divendres, 11 d’octubre del 2013

WESLEY, Samuel (1776-1837) - Anthems & Organ Music

Michael Angelo Rooker - Merton College, Oxford (c.1771)
Obra de Michael "Angelo" Rooker (1746-1801), pintor anglès (1)


- Recordatori de Samuel Wesley -
En el dia de la commemoració del seu 176è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Michael "Angelo" Rooker (1743-1801) va ser pintor, dissenyador escènic i il·lustrador de llibres anglès. Va estudiar gravat amb el seu pare Edward (1712? -1774) i es va especialitzar en temes arquitectònics i en pintura amb l'anglès Paul Sandby. A partir del 1788 va viatjar extensament pels comtats del sud i del centre del seu país i va ser un dels paisatgistes topogràfics més constants del seu temps. Durant molts anys va ser pintor escenògraf del Teatre Haymarket de Londres. Rooker va viure tota la seva vida a Londres. Va exposar un dibuix a la Societat d'Artistes i noranta-vuit pintures a la Royal Academy. El propi Joseph Mallord William Turner l'admirava i en va copiar alguns dels seus mètodes com, per exemple, el de la tècnica de pintura anomenada "escala de colors" extreta de la pintura "Gatehouse a Battle Abbey". Fins i tot i posteriorment, va adquirir una dotzena llarga de les seves pintures per tal de perfeccionar el seu propi art.

Font: En català: No disponible En castellano: Michael "Angelo" Rooker (1746-1801) In english: Michael "Angelo" Rooker (1746-1801) - Altres: Michael "Angelo" Rooker (1746-1801)



Parlem de Música...

Samuel Wesley (Bristol, 24 de febrer de 1766 - Londres, 11 d'octubre de 1837) fou un organista i compositor anglès de l'època georgiana tardana. Wesley va ser contemporani de Mozart i va ser anomenat per alguns "el Mozart anglès" tot i que amb aquesta etiqueta també podem trobar a Linley Jr. Fill del conegut metodista i escriptor d'himnes Charles Wesley, nét de Samuel Wesley (poeta de l'últim període de Stuart) i nebot de John Wesley, el fundador de l'església metodista. Samuel va mostrar el seu talent musical des de ben petit. Tocava el violí i l'orgue i va treballar com a director d'orquestra i professor de música.

Thomas Sulman (ca.1834-1900) - Bristol (c.1873)
Vista de Bristol (c.1873), obra de Thomas Sulman (ca.1834-1900), gravador anglès (2)

Moltes de les seves composicions més conegudes van ser escrites per a l'església, incloent el motet In exitu Israel. Les seves composicions seculars inclouen madrigal en cinc parts O singe unto mie roundelaie basat en el poema ben conegut de Thomas Chatterton. El 1788 Wesley va ser iniciat en la maçoneria en la Lògia d'Antiguitat. El Duc de Sussex el va nomenar Gran Organista el 1812, però va renunciar al càrrec el 1818. Va morir el 1837 i va ser enterrat a l'església de St Marylebone Parish, a Londres. El seu fill, Samuel Sebastian Wesley també va esdevenir un admirat compositor anglès del segle XIX i, com el seu pare, es va especialitzar en la música d'orgue i d'església.

Font: En català: Samuel Wesley (1766-1837) En castellano: No disponible In english: Samuel Wesley (1766-1837) Altres: Samuel Wesley (1766-1837)



Parlem amb veu pròpia...

El nom de Samuel Wesley l'hem de restringir a una geografia en concret, la d'Anglaterra ja que fou en aquell paisatge i en la seva singular cultura on dugué a terme, i a bon port, el seu esplèndid treball d'objectius clars i definits. L'orgue com a instrument i l'església com a destinatària del seu missatge. Reduïts, essencialment, a aquestes dues singularitats conceptuals, és on focalitzarem el què va fer i el qui va ser un dels Wesley ja que, talment com hem pogut comprovar en la seva biografia, la seva fou una família d'un bagatge intel·lectual i cultural de primer nivell a l'Anglaterra Georgiana. En conseqüència, del seu repertori, on també hi trobarem unes destacades i classiquíssimes simfonies, he triat una sèrie de partitures que donen fe del seu talent amb l'orgue i del gràcil treball amb les veus, especialment, amb els característics cors de veus blanques anglesos. Per tant, dos preludis i fugues descomunals intercalats amb tres himnes litúrgics: l'Exultate Deo, el Constitues eos principes i el preciós himne de difunts All Go Unto One Place. Tot plegat conflueix i ens recordarà l'efemèride commemorativa d'aquest divendres d'octubre en què, de ben segur, en alguna remota i allunyada església britànica hi ressonarà, amb vehemència, l'orgue de Samuel Wesley!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Jennifer Bate (organ of St.James's Church, Bermondsey)
INTÈRPRETS: The Choir of New College Oxford; Edward Higginbottom (organ)
RECICLASSICAT: WESLEY, Samuel (1776-1837)
PRESTOCLASSICAL: Samuel Wesley - Organ Music
PRESTOCLASSICAL: The Georgian Anthem

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina