Obra de Childe Hassam (1859-1935), pintor americà (1)
- Recordatori de Victor August Herbert -
En el dia de la celebració del seu 155è aniversari de naixement
Parlem de Pintura...
Frederick Childe Hassam (Dorchester, 17 d'octubre de 1859 - East Hampton, 27 d'agost de 1935) va ser un pintor impressionista nord-americà. El 1886 va viatjar a París per estudiar art a l'Académie Julian (1886-1889). Va tenir com a mestres a Gustave Boulanger i Jules Joseph Lefebvre. Hassam va tornar als Estats Units el 1889, residint a Nova York. Va néixer a l'octubre de 1859 al barri de Dorchester, Boston. L'impressionisme francès i l'art de Claude Monet van tenir una forta influència en Hassam. Va formar part del Ten American Painters, una associació de pintors nord-americans impressionistes. En el seu retorn a Nova York, Hassam va pintar edificis de la ciutat en un estil impressionista francès. Entre les seves obres més conegudes hi ha la Flag sèries, trenta quadres que va començar a pintar el 1916 quan es va inspirar en la desfilada dels voluntaris per a la preparació dels Estats Units a la Primera Guerra Mundial a la Cinquena Avinguda. La va realitzar al final de seva vida. La més famosa pintura de la sèrie, The Avenue in the Rain (1917) representant banderes dels Estats Units i els seus reflexos a la pluja és part de la col·lecció de la Casa Blanca i Barack Obama la va situar a l'Oficina Oval al començament de la seva presidència. Altres obres destacades de Hassam són Rain Storm, Union Square (1890), The South Ledges, Appledore (1913) o Allies Day, May 1917 (1917). Va morir l'agost de 1935 a East Hampton, Nova York.
Font: En català: No disponible - En castellano: Childe Hassam (1859-1935) - In english: Childe Hassam (1859-1935) - Altres: Childe Hassam (1859-1935)
Parlem de Música...
Font: En català: Victor August Herbert (1859-1924) - En castellano: Victor August Herbert (1859-1924) - In english: Victor August Herbert (1859-1924) - Altres: Victor August Herbert (1859-1924)
Parlem amb veu pròpia...
Per la circumstància que fos, el cert és que el Concert No.2 en Mi menor opus 30 per a violoncel i orquestra, de 1894 i de tres moviments, parteix d'una tonalitat menor que atorga, al conjunt de l'obra, d'un caràcter fosc. Escrit en la mateixa tonalitat que la Simfonia de Dvorak, és una construcció instrumental hàbil, complexa i original. Ara bé, Herbert no era Dvorak i no tenia el talent d'aquest, tanmateix, és una gran obra mestra per aquest instrument de corda. Amb una obertura fosca i tempestuosa, el violoncel ràpidament agafa les regnes i, impetuosament, ens presenta l'argument melòdic. El segon moviment, lento, es agradablement tendre, amb una delicadesa immediata que sobtadament interromp el finale allegro, amb una tornada a la "impaciència" de l'obertura inicial i amb alguns passatges d'extrema exigència per l'instrument solista. L'edició en què trobarem aquest concert és interessant i ens proposa un bon contrast amb el concert de violoncel de Dvorak que ens permet apreciar dues realitats. La primera, que Herbert va escriure un bon concert. La segona que Dvorak va escriure una meravella concertant per al violoncel, amb referències al concert del seu col·lega però multiplicant la creativitat i els recursos musicals. Tot i això Victor August Herbert es mereix el nostre reconeixement tot i haver-se situat històricament en un segon pla, amb el permís de les seves reconegudes i fins i tot cinematogràfiques operetes. Tot plegat en un primer de febrer en què, personalment, ha estat difícil triar un compositor a qui celebrar degut a què avui tenim molts aniversaris: Johan Joachim Agrell, Emil Hartmann, Adolf Fredrik Lindblad, Alessandro Marcello, Francesco Veracini i Nikolaus von Krufft també celebren anys. En nom seu, la música concertant d'Herbert!
Gaudiu i compartiu!
Informació addicional...
PRESTOCLASSICAL: Dvorak & Herbert: Cello Concertos
IMSLP: Victor August Herbert (1859-1924)
CPDL: No disponible
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaQué joyas regalas, mi amigo catalán, y las pinturas, siempre algún descubrimiento.... Quisiera ser tu amiga... pero no tengo nada de obsequiarte... Si algún día pudiera aportar algo en tu collección, sería muy feliz... Recibe mis agradecimientos más sinceros.
ResponEliminaEl mejor obsequio que puedes hacerme es el de compartir el amor por la música y el arte!
EliminaUn placer servirte! Gracias por tu amable comentario.
Salut!
Pau
Love is in the air!!!
Elimina;-)
Víctor
ResponEliminaPlease, reupload link.
Thank you.
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina