diumenge, 6 de novembre del 2016

VON SEYFRIED, Ignaz Joseph Ritter (1776-1841) - Missa Solemnis (1830)

Anonymus - Ansicht von Stift Melk c.1835
Vista de l'Abadia de Melk (c.1835), obra d'autor anònim (1)



Parlem de Pintura...

---

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: No disponible



Parlem de Música...

Ignaz Joseph Ritter von Seyfried (Wien, 15 d'agost de 1776 - Wien, 27 d'agost de 1841) va ser un professor, director i compositor austríac. Es creu que es va formar inicialment amb Mozart i J.A. Kozeluh a Viena per posteriorment estudiar amb Albrechtsberger i Von Winter. Entre els anys 1792 i 1793 va estudiar Filosofia a Praga si bé va finalment renunciar-hi en favor de la música. A partir del 1797 va treballar com a director en el Theater an der Wien on també hi va participar musicalment amb nombroses partitures des dels anys 1797 i fins el 1827. Tant conegut era el seu nom que la seva música es va representar en més de 1700 ocasions a Viena si bé mai va ser considerat com a un compositor especialment dotat i creatiu. Va compartir amistat amb Beethoven i va dirigir l'estrena de Fidelio el 1805. Com a compositor va ser notablement prolífic amb ballets, òperes, cantates, simfonies, cançons, concerts, marxes, peces per a instruments de vent i, sobretot després del seu retir del càrrec de director musical al Theater an der Wien, una gran quantitat de música de cambra i d'església, incloent una vintena de misses. També va realitzar nombrosos arranjaments d'autors diversos del seu temps però també més antics com Händel, Pergolesi o Palestrina. Com a professor va tenir molts alumnes entre els quals van destacar Karl Binder i Franz von Suppé. El seu germà Joseph von Seyfried (1780-1849) va ser llibretista i escriptor. Ignaz Joseph Ritter va viure la major part de la seva vida a Viena, ciutat on va morir l'agost de 1841.

Font: En català: Ignaz Joseph Ritter von Seyfried (1776-1841) En castellano: Ignaz Joseph Ritter von Seyfried (1776-1841) In english: Ignaz Joseph Ritter von Seyfried (1776-1841) - Altres: Ignaz Joseph Ritter von Seyfried (1776-1841)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

L'estudi de l'univers Mozart ha obviat sovint el reguitzell d'alumnes que es van formar sota la seva tutela. I això es deu, potser, al fet que Mozart no va mostrar especial vocació per la docència, més aviat si va veure econòmicament obligat, motiu pel qual no ha estat històricament reconegut per aquest fet, circumstancial, però també important per entendre i contextualitzar la seva vida, especialment la de la seva darrera etapa a Viena. Precisament, en aquesta ciutat hi va néixer Ignaz Joseph Ritter von Seyfried, un músic que fins a dia d'avui ha viscut plàcidament, per desgràcia nostra, en l'anonimat però que a Viena va esdevenir tant famós, que Beethoven el va seleccionar com a director en l'estrena de la seva òpera Fidelio el 1805. Doncs bé, Von Seyfried es va formar musicalment amb Mozart a l'entorn del 1785 per després estudiar amb altres mestres de renom com Albrechtsberger i Von Winter. El seu ràpid ascens social motivat també pel seu càrrec directiu al Theater an der Wien va facilitar el seu contacte amb la "crème de la crème" vienesa de la qual Beethoven en va ser l'il·lustre més destacat. Un compositor que evidentment va impactar a Von Seyfried i que posteriorment va intentar emular, sense èxit, en algunes de les seves obres. No obstant, tot i no gaudir del talent i la creativitat de l'alemany, el cert és que Von Seyfried va ser una de les figures musicals més importants de la Viena d'entre segles sent el seu nom, i el seu opus, habitual en les sales de concerts.

La paradoxa absurda s'ha produït al nostre temps ja que en prou feines n'existeixen referències tot i aquesta fama que el va precedir en vida i que va tenir un reflex creatiu en desenes d'obres de tota mena i condició com simfonies, òperes, oratoris, misses i abundant obra de cambra molta de la qual es preserva, en perfectes condicions i a dia d'avui, a Viena. Curiosament, la monumental Missa Solemnis en si menor per a solistes, cor i orquestra i escrita l'any 1830, es va localitzar casualment en un àtic de la ciutat polonesa de Lublin i en un estat realment precari que va obligar a una heroïcitat per a recuperar-la en la seva totalitat. Feliçment, el fruit d'aquest esforç el podrem gaudir en so d'una missa que el compositor va escriure amb l'ajuda del seu fill Leopold von Seyfried (1806-1888), qui en aquell temps treballava a l'Abadia Benedictina de Melk i a on precisament aquesta missa es va estrenar el 1831. Una obra, per altra banda, d'esperit clàssic en tota la seva concepció, propera i fidel als cànons de l'escola vienesa de finals del XVIII però que la tonalitat en si menor la converteix en una obra per moments més dramàtica però de solemnitat cerimonial i que fa justícia, i de quina manera, al seu creador. Oportunitat immillorable, sens dubte, per a descobrir i presentar en escena un gran mestre, director i compositor austríac!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Justyna Stępień (soprano); Ewa Mikulska (contralto); Krzysztof Machowski (tenor); Krzysztof Matuszak (bass); Przemyśl Archdiocesan Choir Magnificat; Rzeszów University Choir; Artur Malawski Philharmonic Orchestra; Mieczysław Gniady (conductor)
PRESTOCLASSICAL: VON SEYFRIED, I.R. - Missa Solemnis
SPOTIFY: VON SEYFRIED, I.R. - Missa Solemnis



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: