dissabte, 12 de novembre del 2016

MÜLLER, Johann Michael (1683-1743) - XII Sonates Op.1 (1712)

Jacob de Wit - Jupiter, vermomd als Diana, verleidt de nimf Callisto (1727)
Obra de Jacob de Wit (1695-1754), pintor holandès (1)




Parlem de Pintura...

Jacob de Wit (Amsterdam, 19 de desembre de 1695 - Amsterdam, 12 de novembre de 1754) va ser un pintor holandès. Es va formar inicialment a Amsterdam amb Albert van Spiers i posteriorment a Anvers on va estudiar, en profunditat, l'obra de Rubens. No obstant, el seu estil ràpidament va evolucionar vers el neoclassicisme, sent més lluminós i rococò. La seva condició de catòlic practicant va motivar que fos l'encarregat de la decoració de nombroses esglésies si bé també va ser autor d'abundant obra de temàtica mitològica. També va treballar com a gravador, va ser un col·leccionista d'art notable i va exercir de professor amb alumnes com Jan Punt i Pieter Tanjé. Per la seva trajectòria, va ser considerat com un dels pintors decoratius més destacats del seu temps, especialment a Amsterdam ciutat on va viure bona part de la seva vida i a on hi va morir el novembre de 1754.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Jacob de Wit (1695-1754) - Altres: Jacob de Wit (1695-1754)



Parlem de Música...

Johann Michael Müller (Schmalkalden, 1683 - Hanau. 1743) va ser un organista i compositor alemany. Es desconeix bona part de la seva formació fins a la seva primera documentació, el 1706, com a substitut de Franz Piscator en el càrrec d'organista i director musical de la Marienkirche d'Hanau, ciutat on el 1737 va ser nomenat vice-director de la seva escola musical. Com a compositor va escriure himnes i obres religioses però també diverses col·leccions de música de cambra, la majoria d'ella en un estil clarament barroc. El 1712 va publicar a Amsterdam el seu recull més famós de 12 Sonates per a oboè i continuo. Johann Michael Müller, també conegut amb el nom afrancesat de Jean-Michel, es creu va viure i treballar a França abans de morir a Hanau el 1743.

Fr. Zollmann, Verleger J. C. Homann, Nürnberg 1728 - Comitatus Hanau
Fr. Zollmann, Verleger J. C. Homann - Comitatus Hanau (1728) (2)

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Johann Michael Müller (1683-1743)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Johann Michael Müller es troba entre l'incomptable grup de compositors il·lustres dels quals en prou feines en trobarem informació, fins i tot en les enciclopèdies musicals més exhaustives. Per tant, i de nou, un músic ocult i oblidat que mereix, tal com avui comprovarem, albirar la llum del Sol. En certa manera, aquest oblit ha estat motivat per l'escassa producció conservada del seu repertori i que avui recuperarem íntegrament. Es tracta ni més ni menys que d'un recull de 12 Sonates Op. 1 per a oboè en solitari però també amb dues parts ripieno ad libitum per a dos oboès, fagots i taille o per a instruments de corda, tots ells imprescindiblement acompanyats amb baix continuo de clavecí. Unes sonates que mostren esplèndids detalls de clara factura barroca amb paisatges italians, alemanys i francesos en una col·lecció que Müller va publicar a Amsterdam el 1712, amb el títol en francès i en què es descrivia a sí mateix com a "Director de música i organista" de la Cort de Felip Reinhard d'Hanau. Alhora, va ser conegut amb el nom afrancesat de Jean Michel cosa que fa pensar que va treballar, un temps per determinar, a França, país que musicalment escoltarem, amb reiteració i en les formes característiques, en aquestes sonates. Unes obres, per altra banda, interpretades a un nivell superb, enèrgic i amb una tècnica impecable fet que redunda a l'hora d'avaluar-ne el seu autor l'acadèmia de qui, com avui es demostra, va ser extraordinària!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Marianne Pfau (oboè); Toutes Suites Ensemble
AMAZON: MULLER, J.M. - Sonatas Nos. 1-12
CPDL: No disponible
SPOTIFY: MULLER, J.M. - Sonatas Nos. 1-12



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Osea, qué belleza de disco! Gracias por descubrírmelo...
    Saludos, Daniel, desde Madrid.

    ResponElimina