divendres, 25 de novembre del 2016

VON SECKENDORFF, Karl Siegmund (1744-1785) - Lieder

Johann Friedrich August Tischbein - Portrait of the Artist and His Family


- Recordatori de Karl Siegmund von Seckendorff -
En el dia de la celebració del seu 272è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Johann Friedrich August Tischbein (Maastricht, 9 de març de 1750 - Heidelberg, 21 de juny de 1812) va ser un pintor alemany, membre d'una dinastia de pintors procedents d'Essen. Fill del pintor de la cort Johann Valentin Tischbein, es va formar amb ell. Després d'un llarg viatge per França i una estada d'estudis a París, on va ser alumne de Johann Georg Wille (1722), Tischbein va emprendre un viatge més ampli a partir del 1777 a Roma i Nàpols. Allà va conèixer a Jacques Louis David i Anton Raphael Mengs, amb qui va treballar. Va tornar a Alemanya a mitjans dels anys 1780. Aquell mateix any va ser nomenat pintor de cort del príncep Frederic Carles August de Waldeck-Pyrmont a Arolsen i poc després el príncep va nomenar a Tischbein el seu Rat und Kabinettsmaler. En els anys 1781-1782, així com en els anys 1786 i 1788-1789, va emprendre més viatges d'estudis a Holanda. El 1795 va entrar a treballar pel príncep Leopold Frederic Francesc III d'Anhalt-Dessau a Dessau, però a l'any següent va marxar a Berlín on va assolir gran èxit. El 1800 va assumir el càrrec de director de l'Acadèmia de Leipzig, succeint a Adam Friedrich Oeser. El 1806 es va traslladar a Sant Petersburg on hi va romandre al llarg de tres anys, realitzant nombrosos i lucratius encàrrecs de retrats de membres de l'alta aristocràcia russa. Els seus models van ser els anglesos Thomas Gainsborough i George Romney. El seu oncle Johann Heinrich Tischbein 'el vell' i el seu cosí Johann Heinrich Wilhelm Tischbein van ser també pintors. Va morir a Heidelberg el juny de 1812. 




Parlem de Música...

Karl Siegmund von Seckendorff (Erlangen, 26 de novembre de 1744 - Ansbach, 26 d'abril de 1785) va ser un poeta, escriptor i compositor alemany. Es va formar en literatura i dret a la Universitat d'Erlangen abans d'estudiar música en una acadèmia a Bayreuth. Des del 1761 va ser oficial al servei d'Àustria i entre el 1765 i el 1774 va servir en el mateix càrrec a Sardinia. Poc després es va unir a la cort de la duquessa Anna Amalia a Weimar sent l'encarregat de la direcció pràctica i artística de la Hofkapelle. A partir del 1785 i cansat de servir a la duquessa, va accedir a un càrrec d'emissari prussià a Ansbach si bé va morir pocs mesos després l'abril de 1785.

OBRA:

Vocal:

Stage:
Le marché [La foire] du village (ballet comique), 1776, D-WRtl, DS
Lila (Spl, 4, J.W. von Goethe), Weimar, Neues, 1777, WRtl [first version of text, now lost]
Proserpina (monodrama, 1, Goethe), Weimar, Neues, 30 Jan 1778, DS [included in Act 4 of Der Triumph der Empfindsamkeit (1778)]
Jery und Bätely (Spl, 1, Goethe), Weimar, Neues, 12 July 1780, lib pubd, music lost
Der Geist der Jungend (comédie-ballet), Weimar, 30 Jan 1782, lost
Der Blumenraub (operette, 2, Seckendorff), Weimar, Neues, 1784, lost

Lieder:
Volks- und andere Lieder, 1v, pf, i–iii (Weimar, 1779–82);
12 Lieder, 1v, pf (Leipzig, n.d.);
others in Göttinger Musenalmanach (1780), Teutscher Merkur (1779–85), Mildheimisches Liederbuch (Gotha, 1799), D-Bsb, SWl, WRgm

Instrumental:

Sonatine, vn, pf, in P.F. Milchmeyer: Pianoforte Schule, i/2 (Dresden, 1798);
12 str qts, 8 divertimentos, pf trios, pf sonatas, WRtl

Miscellaneous:
[Etikette auf dem Einbanddeckel:] 13 Kupfer- und Musik-Beilagen zu den Vorlesungen über Deklamation und Musik (n.p., n.d.)

Font: En català: Karl Siegmund von Seckendorff (1744-1785) En castellano: No disponible In english: Karl Siegmund von Seckendorff (1744-1785) - Altres: Karl Siegmund von Seckendorff (1744-1785)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Seckendorff, personatge polifacètic en diversos camps i encarregat d'introduir algunes de les obres d'Händel, com El Messies i Alexander’s Feast, a Weimar, va ser principalment conegut per la seva estreta associació amb el compositor Ernst W. Wolf, la duquessa Anna Amàlia i el famós escriptor alemany Goethe. I ho va ser per la seva obstinació en el gènere singspiel i el lied, especialitats que va explorar amb cura i intensitat. I malgrat algunes trifulgues i batusses motivades per diferents graus de rivalitat i ambició entre Seckendorff i Goethe, el cert és que la col·laboració fou habitual fins el punt que va ser l'autor, entre altres, de la traducció al francès de l'obra Les tribulacions del jove Werther o el primer en posar música a diversos poemes i obres teatrals del pensador alemany. Per altra banda, va ser l'encarregat d'orquestrar algunes composicions musicals de la duquessa, incloent la seva versió de l'obra Erwin und Elmire. Però tot i les obligacions inherents del seu contracte amb Anna Amalia, Seckendorff va ser també compositor a temps parcial amb obres que van mostrar una clara influència clàssica en l'estil i que avui precisament, malgrat l'escassedat de repertori, recuperarem. Tot plegat en una edició monogràfica en què s'exploren diversos lieds per a tenor i piano. Partitures que el seu creador no va pensar mai per al gran públic, sinó que anaven destinades exclusivament a un ús intern de la cort. Aquest fet és important per entendre'n la pròpia naturalesa en unes cançons en general d'arquitectura estròfica, amb poca influència del "Empfindsamkeit" i amb reminiscències evidents de pràctiques en desús com la forma "baix continuo". Obres de perfil íntim i per a ambients reduïts, d'atmosfera propera i reservats per a il·lustres convidats de la cort. En definitiva i possiblement, el valor històric avui va més enllà de les notes de les partitures ja que ens permet viatjar i viure en primera persona la vida musical típica d'una cort de l'aristocràcia il·lustrada d'Alemanya!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Jan Kobow (tenor); Ludger Rémy (piano)
AMAZON: VON SECKENDORFF, K.S. - Lieder
CPDL: No disponible
SPOTIFY: VON SECKENDORFF, K.S. - Lieder



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: