diumenge, 19 d’octubre del 2014

ZELIOLI, Giuseppe (1880-1949) - Messa facile e melodica

Paul Charles Chocarne-Moreau - Playing Croquet
Obra de Paul Chocarne-Moreau (1855-1931), pintor francès



- Recordatori de Giuseppe Zelioli -
En el dia de la commemoració del seu 65è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Paul Charles Chocarne-Moreau (Dijon, 1855 - Neuilly-sur-Seine, 1931) va ser un pintor i il·lustrador francès. Es va formar a l'Escola de Belles Arts de París, on va ser alumne de Tony Robert-Fleury i William Bouguereau. Va fer el seu debut en el Salon des artistes français el 1882 i des d'aleshores va exposar-hi regularment. Es va especialitzar en la pintura de gènere en un estil naturalista. Les seves pintures mostren sovint escenes de la vida quotidiana parisenca, amb especial atenció a les famílies pobres però també a escenes en què molts nens participen en esports o en diferents jocs. Va ser precursor de l'art del nord-americà Norman Rockwell. Va morir a Neuilly-sur-Seine el 1931.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Paul Chocarne-Moreau (1855-1931) - Altres: Paul Chocarne-Moreau (1855-1931)



Parlem de Música...

Giuseppe Zelioli (Caravaggio, 13 de març de 1880 - Lecco, 18 d'octubre de 1949) va ser un organista i compositor italià. El seu pare, organista de la Basílica de Caravaggio, va ser el seu primer mestre. Va estudiar piano, orgue i composició a l'escola del seu pare. Amb 9 anys es va convertir en organista a Casirate, una petita població de la Llombardia. El 1904 va assolir el càrrec d'organista de la Basílica de Lecco on va viure la resta de la seva vida. Allà es va dedicar de ple a la composició, a la interpretació amb el piano i a la docència. La majoria de les seves obres van ser religioses tot i que també va compondre fins a 7 òperes, la més destacada de les quals va ser "Il Buon Pastore". El seu estil va ser conservador i fidel a la tradició organística del segle XVIII. Va destacar com a improvisador i el seu talent amb l'orgue va causar gran admiració. Com a profund devot catòlic que va ser, afirmava que "la música sagrada és una de les formes més nobles d'apropar-se a Déu". Fins a 13 misses, motets, ofertoris, salms, etc., i nombrosa música per a orgue es preserva del seu repertori. Va morir a Lecco l'octubre de 1949.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Giuseppe Zelioli (1880-1949) Altres: Giuseppe Zelioli (1880-1949)



Parlem amb veu pròpia...

Néixer a Caravaggio no ha de ser fàcil ja que d'entrada tens molts números per ser artista i com bé sabem aquest món és més sovint de penúries financeres que d'abundància opulent... Bromes a banda, el cert és que Zelioli és un compositor a dia d'avui totalment desconegut de qui només he pogut localitzar aquesta interessant, breu i simpàtica missa i obres menors. Tanmateix, la simple cerca i el fet de trobar-me en la dificultat de no tenir en prou feines informació al respecte, m'ha permès gaudir de la seva música sense barreres ja que les paraules escrites, al seu nom, són realment poques. Messa facile e melódica per a cor de nens i orgue així com dues breus partitures vocals, el Regina Coeli i el Laudate Dominum Omnes Gentes, són la seva carta de presentació al món discogràfic. Obres restringides a un estil "molt italià" i conservador. Polifonia, orgue en mode seguiment i amplificació de les veus, equilibri profund en la tonalitat i contrapunt sever. Zelioli segueix aquest model i l'aplica de forma impecable tot construint una partitura moderna però alhora molt propera a temps pretèrits però també propera al romanticisme ja que ràpidament identificarem en la seva música la influència de Gounod, un autor francès profundament religiós com Zelioli. Facile, ho desconec, melódica, però hi afegiria dolça, agradable i espiritual, totalment. Una espurna fugaç d'un italià del segle XX de conviccions del segle XVI!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Atanas Atanassov (orgue); Sofia Boys' Choir; Adriana Blagoeva
JPC: Sofia Boys' Choir – Laudate Dominum Omnes Gentes
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible

Sofia Boys' Choir – Laudate Dominum Omnes Gentes

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: