dimarts, 14 d’octubre del 2014

ALBERTI, Domenico (c.1710-1746) - Sonate per Clavicembalo, Op. 1

Jean-Étienne Liotard - Portret van Marie Fargues, echtgenote van de kunstenaar, in Turks kostuum
Obra de Jean-Étienne Liotard (1702-1789), pintor suís (1) 



- Recordatori de Domenico Alberti -
En el dia de la commemoració del seu 274è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Jean-Étienne Liotard (Ginebra, 22 de desembre de 1702 - 12 de juny de 1789) va ser un pintor suís. Es va formar a Itàlia i a París com a esmaltador i miniaturista i es va especialitzar com a pintor de retrats i de quadres de gènere: va ser un dels retratistes més requerits de la seva època, especialitzant-se en la tècnica del pastel. Després d'un viatge a Constantinoble (1738-1742), es va establir a Viena on va ser nomenat pintor de la cort dels Habsburg: Aquest càrrec li va procurar notable fama, tant que ell va començar a relacionar-se amb la millor aristocràcia europea. Va passar els seus últims dies a Ginebra, dedicant-se als bodegons. Va morir el juny de 1789.




Parlem de Música...

Domenico Alberti (Venècia, c.1710 - Roma, 14 d'octubre de 1746) va ser un cantant, clavicembalista i compositor italià. Considerat per molts contemporanis com a compositor amateur, la seva formació va anar a càrrec de dos Antonios, Antonio Biffi i Antonio Lotti. Va exercir també com a cantant en diverses òperes rebent l'admiració pública de Farinelli. També va tenir notorietat la seva fama amb el clavecí, instrument pel que va compondre diverses obres, entre elles, el seu opus 1 publicat dos anys després de la seva mort. Es va fer famós també per l'ús freqüent d'un tipus d'acompanyament nomenat baix d'Alberti. Va compondre un parell d'òperes, àries i fins i tot un Salve Regina. Va treballar, paral·lelament, com a servidor de l'ambaixador de Venècia. Va morir a Roma l'octubre de 1746.

OBRA:

Vocal:

Endimione (serenata, P. Metastasio), 4vv, Venice, 24 Sept 1737, I-Mb
La Galatea (serenata, Metastasio), 5vv, Venice, 1737, F-Pn, I-BRc, MOe
Arias in A-Wn, D-Bsb, Dl, Mbs, F-Pn, GB-Lbl, I-Bc, S-L, Sk, US-Bp
Salve regina, 4vv, str, 2 hn, B-Bc, F-Pn

Instrumental:

VIII sonate per cembalo, op.1 (London, 1748); an earlier London edn giving the composer as G. Jozzi is untraced, but similarly misattributed edns (Amsterdam, 1761, c1765) survive
Miscellaneous sonatas and movts in: XX sonate per cembalo di vari autori, opp.1 and 2 (Paris, c1758, 1760); A Collection of Lessons for the Harpsichord … Book 1 (London, 1761); The Harpsichord Miscellany … Book Second (London, 1763)
MS sonatas and movts in B-Bc; D-Bsb, DO, KA, MÜs, SWl; F-Pn; GB-Lbl; HR-Dsmb; I-BRc, Nc, Rbompiani, Vlevi; N-T; S-L, Sk, Skma, Sm

Font: En català: Domenico Alberti (c.1710-1746) En castellano: Domenico Alberti (c.1710-1746) In english: Domenico Alberti (c.1710-1746) - Altres: Domenico Alberti (c.1710-1746) 



Parlem amb veu pròpia...

Domenico Alberti va ser un compositor que va escriure òperes, cançons i sonates per a instruments de teclat. De la seva carrera no musical pocs records en tenim, excepte que va servir a l'ambaixador venecià, Pietro Andrea Cappello, com a patge en una visita a Espanya el 1736, provocant l'admiració de Farinelli pel seu cant. Un cant que sovint acompanyava amb el clavicordi, instrument pel qual avui dia és conegut tot i ser àmpliament considerat un compositor menor de nul·la presència als escenaris tot i que una forma musical, per nom baix d'Alberti (tot i que probablement no en va ser l'inventor), es va fer extremadament popular durant el classicisme. En nom seu recuperarem la que és, possiblement, la única edició existent al seu nom, un recull de 8 de les 14 sonates per a clavecí que han sobreviscut del seu repertori. Formades per dos moviments, són obres de perfil galant i amb la seva particular figuració arpegiada de la mà esquerra. Situades a mig camí entre el barroc tardà i el classicisme, són obres lleugeres, agradables i properes a les del seu col·lega Galuppi. Alberti, més aficionat que acadèmic, va assolir una fama considerable com a intèrpret i cantant però també per la seva facilitat a l'hora d'organitzar grans espectacles operístics a Venècia, la ciutat on el seu nom, possiblement per poc temps però intensament, va viure la glòria!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Alberti, D.: 8 Sonate per Clavicembalo, Op. 1

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris: