dimarts, 15 de novembre del 2016

HERSCHEL, William (1738-1822) - Accompanied Keyboard Sonatas (1769)

William Turner of Oxford - Donati's Comet (1859)
Obra de William Turner (1789-1862), pintor anglès (1)


- Recordatori de Friedrich William Herschel -
En el dia de la celebració del seu 278è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

William Turner (Black Bourton, 29 de novembre de 1789 - Oxford, 7 d'agost de 1862) va ser un pintor anglès. Sense parentiu amb el famós pintor Joseph Mallord William Turner, es va formar inicialment amb John Varley a Londres. A partir del 1807 va començar a exhibir a la Royal Academy i el 1808 va entrar com a membre de la Watercolour Society en la qual hi va participar en totes les exhibicions fins els darrers anys de la seva vida. El 1810 va tornar a Oxfordshire, el 1811 es va instal·lar a Woodstock i finalment va viure a Oxford. Com a pintor es va especialitzar en paisatges de l'entorn on va viure, principalment d'Oxford, de fet, una de les seves millors obres va ser "View of the city of Oxford from Hinksey Hill". Va morir a la ciutat anglesa l'agost de 1862.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: William Turner (1789-1862) - Altres: William Turner (1789-1862)



Parlem de Música...

Friedrich William Herschel (Hannover, 15 de novembre de 1738 - Slough, 25 d'agost de 1822) va ser un astrònom, organista i compositor alemany. Fill d'Isaac Herschel (1707-1767), es va formar en estudis científics abans d'estudiar oboè i violí. El 1756, i en previsió d'un possible atac francès durant la Guerra dels Set Anys, la família Herschel es va traslladar a Anglaterra si bé aquell mateix any van retornar a Alemanya. A finals del 1756, William i el seu germà Jacob Herschel van tornar a Anglaterra on van procurar establir-se com a músics. Jacob, tot i treballar com a professor privat i compositor, va decidir tornar a Hannover el 1759. William, per la seva part, va provar fortuna en una banda de música militar de Yorkshire. Allà, a banda de realitzar nombrosos concerts, va començar a compondre regularment amb èxit tot publicant simfonies, concerts i abundant obra de cambra. A partir del 1761 va dirigir, també, una banda de 30 músics a Newcastle, en honor a la coronació del rei, i a partir del 1762 va ser l'encarregat d'organitzar concerts a Leeds. El març de 1766 va ser nomenat organista de St John the Baptist d'Halifax, en un càrrec que tant sols va desenvolupar tres mesos. El 1767 va assolir la condició d'organista de l'Octagon Chapel de Bath, ciutat on també va desenvolupar una prominent activitat científica, especialment en el camp de l'astronomia. I si bé la seva carrera com a compositor fou relativament curta, el seu llegat va ser destacat amb un mínim de 24 simfonies, 12 concerts, 45 peces d'orgue, 24 capricis i altra obra de cambra així com himnes, salms i altres peces religioses. Com a astrònom, el seu descobriment del planeta Urà, el 13 de març de 1781, va motivar el seu reconeixement immediat i el rei d'Anglaterra el va premiar amb una remuneració anual per tal que Herschel es centrés en els seus estudis astronòmics, i en la construcció de telescopis, i abandonés definitivament la música. En aquest sentit va ser, juntament amb altres científics, un dels membres fundadors de la Royal Astronomical Society. Va treballar molts anys amb la seva germana Caroline Herschel, qui també va ser astrònoma, reconeguda pels nombrosos descobriments de cometes, entre altres. William Herschel, qui va assolir la nacionalitat anglesa el 1793, va viure la resta de la seva vida a Anglaterra, morint a Slough l'agost de 1822.

William Herschel i Carolina Herschel pulint una lent de telescòpi.
Sir William Herschel i Carolina Herschel pulint una lent de telescòpi (2)

OBRA:

Vocal secular:

The Favorite Eccho Catch Sung at the Vauxhall Gardens (London, c1780);

Vocal religiosa:

Service in A, GB-WRsg;
TeD and Jub, Lcm;
4 ps settings, 4vv, Lcm;
numerous anthems, etc., perf. Bath, Octagon Chapel, 1767–82, most lost;
Vocal works, vv, orch, Cpl

Instrumental:

Syms. (all in GB-Lbl):
nos.1–6 (G, D, C, d, f, B ), str, bn, hpd, 1760;
nos.7–12: 5 a 4 (d, c, F, g, F), 1 a 10 (D), 1761;
nos.13–18: 2 a 4 (E , E ), 4 a 8 (D, E, C, E ), 1762;
nos.19–24, for Grand Orch (c, C, b, a, D, C), 1762–4:
nos.2, 5, 13 ed. in The Symphony 1720–1840, ser. E, iii (New York, 1983)

Concs (all US-BEm, unless otherwise stated):
E , ob, str, bc, May 1759;
d, va, str, bc, Aug 1759;
F, va, str, bc, Oct 1759;
a, vn, str, bc, bns, July 1760;
G, vn, str, 1761;
C, vn, str, bc, Sept 1762;
d, vn, str, bc, July 1764;
C, ob, str, bc;
C, ob, str, 2 hn, 2 bn;
Allegro, C, ob, str [possibly opt. 3rd movt to preceding conc.];
C, vn, str, hns;
C, inc., vn, str [last movt not scored];
D, org, str, G, org, orch [with alternative Andante 2nd movt], both 1767, in S. Jeans's private collection, now in GB-Lbl: ob concs. all ed. W. Davis Jerome (Philadelphia, 1998)

Chbr and solo inst:
6 sonate, hpd, vn, vc (Bath, 1769) [also for hpd alone];
3 sonatas, hpd, US-BEm [may be identical with 3 of above entry];
Andantino, arr. 2 basset-hn, 2 ob, 2 hn, 2 bn, GB-Lbl;
XII Solos, vn, bc, c1763, 10 in US-BEm;
24 capriccios, sonata, vn solo, BEm

Kbd (all GB-Eu, unless otherwise stated):
6 fugues, org;
24 Sonatas, org [14 extant];
33 Voluntaries and Full Pieces, org, inc.;
24 Full Pieces, org [2 sets, some inc.];
12 Voluntaries, org [1 extant];
25 Variations upon the Ascending Scale of the Treble, US-BEm;
2 minuets, see Lubbock

Font: En català: Friedrich William Herschel (1738-1822) En castellano: Friedrich William Herschel (1738-1822) In english: Friedrich William Herschel (1738-1822) - Altres: Friedrich William Herschel (1738-1822)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Si la ciència en general, o alguna de les múltiples disciplines astronòmiques en particular, fossin les protagonistes d'aquest espai, parlar de Sir William Herschel seria, òbviament, una pura formalitat històrica en clar reconeixement d'un dels pares més importants de l'astronomia moderna. No obstant, fer-ho en un espai musical pot despertar alguna inesperada sorpresa, com la d'avui. I si bé Herschel és un vell amic nostre (escoltar aquí), el cert és que amb el temps el seu nom, i sempre des d'una perspectiva exclusivament musical, ha anat ampliant horitzons en l'espectre relatiu al seu repertori. Per situar-nos en l'espai-temps, Herschel abans d'abanderar al costat de la seva germana Caroline, coautora de la majoria dels seus descobriments, una de les revolucions científiques de la història de la civilització humana, va ser músic. I valgui l'equació diferencial, quin músic! Autor d'un centenar llarg d'obres, va ser curiosa i gustosament reconegut en aquest sentit per la frescor, estil i clarividència creativa, pròpia per altra banda del seu temps. Organista per obligació, ràpidament va explorar altres vies per donar-se a conèixer a Anglaterra, geografia on circumstancialment hi va emigrar degut a una de les tantes guerres absurdes que van afectar Europa. De fet, Herschel va viure dos períodes musicals clarament diferenciats, el comprès entre el 1759 i 1762 en què va emular l'estètica nord-alemanya pròpia d'autors com CPE Bach i la compresa entre el 1762 i 1780, d'orientació neoclàssica. Murri i espavilat, va saber adaptar i transformar el seu estil vers aquestes tendències que tants bons resultats, i diners, reportaven. Precisament, l'edició del dia explora les Six Accompanied Keyboard Sonatas per a clavecí, violí i violoncel de 1769 i publicades a Bath sent, molt probablement, una de les darreres obres que va compondre abans d'ascendir als cels amb la perícia i artesania dels seus telescopis. Obres emmarcades en la plenitud clàssica italiana, galants i de formes aparentment superficials però de notable dificultat en una edició irregular en la interpretació, no pel benaurat i esplèndid clavecí, sinó per unes cordes menys afortunades que no apaivaguen la nostra eufòria de poder fruir de tant interessant repertori del músic (i astrònom) Herschel!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Herschel Ensemble
RECICLASSICAT: HERSCHEL, William (1738-1822)
AMAZON: HERSCHEL, W. - Keyboard Sonatas
CPDL: No disponible
SPOTIFY: HERSCHEL, W. - Keyboard Sonatas



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

9 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Muchas gracias por esta joya.
    Abrazo fraterno amigo Pau

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias al astrónomo Herschel por tan bella música! Increíble, ojala podamos escuchar todas sus obras algún día! Merecen la luz del Sol, la de la Luna y la de su querido Urano!
      Abrazo eterno!
      Pau

      Elimina
  3. Thank you for this "early Christmas gift". The ensemble sounds like a full orchestra. As always, always generous.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Indeed, Herschel as a musician is a huge surprise!
      Greetings!
      Pau

      Elimina
  4. Estimado amigo, observa tu correo, saludos!!!

    ResponElimina
  5. Dr Pau! muchas muchas gracias! Ciertamente... Ouranos Bless Him!

    ResponElimina