diumenge, 27 de novembre del 2016

PUCCINI, Michele (1813-1864) - Messe

Luigi Querena - La chiesa dei Santi Maria e Donato a Murano
Obra de Luigi Querena (1824-1887), pintor italià (1)


- Recordatori de Michele Puccini -
En el dia de la celebració del seu 203è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Luigi Querena (Venezia, 30 de maig de 1824 - Venezia, 3 d'abril de 1887) va ser un pintor italià. Fill del pintor Lattanzio Querena, es va formar a l'Acadèmia de Belles Arts de Venècia, on va estudiar amb Federico Moja i a on es va especialitzar en pintura de paisatges i ciutats. La seva carrera com a pintor es va iniciar el 1850 i tres anys després d'haver participar en l'aixecament militar contra el domini austríac. En aquest sentit, una de les seves primeres obres va ser una vista de Venècia mostrant la resistència "heròica" vers els austríacs. A partir del 1857 va ser membre d'honor de l'Acadèmia de Belles Artes de Venècia en la qual, i també, va participar activament en les seves exposicions. Paral·lelament, va participar en exposicions a Gènova, Nàpols, Torí i Milà, entre altres. Considerat hereu romàntic de Canaletto, va destacar per la precisió i detall del seu dibuix. Va morir a Venècia l'abril de 1887.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Luigi Querena (1824-1887) - Altres: Luigi Querena (1824-1887)



Parlem de Música...

Michele Puccini (Lucca, 27 de novembre de 1813 - Lucca, 23 de gener de 1864) va ser un professor i compositor italià. Fill de Domenico Puccini, es va formar a Lucca amb el seu avi Antonio Puccini i amb Marco Santucci. Poc després, es va traslladar a Bolonya, on va seguir la seva formació amb Giuseppe Pilotti i a on el 1836 seria admès a la famosa Accademia Filarmonica, i a Nàpols, on va estudiar en un dels seus conservatoris. En el seu retorn a Lucca, va assolir el càrrec de professor de l'Istituto Musicale Pacini, on també en va ser director a partir del 1862. En aquells anys va ser també organista a la Catedral de San Martino de Lucca, en un càrrec que havia heredat directament del seu avi Antonio, i professor de piano a l'Istituto femminile di San Ponziano. Com a professor va tenir nombrosos alumnes destacant Fortunato Magi, Luigi Nerici i Carlo Angeloni. Com a compositor, va escriure principalment música religiosa, molta d'ella per a la celebració tradicional de Santa Croce. El seus fills Giacomo Puccini i Domenico Michele Puccini van ser també compositors. Michelle Puccini va morir a Lucca el gener de 1864.

OBRA:

Vocal secular:

2 cants., solo vv, orch;
Scena ed aria con cori;
Coro, 5vv, orch;
2 cori d’introduzione, S, A, pf;
Romanza, solo v, pf

Vocal religiosa:

8 masses, 2–4 vv, orch/org, 1 completed by F. Magi;
13 Ky, solo vv, SATB, orch/org;
8 Gl, SATB, orch, 1 completed by F. Magi;
22 Gl sections, 1–2 vv, SATB, orch, 1, completed by F. Magi;
4 Cr, SATB, orch;
San, Bs, Ag (added to messa a capella di S Mattei), SATB, bc;
Bs, 4vv, orch;
Ag, 4vv, orch;
Ag, 4vv, orch;
Grad, off, comm, 4vv, unacc.;
7 grads, solo v, SATB, orch;
Grad, off, comm, 4vv, unacc.,
7 grads, solo v, SATB, orch;
Tractus, SATB, unacc.;
2 seqs, 2–4 vv, small orch;
Comm, 4vv, org;
Comm verses, SATB, bc;
7 pss, SATB, orch;
23 ps verses, some for 1–2vv, orch, some for 1–2vv, SATB, orch, some for SATB, orch;
7 hymns, 3–4vv, orch;
Bs, SATB, str;
Mag, 3vv, SATB, orch;
3 Ave Maria;
2, B, str qt/orch, 1 in canon, 32vv unacc.;
8 motets: some for 1v, orch, some for 1v, SATB, orch, some for SATB, orch;
2 ants, S, SATB, orch;
3 lamentations, 1–3vv, pf, vc, hmn;
Notturni per la settimana santa, SATB, orch;
Litany for the BVM;
Motettone, 2 choruses, orch

Ops:
Antonio Foscarini, ?lost; Giambattista Cattani, o La rivoluzione degli Straccioni, Lucca, 1844

Instrumental:

Concertone, fl, cl, hn, tpt, trbn, orch;
Sym.

Literatura:

Corso pratico di contrappunto, completato da M.P. per uso de’ suoi allievi, 1846 (MS in Museo Puccini, Lucca)
Francesco Geminiani’, La scena, i/15 (1854), 1–2
Filippo Manfredi’, La scena, i/17 (1854), 1–2
Elogio funebre di Giuseppe Rustici (Lucca, 1856)
Della musica in Lucca: cenni storici. Discorso letto alla R. Accademia Lucchese nella tornata del 5 giugno 1863 (MS, I-La)
Note ed appunti di musici (MS, La) 

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Michele Puccini (1813-1864) - Altres: Michele Puccini (1813-1864)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

L'esdevenir del cognom Puccini sembla aparentment recent no obstant, i com a Lucca bé saben, la dinastia Puccini ve de lluny, concretament d'un tal Giacomo Puccini de principis del segle XVIII. Des d'aleshores i fins al seu adéu definitiu de mitjans del segle XX han transcorregut diverses generacions de Puccini(s) sent la majoria d'ells de perfil local i limitats en l'espai de la ciutat de Lucca i el seu entorn. Un dels més desconeguts per nosaltres, no així a Itàlia, va ser Michele Puccini amb el valor afegit de ser el pare del Puccini més internacional. De formació acadèmica amb Mattei a Bolonya i amb Donizetti i Mercadante a Nàpols, la seva vida va estar principalment orientada en la docència i en la ciència musical teòrica. Tanmateix, va ser autor de nombrosa obra religiosa la qual ha sobreviscut amb dificultats el pas del temps ja que la potència musical del seu fill va eclipsar tota la generació de Puccini(s) anteriors, inclosa la del seu pare. I si bé Michele en prou feines va ser partícip de la vida del seu fill, i encara menys del seu èxit, el cert és que d'alguna o altra manera quan escoltem aquesta monumental, lírica i operística Missa per a tenor, cor i orquestra de data desconeguda, hi intuirem un flashback del seu fill, si es que això és realment possible. En tot cas, el lirisme d'aquesta obra ens remet al gènere teatral romàntic de forma evident, en una missa amb lleus reminiscències clàssiques i d'arquitectura cerimonial i solemne. En definitiva, una partitura sorprenent pel seu esplèndid desenvolupament i que ens dóna a conèixer musicalment a Michele Puccini, una figura estimada i admirada a Itàlia fins el punt que Giovanni Pacini l'hi va dedicar una Missa de Rèquiem el 1864. Poques famílies, més enllà dels Bach, poden presumir de romandre en escena més de 200 anys però els Puccini, irreductibles i amb tenacitat, ho van aconseguir, felicitats Michele!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Choeur Cappella Musicale S. Cecilia; Orchestra Fondazione Festival Pucciniano; Gianfranco Cosmi (conductor)
AMAZON: PUCCINI, M. - Messe
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: PUCCINI, M. - Messe



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris: