dissabte, 26 de novembre del 2016

NUDERA, Vojtech (1748-1811) - Parthia & Divertimento

Jean-Germain Drouais - Dying Athlete or Wounded Roman Soldier (1785)
Obra de Jean Germain Drouais (1763-1788), pintor francès (1)



... Special thanks to my friend 'Jan' ...



Parlem de Pintura...

Jean Germain Drouais (Paris, 25 de novembre de 1763 - Roma, 15 de juliol de 1788) va ser un pintor francès. Fill del pintor Francois Hubert Drouais, i net d'Hubert Drouais, es va formar inicialment amb el seu pare. Poc després va rebre formació de Brenet abans d'entrar a estudiar al taller de Jacques-Louis David a París. Ràpidament va adoptar l'estil neoclàssic del seu mestre amb qui va conviure els seus primers anys com a pintor. Després de guanyar un premi a l'Acadèmia de Belles Arts, es va traslladar a Roma amb David. Allà va rebre una profunda influència de l'art clàssic així com de les obres de Rafael. Va ser allà on va iniciar professionalment la seva carrera assolint un èxit immediat el qual va ser comparat al del seu mestre. Malauradament, va morir a Roma el juliol de 1788 i amb només 25 anys. 

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Jean Germain Drouais (1763-1788) - Altres: Jean Germain Drouais (1763-1788)



Parlem de Música...

Vojtech Nudera (1748 - Praha, 1811) va ser un compositor bohemi. Es va formar en violí i clarinet abans d'entrar a treballar com a Kantor en una escola de Vysehrad. Poc després es creu es va establir a Praga on va treballar com a músic de cambra per a personalitats nobles i aristocràtiques. Com a compositor, va ser autor d'obres d'entreteniment com divertimentos, entre altres. El seu estil va ser hereu de la viena més clàssica si bé amb incorporacions més pròpies de Bohèmia. Es creu va morir a Praga el 1811.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Vojtech Nudera (1748-1811)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Avui m'agradaria agrair públicament els "amics" musicals que des d'un segon pla m'ajuden a descobrir nou repertori absolutament inèdit i desconegut fronteres enllà de les geografies on es recupera. El cas de l'antiga Bohèmia, avui República Txeca, és sens dubte un cas especial per la dualitat confrontada amb què sovint ens trobem. D'una banda, un territori musicalment fèrtil el qual, i per altra, roman en bona part ignorat arreu d'Europa. Amb el temps vull creure que aquest greuge, també propi de les enciclopèdies musicals més rigoroses, s'anirà apaivagant. Mentrestant, la realitat ens dóna a conèixer un nou actor musical d'aquella galàxia tant apassionant per nom Vojtech Nudera i de qui, personalment, en prou feines n'he localitzat referències més enllà d'algunes obres de cambra. Partitures, per la seva part, de perfil clàssic vienès, properes a l'escola Mozart i en què l'idioma que parlen es redueix a tres o quatre instruments com els d'avui; un parells de clarinets, fagot i trompa. Serà així en la Partita en Re menor per a clarinets, fagot i trompa i en el Divertimento en Do major per a clarinets i fagot que recuperarem. La confluència d'aquests instruments no és en absolut casual ja que de la combinació de tots ells en brolla un aiguabarreig musical que permet matisos únics així com una continuïtat del so prou interessant i singular. Alhora, les composicions en aquesta peculiar formació musical són tècnicament exigents i properes al virtuosisme degut a l'estret marge d'error amb què treballen els intèrprets. No obstant, durant el segle XVIII van ser nombrosos els músics que van explorar la fórmula divertimento i partita per a instruments de vent degut, entre altres motius, al protagonisme ascendent del clarinet ja que, i talment com escoltarem, n'és l'actor principal. Nudera, bohemi de naixement i ofici, en va ser un d'ells!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Prague Mozart Trio
AMAZON: Prague Mozart Trio - Nudera, Brixi, Matous
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Prague Mozart Trio - Nudera, Brixi, Matous



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. No coneixia Michele. Aclaparat per tanta força. Molt agrait per donar-me'l a conèixer

    ResponElimina