces d'aquesta obra és la famosa Marxa nupcial, que es continua tocant en l'actualitat en nombroses bodes. Encara que Mendelssohn no va influir especialment sobre altres compositors coetanis o d'èpoques posteriors, la seva música va ser molt popular en el seu temps i segueix sent-ho en l'actualitat. El catàleg de les seves composicions comprèn 72 obres publicades en vida i 49 obres pòstumes. En els últims anys de la seva vida, Mendelssohn va patir una salut precària. Sembla que, a més, la mort de la seva germana Fanny al maig de 1847 el va fer caure en una profunda depressió. Pocs mesos després de la seva germana, Mendelssohn va morir a Leipzig als 38 anys d'edat.




Parlem amb veu pròpia...

Gradualment, he anat descobrint a Mendelssohn. Reconec que fa uns quants anys, quan Telemann i un despistat concert de Brandenburg de Bach em van obrir la porta al desconegut univers de la música clàssica la qual en el meu entorn i més enllà de la família més propera vivia en el menyspreu sistemàtic, el nom de Mendelssohn directament no existia. La progressió del barroc al classicisme i d'aquest al romanticisme em van donar a conèixer la realitat d'un jove il·lustrat, músic, dibuixant i pianista que tothom admirava però de qui en prou feines en podia pronunciar el cognom. Anys més tard, en aquest 2013 i en un dia en què recordar el seu nom hauria de ser assignatura obligatòria a les escoles, ja forma part, absolutament, de la meva vida i no pel que va ser com a músic i compositor, sinó per l'essència romàntica d'un artista integral, intel·lectual i universal. En nom seu, hauria pogut fer un monogràfic íntegre tant pel que fa a pintura com a música ja que, com bé podem comprovar en la preciosista aquarel·la intercalada en la seva biografia, també va ser un esplèndid dibuixant. En qualsevol cas, he seleccionat una preciosa pintura d'un dels artistes hongaresos més importants del segle XIX i que conjuga perfectament amb la partitura protagonista d'aquest primer dilluns de novembre. Doncs sí, musicalment parlant, he seleccionat una de les simfonies que em van introduir, en el seu dia, a l'univers musical de Mendelssohn. La Simfonia No. 4 en La major "Italiana" opus 90 de l'any 1830 tot i que nosaltres escoltarem una versió "millorada" pel propi Mendelssohn el 1834. Tots, qui més qui menys, l'hauran (haurem) escoltada un mínim de dues vegades ja que forma part del repertori sistemàtic de l'alemany. Recordem, a mode de contextualització, que Mendelssohn va ser un viatger incansable, un curiós geògraf musical que, en base al paisatge, s'inspirava per les seves obres. I així ho va fer en aquesta preciosa simfonia de quatre moviments de personalitat alegre i humorística i en sintonia amb el caràcter d'Itàlia, del seu paisatge i de la seva gent. Però Mendelssohn, de qui sempre haurem de recordar que només va viure 38 anys, va ser tant extraordinari que mai ens deixarà de sorprendre. L'exemple, a mode d'introducció de la simfonia, el trobarem amb la seva sèrie de Sonates d'Orgue opus 65. Admirador acèrrim de Bach, era un organista esplèndid no només en la interpretació i en la improvisació sinó també en la composició. Novament, la sorpresa ve donada pel seu opus 65 on sis sonates d'orgue faran les delícies dels seus "fans" entre els que, evidentment, m'hi incloc. Avui, escoltarem la Sonata No.3 en La major. Poques paraules més afegiré en un dia en què tant bon punt surti de la feina espero trobar-me alegrement amb múltiples corals, conjunts de cambra i orquestres que, espontàniament, toquin a Mendelssohn en una jornada de festa i de commemoració... o això era en un somni?!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

1 comentari: