dilluns, 28 de novembre del 2016

BAUR, Jean (1719-c.1773) - Sonates pour harpe et clavecin (c.1773)

Karl Anton Hickel - Portrait of the Princess of Lamballe (1788)
Obra de Karl Anton Hickel (1745-1798)pintor txec (1)




Parlem de Pintura...

Karl Anton Hickel (Český Krumlov, 1745 - Hamburg, 30 d'octubre de 1798) va ser un pintor txec. A partir del 1758, es va formar a l'Acadèmia de Belles Arts de Viena. Després de la seva graduació va treballar com a pintor amb el seu germà Josep Hickel especialitzant-se, ràpidament, en retrats. A principis del 1779 va servir com a pintor de retrats en diversos viatges. Més tard, va romandre una temporada a Munich on va realitzar nombrosos retrats de ciutadans il·lustres de la ciutat. Posteriorment, va viatjar a Mannheim i Mainz abans d'establir-se, el 1785, a Suïssa on va assolir el càrrec de pintor oficial de la cort de Josep II del Sacre Imperi Romanogermànic. Un any després va viatjar a França on va treballar al servei de Marie Antoinette i Marie-Louise de Lamballe. Anys més tard va tornar a Alemanya on va viure a Hamburg, ciutat on va morir l'octubre de 1798.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Karl Anton Hickel (1745-1798) - Altres: Karl Anton Hickel (1745-1798)



Parlem de Música...

Jean Baur (Bouzonville, 1719 - Paris?, c.1773) va ser un arpista i compositor francès. Es desconeix la seva formació inicial. El 1745 es va traslladar a París on pocs anys abans Georges Adam Goepfert havia introduit a la ciutat francesa l'arpa amb pedal. De fet, va ser per aquest instrument que Baur va compondre la majoria de les seves obres, principalment de cambra. La seva filla Marie-Marguerite Baur (1748-c.1790) i el seu fill Barthélemy Baur (1751-1823) van ser arpistes i compositors. Jean Baur es creu va morir a París a l'entorn de 1773.

OBRA:

all published in Paris between 1763 and c1773

6 sonates, vc, b, op.1;
6 sonates, avec plusieurs pièces en sons harmoniques, vc, op.2;
Sonates, fl/vn, bc, 2 sets (1761);
Qt, fl, vn, b, hp (1769);
Premier recueil d’ariettes de différents auteurs, acc. hp, op.4;
Deuxième recueil d’airs connus, avec quelques préludes et caprices propres à exercer les mains, hp, op.5 (c1770);
4 sonates, 2 for hp, clavecin/pf, 2 for hp, vn ad lib, op.6 (?1773);
4 sonates: 2 for hp, clavecin/pf, 2 for hp, vn ad lib, op.7;
4 sonates: 2 for hp, clavecin/pf, 2 for harp, vn ad lib, op.8;
Premier recueil d’airs, ariettes, menuets et gavottes, avec plusieurs caprices, hp;
6 sonates: 4 for 2 vn, 2 for vn, b

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Jean Baur (1719-c.1773) - Altres: Jean Baur (1719-c.1773)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Les bifurcacions semblen no tenir fi. Afirmació categòrica per tal de reafirmar un inesperat descobriment d'una família musical de la qual, i ja en van desenes, n'ignorava la seva existència. Els Baur, qui van ser i què van fer... Pregunta que intentarem respondre no amb evidents dificultats tenint en compte l'escàs, per no dir nul, coneixement previ. Avi Jean Baur, filla Marie-Marguerite Baur (1748-c.1790), fill Barthélemy Baur (1751-1823), i net Charles-Alexis Baur (1789-1820), van tenir en comú, genètica a banda, la música i un instrument, l'arpa. Efectivament, arpistes de professió, entre altres facetes de la vida, va ser amb aquest instrument que van construir el seu petit univers. I avui, en nom de l'avi Jean Baur, en descobrirem un brevíssim però meravellós esbós musical. I si bé serien pocs els inversos que donarien un ral per la combinació instrumental tant poc prosaica del clavecí i l'arpa, Baur va trobar pertinent avenir-los. L'explicació teòrica de l'absència d'ambdós instruments en un escenari és en certa manera lògic i previsible, la no coincidència en el temps i espai del clavecí, en clar declivi a partir de la segona meitat del XVIII i de l'arpa moderna, emergent precisament i en sintonia amb l'esdevenir del pianoforte, posterior piano, a partir d'aquesta segona meitat del XVIII. Per tant, en aquest encreuament d'entrades i sortides, pocs van ser els compositors que van decidir combinar-los a veure què en treien de profit. Afortunadament, Jean Baur va ser un d'ells, desconec si el seu fill i net van seguir amb l'atreviment, però en tot cas el testimoni d'aquest interessantíssim diàleg el podrem fruir avui on la modernitat i l'antiguitat s'abracen sinuosament en unes sonates de tanta bellesa que desitjaria no tinguessin fi... gràcies Jean Baur!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Marielle Nordmann (harpe); Brigitte Haudebourg (clavecin)
AMAZON: Concert chez Madame de Recamier
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Concert chez Madame de Recamier



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

8 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. I will never understand how you can find the gems you put at our disposal
    The music is ethereal, even delicate.
    Many thanks.

    ResponElimina
  3. Dear Basin,

    Not hard to understand. Sometimes, I have to buy CDs or mp3 files to enjoy repertoire such as Baur and others!
    Thanks!

    Greetings,
    Pau

    ResponElimina
  4. Muchas Gracias Dr. Pau...
    vió que B. ha retornado? cuando pueda pase por allá
    tambien Dr. Exp ha vuelto... en MIMIC en su chatbox
    hay unos infiltrados (como siempre en esta guerra)
    que dizque se identifican con la dmca... espero no
    vayan también a pagarla con ellos

    Gracias por el disco Dr! abrazo

    ResponElimina
  5. Dr. r.,

    Lo vi aunque no será una vuelta fácil y más con la progresiva y preocupante censura que hay en España... Veremos!

    Saludos,
    Pau

    ResponElimina
  6. ¡Gracias por la buena música, como siempre!

    Buena noticia la vuelta de Beaumarchais. Perdonad la pregunta: ¿quién es "Dr. Exp"?

    ResponElimina
  7. Muchas gracias por el disco, otra deliciosa rareza.
    Y una pregunta, ¿dónde ha vuelto B.? porque no lo encuentro...

    ResponElimina
  8. Dr. Tachen... le llamo Dr. Exp a Expanium, nuestro aliado chileno que administraba un blog llamado i-bloggermusic que tambien fue atacado, con otro sub-blog de él mismo donde ponia versiones en FLAC de algunos discos (que no repetía en el primero)... vaya a MIMIC ahi está en enlace a ambos blogs, o al blog del Dr. varela, otro aliado en estas lides de difundir la cultura y forjar Almas... abrazos :)

    ResponElimina