Obra d'Agnolo Bronzino, pintor italià del segle XVI
Narcís Casanoves (1747-1799) compositor i organista català nascut a Sabadell. Novament un autor de casa, del nostre estimat petit país aquell que va veure néixer una bona generació de compositors que tot just comencem a albirar-ne la dimensió espiritual però sobretot musical. Narcís Casanoves fill d'adroguers reputats de Sabadell vinculats a l'administració pública de l'època, el seu pare fou batlle de la ciutat en diverses ocasions. Tal com passa avui dia, de nen el van ingressar a l'Escolania de Montserrat per tal d'estudiar cant, solfeig i pràctica instrumental amb l'orgue. Seria amb aquest instrument que assoliria la fama i l'admiració. Alhora, la devoció i la fe en ell augmentarien fins el punt de ser ordenat monjo amb només 16 anys. Aquest fet, tàcit o no ho desconeixem, va ser clau pel seu desenvolupament artístic ja que allà, a la clausura de Montserrat i al bell mig d'una de les més belles estampes i atalaies de Catalunya, podia disposar d'allò que més l'hi agradava, l'orgue. El seu estil musical, en sintonia amb l'època en què va viure, fou el classicisme. De fet, alguna de les sonates d'orgue tenen un estil clarament galant i semblant al del també català Antoni Soler de qui, òbviament, també en parlarem properament. Tot i la ignorància en la qual vivim de forma constant, el cert és que durant el segle XVIII podem trobar una gran quantitat de noms propis catalans d'una música extraordinària. No tan sols Casanoves, Carles Baguer, Antoni Soler o Doménec Terradellas. Sinó també Josep Mir i Lluçà, Anselm Viola, Pere Rabassa o Francesc Juncà, entre molts altres. Per tant, al nostre país tenim molta feina a fer per tal de recuperar, com toca, la cultura d'un temps i d'un espai brillant i artísticament daurat. Avui una integral de Casanoves.
Una missa, motets i música d'orgue tot plegat per donar fe de la varietat de registres en què es mouria un dels mestres de música més importants de Montserrat i de Catalunya a qui rendir homenatge no és una possibilitat sinó una absoluta obligació. D'entrada, música instrumental d'orgue, que s'anirà alternant amb alguns motets: Laudate pueri, Beata viscera. Seguidament, una sonata típicament clàssica amb orgue, el correado en La major. Que ens anticiparà la seva breu però emotiva missa a 6 veus amb acompanyament de petita orquestra de corda i orgue. He situat, una breu peça d'orgue entre cada un dels moviments de la missa a mode d'ornamentació sota el nom de Versos de medio registro. Finalment, tanca el conjunt un motet de caràcter alegre i festiu, Angelus ed pastores. És un gran goig i una joia poder presentar amb suficiència i amb obres de qualitat un dels compositors més prolífics del nostre país amb gran quantitat de misses, salms, cantates, obres orquestrals, sonates de teclat de les quals només una petita mostra ha estat recuperada i editada. Petit homenatge, el nostre, vers probablement un dels millors escolanets de l'abadia de Montserrat des del seu naixement en una data poc clara del segle IX. Un català en aquest primer diumenge de juliol on sembla ser que la calor, aparentment, ens regala un respir i un alè de frescor acompanyat d'una bona pluja!
La missa interpretada per l'Escolania de Montserrat amb la Capella de monjos i la Capella de música de Montserrat sota la direcció de Jordi Agustí Piqué qui també interpreta el correado en La major a l'orgue.
Les altres peces d'orgue interpretades per François Espinasse. Els motets interpretats pel cor de Maîtrise de Radio France amb la orquestra La Simphonie du Marais sota la direcció de Toni Ramon.
Gaudiu i compartiu!
Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)
BIOGRAFIA: Narcís Casanoves i Bertran (Sabadell, febrer de 1747 - Esparreguera, 1 d'abril de 1799)
CAPELLADEMONTSERRAT: Narcís Casanoves: Missa A 6 Veus / Salve A 5 I 6 Veus
AMAZON: Casanoves: Un Noël catalan
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Maîtrise de Radio France – Casanoves: Un Noël catalan (Orgue B. Sanchéz de Cariñena, Aragon)
SPOTIFY: Escolania De Montserrat & Jordi-Agustí Piqué – Narcís Casanoves: Missa A 6 Veus / Salve A 5 I 6 Veus
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaQue pieza tan divina...estara entre las primeras de mis favoritas!!!!!!!!!!!!
ResponEliminadulce,agradable y bella*
gracias por compartir con nosotros !
Me alegra especialmente que te guste! Es de un compositor de mi tierra, Catalunya!
EliminaGracias!